Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:51 06 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Bihor Incendii izbucnite la o gospodărie din Tileagd și la o societate comercială din Salonta

ro

22 Aug, 2023 10:11 586 Marime text
Nr. 241       Oradea, 22.08.2023
 
BULETIN INFORMATIV
Incendii izbucnite la o gospodărie din Tileagd și la o societate comercială din Salonta
 
 
În data de 22 august a.c., pompierii militari bihoreni au intervenit în localitățile Tileagd și Salonta, pentru stingerea a două incendii produse, cel mai probabil, din cauza unor conductori electrici defecți, la o gospodărie și la o societate comercială, reușind să salveze din calea flăcărilor, o locuință și un service auto.
 
Incendiu în miez de noapte, în Tileagd
 
În urma unui apel primit la ora 00.01, care sesiza izbucnirea unui incendiu la o gospodărie situată pe strada Lăcrimioarei din Tileagd, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor a mobilizat operativ, la adresa indicată de apelant, trei echipaje de pompieri militari din cadrul Stației de Pompieri Aleșd, din care două de stingere și unul de paramedici, alertând totodată, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Tileagd (SVSU Tileagd).
          Pompierii militari, în cooperare cu membrii SVSU Tileagd, au stins incendiul, care se manifesta generalizat la o magazie, în aproximativ 30 de minute, reușind să salveze locuința lipită de construcția în flăcări.
 
 
         Hală în flăcări, în Salonta
 
        
         Tot în cursul nopții de luni spre marți, 22 august a.c., în jurul orei 03.00, pompierii militari din cadrul Detașamentului Salonta au fost alertați pentru stingrea unui incendiu produs la o societate comercială situată pe strada Republicii din localitate.
         În momentul sosirii forțelor de intervenție, flăcările se manifestau violent și generalizat la o hală, existând un risc ridicat de propagare a acestora la atelierul de reparații autocamioane, lipit de construcția incendiată.
         Echipajele de pompieri au acționat timp de aproximativ o oră, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, pentru lichidarea focarelor și protecția clădirii expuse riscului de incediu, reușind să salveze service-ul auto.
         În urma evenimentului, au ars hala construită pe o suprafață de circa 60 de metri pătrați și bunuri depozitate în interiorul acesteia (anvelope și piese auto) .
 
  •  
 
Măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică
 
În scopul preîntâmpinării incendiilor de natură electrică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” recomandă bihorenilor respectarea următoarelor măsuri:
 
  • Nu utilizaţi instalaţii, echipamente și aparate electrice defecte, uzate sau improvizate, cu conductori neizolaţi, prize sau întrerupătoare cu defecţiuni, siguranţe necalibrate, doze sau derivaţii fără capace de protecţie;
  • Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate. Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
  • Apelaţi numai la personal autorizat pentru remedierea defecţiunilor la instalaţiile, echipamentele și aparatele electrice și pentru verificarea  periodică a instalaţiilor electrice;
  • Nu suprasolicitaţi instalaţiile electrice prin racordarea mai multor consumatori mari (radiatoare, plite electrice, aeroterme, boilere, aparate de aer condiţionat și altele asemenea) din aceeași priză, în același timp;
  • Nu utilizaţi aparatele electrice cu mâinile ude și nu trageţi de cablu pentru debranșarea lor.
 
INSTALAŢI SENZORI DE FUM!
 
  • Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.
  • Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112. 
 

 
Persoană de contact
Ofițer Informare și Relații Publice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii