Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:25 15 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Bihor Incendiu la o casă din Bicăcel. Atenție la instalațiile electrice!

ro

07 Aug, 2023 11:06 650 Marime text
Nr. 223 Oradea, 07.08.2023
 
BULETIN INFORMATIV
 
Incendiu la o casă din Bicăcel. Atenție la instalațiile electrice!
 
O casă din localitatea bihoreană Bicăcel, comuna Lăzăreni, a fost cuprinsă de flăcări duminică, 06 august a.c., cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit.
 
 În după-amiaza zilei de duminică, în jurul orei 19.30, echipajele Gărzii de Pompieri Tinca și 1 Mai au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, un container tip rezervor pentru transport apă și ambulanța SMURD a subunității, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie situată în localitatea Bicăcel.
În momentul sosirii forțelor de intervenție la fața locului, incendiul se manifesta violent, la nivelul acoperișului și a mansardei, existând pericolul extinderii flăcărilor la întreaga casă și la locuința vecinului, respectiv la anexele din curtea gospodăriei.
Pompierii militari au localizat și lichidat incendiul în aproximativ o oră, după care au acționat pentru căutarea eventualelor focare ascunse și înlăturarea efectelor negative ale evenimentului, până în jurul orei 21.10.
În urma evenimentului, generat, cel mai probabil, de un scurtcircuit, au ars acoperișul pe o suprafață de 40 metri pătrați și piese de mobilier. Echipajele de pompieri au împiedicat propagarea flăcărilor la celelalte încăperi ale casei, la anexele gospodărești și la acoperișul locuinței învecinate, salvând astfel bunuri de o valoare considerabilă.
Din fericire, nu au existat persoane rănite.
 
Măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică
 
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” reaminteşte bihorenilor principalele reguli și măsuri ce trebuie respectate pentru prevenirea unor astfel de evenimente nedorite:
• Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;
• Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea;
• Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
• Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
• Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
• Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent;
• Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.
• Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.
• Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;
 
 INSTALAŢI SENZORI DE FUM!
 
•    Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.
•    Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.
 
 
Compartiment Informare și Relații Publice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii