Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:46 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Bihor Comunicat de presă - Pompierii salvatori bihoreni plecați în misiune în Grecia s-au întors acasă

ro

18 Aug, 2021 14:34 705 Marime text
Oradea, 18.08.2021
COMUNICAT DE PRESĂ

Pompierii salvatori bihoreni plecați în misiune în Grecia s-au întors acasă  
 
         
Cei doi pompieri militari bihoreni, care au participat, alături de ceilalți 106 pompieri salvatori români, la dificilele misiuni de stingere a incendiilor din Grecia și de protejare a comunităților elene aflate în pericol în zonele afectate de incendiile de pădure, s-au întors acasă în data de 17 august a.c..
 
Pentru curajul, profesionalismul și devotamentul arătat în participarea voluntară la această misiune dificilă, riscantă și plină de neprevăzut, celor 108 pompieri militari le-au fost conferite distincții și au fost înaintați în gradul următor, în mod excepțional, în cadrul unei ceremonii la care au participat prim - ministrul, domnul Florin Cîțu, ministrul Afacerilor Interne, domnul Lucian Bode şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, domnul Dr. Raed Arafat.
Astfel, celor doi pompieri salvatori bihoreni le-a fost acordată “Emblema de Onoare a Departamentului pentru Situații de Urgență”,  fiind totodată avansați, în mod excepțional, de la gradul de plutonier la plutonier major, în cazul domnului Selegean Florin Mădălin  și  de la plutonier major, la gradul de plutonier adjutant, domnul Mada Cătălin Andrei.

Misiunea lor a început în după-amiaza zilei de joi, 5 august a.c., când comandatul Detașamentului 1 de Pompieri Oradea i-a sunat să îi întrebe dacă doresc să participe la o misiune de sprijin a pompierilor din Grecia, în lupta cu incendiile de pădure care devastau zone întinse din țară. Cătălin se afla la cumpărături cu soția și cei doi copii, iar Florin își ajuta un prieten, la realizarea unor lucrări de construcție.
Răspunsul amândurora a fost ferm afirmativ, așa că au început rapid pregătirile pentru plecarea care urma să aibă loc în seara aceleiași zile.
După ce a închis telefonul, Cătălin i-a zis soției că în cursul serii, urma să plece în misiune în Grecia, așa că programul a fost reconfigurat pe loc, pentru a se putea încadra în cele două ore pe care le avea la dispoziție până la plecare: lista de cumpărături pentru acasă s-a transformat în lista pentru Grecia, au schimbat bani, au pregătit bagajele și i-au pregătit psihic pe copii, atât cât era posibil în condițiile date.
Cătălin ne-a mărturisit că nu a mai apucat să își sune mama decât a doua zi, când era în convoi, pe drum spre Grecia, iar aceasta i-a zis că a auzit știrea că vor pleca și pompieri din Oradea și se ruga ca el să nu fie printre ei. Marți, 17 august a.c., lacrimile dumneaei de îngrijorare s-au transformat în lacrimi de bucurie, văzându-l acasă nevătămat.
Florin, și-a sunat logodnica și părinții, pregătindu-i sufletește și asigurându-i că se va întoarce teafăr acasă.
În seara zilei de joi, 5 august a.c, cei doi pompieri bihoreni au pornit, cu o autocisternă cu o capacitate de 7000 de litri de apă, spre Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției - Ciolpani, unde s-au alăturat convoiului format din 108 pompieri salvatori români, cu 23 de autospeciale, iar în dimineața zilei de vineri, 6 august a.c. au început deplasarea spre Grecia.
În țara elenă, când s-au apropiat de zona afectată, au văzut “pe viu” dimensiunile dezastrului: totul în jur era ars,  soarele era acoperit de nori groși de fum, iar zona verde dintre sensurile de mers ale autostrăzii erau pârjolite, toate acestea semnalându-le  intensitatea și amploarea situației pe care urmau să o înfrunte, alături de pompierii eleni, precum și greaua încercare pe care o trăiau comunitățile afectate de sinistru.
Pe parcursul misiunii în Grecia, cei doi pompieri bihoreni au desfășurat 10 operațiuni, sarcina lor principală constând în alimentarea autospecialelor cu apă. Misiunile, efectuate în ture de câte șase ore, erau executate în condiții grele și solicitante: căldura excesivă, cenușa care plutea în aer, fumul prezent peste tot, vântul care își schimba subit direcția creând noi focare și terenul accidentat îngreunând acțiunile pompierilor.
Relația cu localnicii, așa cum au mărturisit cei doi pompieri bihoreni, a fost una cu totul specială: pe de-o parte ei, salvatorii, erau mișcați de drama prin care treceau familiile elene și făceau tot ce le stătea în putință pentru a-i proteja și ajuta, iar pe de cealaltă parte, localnicii își exprimau vădit profunda recunoștință, aducându-le apă și mâncare, punându-și palma în dreptul inimii de fiecare dată când treceau pe lângă salvatori.
La finalul misiunii, Cătălin, Florin și toți ceilalți pompieri români au plecat din țara elenă însoțiți de aplauze, urale și gesturi de gratitudine din partea celor la a căror protecție și salvare au participat alături de salvatorii greci.
 
 
Persoană de contact
OFIŢER INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii