Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:41 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Bihor Incendiu la un supermarket din Oradea

ro

08 Apr, 2024 12:08 384 Marime text
Nr. 69 Oradea, 08.04.2024
 
BULETIN INFORMATIV
                                     Incendiu la un supermarket din Oradea
 
          În data de 08 aprilie a.c., pompierii militari orădeni au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-un supermarket situat pe strada Moldovei din municipiu.
 
          În cursul nopții de duminică spre luni, în jurul orei 00.50, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor a fost sesizat cu privire la producerea unui incendiu la un supermarket din Oradea, la adresa indicată de apelant fiind mobilizate imediat, patru echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului 2 Oradea, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, o autospecială tip ABROLL și cu ambulanța SMURD a subunității.
          Pompierii militari au localizat și lichidat rapid incendiul, care se manifesta la două automate de cafea și la un palet din lemn, împiedicând propagarea flăcărilor și salvând astfel, bunuri de o valoare considerabilă.
          În urma evenimentului, generat, cel mai probabil, de un aparat electric lăsat sub tensiune nesupravegheat, au ars două aparate de cafea profesionale, un palet din lemn, și trei camere de supraveghere video.
 
 
 
 
Măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică
 
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte bihorenilor măsurile și regulile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite, soldate în unele cazuri, cu mari pagube materiale.
 
ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!
 
• Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune;
• Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului, care sunt menţionate în prospectul produsului;
• Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.
Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (frigider, televizor, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi,  provocând în scurt timp, un incendiu.
 
NU IMPROVIZAŢI!
• Nu utilizaţi echipamentele de iluminat, aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
•Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat.
Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.
 
 
INSTALAŢI SENZORI DE FUM!
Dacă în clădire nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.
Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.
 
Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
 
 
 
Ofițer Informare și Relații Publice
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii