Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:16 26 02 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Bihor Simptomele intoxicației cu monoxid de carbon

ro

11 Dec, 2023 10:54 346 Marime text
 
Nr. 339 Oradea, 11.12.2023
 
COMUNICAT DE PRESĂ
Protejați-vă viața prevenind intoxicația cu monoxid carbon!
 
 
Pompierii militari bihoreni trag un semnal de alarmă, reamintind cetățenilor faptul că, în sezonul rece, se înregistrează o creștere a numărului de persoane intoxicate cu monoxid de carbon, un gaz incolor, inodor, insipid ce rezultă din arderea incompletă a combustibililor (lemn, butan, propan, gaze naturale, cărbuni naturali, benzină, petrol, etc.) folosiți în sisteme de încălzire casnice ori în sistemele de gătit, prost întreținute, cu improvizații şi fără sisteme de ventilație corespunzătoare, precum şi în motoarele mașinilor.
 
 
Printre cele mai frecvente împrejurări determinante ale unor astfel de evenimente se numără: utilizarea unor coșuri de evacuare a fumului sau gazelor arse neetanșe, înfundate, fisurate ori cu deficiențe de construire; racordarea necorespunzătoare a aparatelor de încălzire la coșuri, exploatarea cu defecțiuni ale sistemelor de  încălzire (centrală termică, sobă, șemineu, aragaz, radiator cu petrol etc.).
Inhalarea acestui gaz asfixiant foarte toxic poate provoca dureri de cap, sufocări sau chiar decesul. Copiii, femeile gravide, bătrânii, persoanele cu afecțiuni cronice (cardiace, respiratorii, neurologice, anemii etc.) sunt mai sensibile la acțiunea patogenă a acestui gaz.
 
Simptomele intoxicației cu monoxid de carbon
 
Simptomele intoxicației cu monoxid de carbon depind de concentrația gazului acumulat și de durata expunerii. Astfel, la expunere redusă pot apărea dureri de cap, amețeli, la expunere medie, dureri de cap persistente cu senzația de zvâcnire, amețeli, somnolență, vomă, ritm cardiac și puls rapid, reflexe și judecată încetinite, iar la expunere ridicată, convulsii, comă sau chiar deces. În ceea ce privește concentrația de gaz, 0,1 % în aer omoară într-o oră, 1 % monoxid de carbon în aer, omoară în 15 minute, 10% monoxid de carbon în aer, omoară imediat.
 
Măsuri de prevenire a intoxicațiilor cu monoxid de carbon
 
Pentru prevenirea intoxicațiilor cu monoxid de carbon:
• Încăperile trebuie aerisite frecvent;
• Sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreținute și verificate periodic, de către persoane autorizate în acest sens;
• Coșurile, burlanele, țevile de evacuare a fumului și gazelor arse trebuie să fie verificate, curățate și reparate (dacă este cazul) periodic, de către o persoană specializată, pentru a vă asigura că au tiraj corespunzător;
• Nu folosiți soba decât cu ușița închisă;
• Nu adormiți niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins;
• Totodată, se impune supravegherea aparatelor care funcționează cu flacără deschisă (aragaz, cuptor sau generatoare portabile cu gaz), fiind interzisă utilizarea acestora ca surse de încălzire.
Pentru a vă proteja, recomandăm, de asemenea,  instalarea a cel puțin unui detector de monoxid de carbon în locuință, respectând instrucțiunile fabricantului.
 
 
Persoană de contact
Ofițer Informare și Relații Publice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii