Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:35 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Bihor incendiu la un bloc din Popești

ro

31 Jan, 2022 13:10 697 Marime text
Oradea, 31.01.2022
  BULETIN INFORMATIV
Incendiu la un bloc din Popești, din cauza unui coș de evacuare a fumului, necurățat de funingine
 
          În seara zilei de duminică, 30 ianuarie a.c., pompierii militari din cadrul Detașamentului Marghita au acționat pentru protejarea locatarilor unui bloc de locuințe cu patru etaje, din localitatea Popești și pentru stingerea incendiului izbucnit la coșul de fum al imobilului.
 
          Apelul care sesiza producerea evenimentului a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor în jurul orei 20.05, moment în care la adresa indicată de apelant au fost mobilizate operativ echipajele de pompieri militari ale Detașamentului Marghita, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o autospecială de lucru la înălțime.
          În momentul sosirii forțelor de intervenție, incendiul se manifesta la coșul de fum al blocului, casa scării fiind inundată cu fum.
          Pentru protejarea locatarilor expuși riscului de intoxicare cu fum, pompierii militari au verificat cele 20 de apartamente ale imobilului, evacuând din locuințe 18 adulți și 6 copii.  Din fericire, nicio persoană nu a necesitat îngrijiri medicale.
          Incendiul a fost stins rapid, în limitele găsite, echipajele de pompieri preîntâmpinând producerea de pagube materiale.
          Cauza probabilă a evenimentului a constituit-o coșul de fum necurățat de funingine.
  •  
          La nivelul județului Bihor, personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” derulează campaniile de informare şi educaţie preventivă R.I.S.C. “Siguranţa NU e un joc de noroc!” și R.I.S.C. “Renunţă. Improvizaţiile sunt catastrofale!”, scopul acestora vizând salvarea de vieți și bunuri prin conștientizarea cetățenilor asupra riscurilor majore la care se expun prin nerespectarea normelor de prevenire a situațiilor de urgență.
Anual, în această perioadă, cauzele producerii a numeroase incendii sunt legate de necurăţarea periodică a funinginei depuse pe coşurile de fum, neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate, neizolarea faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori), neasigurarea etanşării burlanelor şi coşurilor de fum, precum şi existenţa unor coşuri de evacuare a fumului cu terminaţie în spaţiul podului pentru a menţine o temperatură mai ridicată şi pentru afumarea cărnii.
    Adresăm cetăţenilor rugămintea ca, în cazul în care constată prezenţa unor astfel de nereguli la propriile locuinţe să procedeze la înlăturarea lor prin respectarea următoarelor condiţii:
  • coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate;
  • în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;
  • coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
  • la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;
  • nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;
  • în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;
  • gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);
  • se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii