Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:13 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Bihor O octogenară rănită a fost salvată de pompieri, în Oradea

ro

22 Apr, 2024 15:16 340 Marime text
  
          Nr. 76 Oradea, 22.04.2024


  BULETIN INFORMATIV
Pompierii bihoreni continuă Campania
Aveți grijă de părinții și bunicii dumneavoastră!”
 
 O octogenară rănită a fost salvată de pompieri, în Oradea
 
          O femeie în vârstă de 87 de ani, domiciliată într-un apartament situat la etajul 6 al unui bloc de pe strada Transilvaniei din municipiu, care căzuse într-una dintre încăperile propriei locuințe, rănindu-se, a fost salvată de pompierii orădeni.
 
          În seara zilei de duminică, 21 aprilie a.c., în urma unei sesizări primite prin Sistemul  Unic 112, conform căreia o persoană în etate avea nevoie de ajutor, întrucât se afla într-o situație de urgență în propria locuință,  un echipaj de pompieri militari din cadrul Detaşamentului 2 Oradea și echipajul de terapie intensivă al SMURD Oradea   s-au deplasat în cel mai scurt timp, la adresa indicată de apelant, pentru salvarea acesteia.
Cu ajutorul echipamentelor și accesoriilor din dotare, pompierii au pătruns în apartament, găsind-o pe proprietară căzută într-una dintre încăperi, în stare de conştienţă, dar în imposibilitatea de a se mişca din cauza unor probleme de natură medicală.
Echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea i-a acordat octogenarei îngrijirile medicale necesare, aceasta rămânând ulterior la domiciliu.  
 •  
- “Aveți grijă de părinții și bunicii dumneavoastră!” –
 
Pompierii bihoreni continuă Campania “Aveți grijă de părinții și bunicii dumneavoastră!”, insistând asupra măsurilor specifice de protecție a vârstnicilor și a modalităților de diminuare a vulnerabilității acestora în fața riscurilor la care sunt expuși.
 
Campania se adresează în mod special, rudelor și îngrijitorilor persoanelor în etate,  cărora le recomandăm următoarele măsuri menite a-i proteja pe cei dragi:
                  
 • Sunați-i cel puțin o dată pe zi și asigurați-vă că păstrează un telefon în apropiere, pentru a putea apela 112 și/sau un membru al familiei ori un vecin/prieten, în caz de necesitate!
 • Preveniți riscul de cădere, fixând covoarele/preșurile pe podea cu un suport cauciucat! 
 • Plasați covorașe de cauciuc în interiorul căzii pentru a preveni alunecarea, precum și covoare antiderapante lângă cadă!
 • Montați-le benzi led cu senzori de mișcare lângă pat și pe traseul dinspre dormitor spre baie pentru a preveni căderile în timpul deplasărilor nocturne!
 • Achiziționați un sistem GPS prin care îi puteți urmări dacă sunt dezorientați și se rătăcesc sau un sistem de alarmă care vă va alerta dacă părăsesc un perimetru desemnat.
 • Instalați detectoare de fum cu alarmă fonică și luminoasă. Majoritatea incendiilor fatale apar atunci când oamenii dorm!
 • Amenajați-le spațiul astfel încât să se poată evacua cu ușurință, în caz de urgență! În cazul în care locuiesc într-o casă cu etaj, amenajați-le o cameră la parter, pentru a le facilita evacuarea!
 • Pregătiți-i! Simulați cu ei exerciții de incendiu pentru a vă asigura că știu ce să facă în cazul unui incendiu la domiciliu!
 • Conștientizați-i cu privire la riscul utilizării lumânărilor și de importanța supravegherii acestora. Oferiți-le alternativa lumânărilor și candelelor electrice!
 • Asigurați-vă că pot deschide toate ușile și ferestrele din casă: încuietorile ar trebui să se deschidă ușor din interior!

 
Persoană de contact
 
 
Ofițer Informare și Relații Publice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii