Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:37 23 02 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Bihor Incendiu la o locuință din Marghita

ro

07 Dec, 2023 09:30 464 Marime text
Nr. 336                                                                               Oradea, 07.12.2023
 
BULETIN INFORMATIV
                                    Incendiu la o locuință din Marghita
 
Măsuri de prevenire a incendiilor în bucătării și reguli de comportare în cazul producerii unor astfel de evenimente
 
 
În data de 06 decembrie a.c., pompierii militari bihoreni au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă situată pe strada Ierului din Marghita.
 
În seara zilei de miercuri, în jurul orei 20.35, în urma unui apel primit prin Sistemul Unic 112, care sesiza producerea unui incendiu la o casă  din Marghita, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor a mobilizat imediat, la adresa indicată de apelant, trei echipaje de pompieri militari din cadrul Detașamentului Marghita, cu două autospeciale de stingere și cu ambulanța SMURD a subunității.
Pompierii militari au localizat și lichidat operativ incendiul, care se manifesta în bucătăria locuinței, împiedicând propagarea acestuia la celelalte încăperi.
În urma evenimentului, generat, cel mai probabil, de aragazul lăsat în funcțiune nesupravegheat, au ars aragazul, o hotă și elemente de mobilier din bucătărie.
Din fericire, nu au existat persoane rănite.
 
 
Măsuri de prevenire a incendiilor în bucătării și reguli de comportare în cazul producerii unor astfel de evenimente
 
 
         Pompierii militari atrag atenția bihorenilor asupra faptului că cele mai multe incendii izbucnesc în bucătării ca urmare a neglijenţei persoanelor la folosirea aparatelor de gătit sau a distragerii atenţiei în timpul gătitului, pentru o anumită perioadă.
 
          În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, care se pot solda cu persoane rănite și mari pagube materiale, este important să supravegheați aparatele de pregătire a hranei când sunt în funcțiune (închideți aragazul dacă trebuie să părăsiți bucătăria pentru o perioadă mai îndelungată sau dacă sunteți obosiți și mergeți să vă odihniți “câteva minute…”), să așezați cratița cu mâner astfel încât să nu cadă de pe aragaz sau să se răstoarne peste flacără și să curățați depunerile de grăsime şi resturile de mâncare de pe aragaz, deoarece acestea se pot aprinde ușor.
De asemenea, nu amplasați materiale combustibile în apropierea aparatelor de gătit (perdele, draperii, prosoape, hârtii etc.).
 
     În cazul în care se întâmplă ca mâncarea/uleiul dintr-o tigaie să ia foc:
 
  • Nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste ea!
  • Opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească.
  • Stingeți flăcările acoperind tigaia cu un capac sau punând un prosop ud peste aceasta. Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.
  • Nu vă grăbiți să puneți mâna pe tigaie, chiar dacă flăcările s-au stins, deoarece fiind în continuare fierbinte, o puteți scăpa din mâini, riscând să vă stropiți cu uleiul încins. Lăsați tigaia pe aragaz și deschideți larg fereastra pentru a evacua fumul din încăpere.
  • Dacă nu reușiți să stingeți flăcările, iar acestea se extind, evacuați persoanele din locuință, alertați vecinii și sunați urgent la numărul unic de urgență 112, pentru intervenția pompierilor.
 
 
Ofițer Informare și Relații Publice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii