Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:37 18 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Galați Recomandări ale pompierilor militari gălățeni pentru prevenirea incendiilor cauzate de arderile necontrolate de vegetaţie uscată

ro

17 Mar, 2023 12:43 598 Marime text
              COMUNICAT DE PRESĂ
Recomandări ale pompierilor militari gălățeni pentru prevenirea incendiilor
cauzate de arderile necontrolate de vegetaţie uscată
 
De la debutul primăverii, pompierii militari gălățeni au intervenit pentru limitarea și lichidarea  unui număr de 18 incendii de vegetație uscată și stuf, produse în mai multe localități de pe raza județului galați, în care flăcările s-au extins cu repeziciune, la locuințe, anexe și depozite de furaje,  arzând locuințe, anexe și aproximativ 50 hectare de vegetație uscată.
Numai in ultimele 24 de ore in zona lacului Brateș au avut loc 2 incendii de mare amploare  care au afectat aproximativ 30 de hectare.
Facem apel către cetățenii care dețin terenuri agricole să manifeste responsabilitate în ceea ce privește prevenirea unor astfel de evenimente, deoarece acestea pot produce adevărate dezastre.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “General Eremia Grigorescu” al judeţului Galaţi aduce la cunoştinţă prevederile generale, care trebuie să fie respectate la arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale, în fapt măsurile minime de prevenire în acest sens fiind următoarele:
-condiţii meteorologice fără vânt;
-colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi, astfel încât, arderea să poată fi controlată;
-executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
           - asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; -supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie - gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 metri faţă de materialele sau substanţele combustibile - lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.
Pe terenurile în pantă, arderea vegetaţiei uscate se face pornind din partea de sus a pantei. Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului Administraţiei şi Internelor nr. 163/2007.
Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
În zona de siguranţă a liniilor de cale ferată, drumuri, reţele electrice, reţele de telefonie, conducte de transport lichide combustibile şi gaze, clădiri și suprafeţe împădurite, vegetaţia uscată se va curăţa, fiind interzisă utilizarea focului deschis sau arderea vegetației uscate în aceste zone de protecție.
Prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii constituie o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor.
Atragem atenţia, că în conformitate cu prevederile H.G.R. nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, „arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi" sau „amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii și alte vecinătăţi" se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
 
 
 
                                                                       Compartimentul Informare și Relații Publice                               
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii