Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:58 21 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Bihor Comunicat de presă - Reguli de comportare în cazul manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase

ro

19 Jul, 2021 13:51 320 Marime text
Oradea, 19.07.2021
     COMUNICAT DE PRESĂ
ATENȚIE: COD PORTOCALIU METEOROLOGIC ȘI HIDROLOGIC
          Reguli  de comportare în cazul manifestării  fenomenelor hidrometeorologice  periculoase
 
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis pentru județul Bihor o atenționare meteorologică Cod Galben de ploi torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină, valabilă în intervalul 19 iulie, ora 10:00 – 20 iulie, ora 10:00 și o avertizare Cod Portocaliu de ploi abundente, descărcări electrice și pe alocuri vijelii și grindină, valabilă pentru zonele de munte ale județului, în intervalul 19 iulie, ora 14:00 – 20 iulie, ora 10:00.
 

De asemenea, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis pentru județul Bihor, o avertizare hidrologică – Cod Portocaliu, valabilă  în perioada 19.07.2021, ora 14:00 – 20.07.2021, ora 24:00, pentru râurile din bazinele hidrografice Crişul Repede și Crişul Negru, respectiv o atenționare hidrologică Cod Galben, valabilă în perioada 19.07.2021, ora 12:00 – 21.07.2021, ora 24:00, pentru râurile din bazinele hidrografice: Barcău, Crişul Repede și Crişul Negru. Conform datelor transmise de  Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, atenționarea și avertizarea hidrologică vizează în principal, fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APӐRARE..
 
  
În scopul prevenirii efectelor negative provocate de fenomenele meteorologice periculoase, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor recomandă cetăţenilor să îndepărteze copacii sau ramurile uscate, să asigure sau să înlăture, după caz, elementele de construcție aflate în echilibru instabil, care pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.
Pe timpul  furtunii, cetățenii trebuie să întrerupă orice activitate în aer liber, să se  adăpostească  în locuințe sau alte spații care le asigură protecția, să închidă ușile și ferestrele și să deconecteze aparatele şi echipamentele electrice.
          Pentru  limitarea  posibilelor  pagube  generate  de  vântul  puternic, parcarea  autovehiculelor  se  va  realiza  în  zone  ferite,  la  distanță sigură  față  de  copaci  sau stâlpi de electricitate.
 
Pentru prevenirea și limitarea efectelor inundațiilor, pompierii recomandă bihorenilor următoarele măsuri:
•        Construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;
•        Curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
•        Nu aruncaţi la întâmplare resturi menajere şi vegetale în albiile apelor curgătoare.

 
Pe timpul producerii inundaţiei:
•        Respectaţi recomandările transmise la radio sau televizor de autorităţi;
•        Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi; dacă aţi fost surprins de viitură, urcaţi-vă către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare;
•        În cazul în care consideraţi că mai aveţi timp, mutaţi obiectele importante la etaje superioare;
•        Decuplaţi întrerupătorul general de energie electrică. Deconectaţi aparatele electrice. Nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud ori staţi în apă;
•        Întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze;
•        Încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă;
•        Evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte stabilite.
Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa, respectaţi pe cât posibil următoarele reguli:
•        Nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul deplasându-vă prin curenţii de apă de circa 15 centimetri înălţime;
•        Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată: în caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 centimetri apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 centimetri apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 centimetri, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.
 
 
 
 
OFIŢER INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii