Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:16 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Bihor Comunicat de presă - Incendiu la o casă și un service auto din localitatea Borș

ro

05 Jul, 2021 11:37 727 Marime text
Oradea, 05.07.2021
                                                            BULETIN DE PRESĂ

Incendiu la o casă și un service auto din localitatea Borș
 
         
          Peste 25 de pompieri militari bihoreni au intervenit în noaptea de duminică spre luni, 05 iulie a.c., în localitatea Borș, pentru stingerea unui incendiu de amploare ce a afectat o gospodărie și un service auto.
 
Apelul prin Sistemul Unic 112, care sesiza producerea unui incendiu în localitatea Borș, a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor, la ora 23.29, apelantul semnalând faptul că arde un service auto.
Pentru gestionarea evenimentului, la adresa indicată de apelant au fost mobilizate de urgență, cinci echipaje de pompieri militari din cadrul Detașamentului 2 Oradea, din care patru de stingere și unul de prim ajutor calificat și un echipaj din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Oradea.
În momentul sosirii forțelor de intervenție la fața locului, arderea se manifesta violent și generalizat la o casă și la anexele din lemn lipite de aceasta, precum și la acoperișul unui service auto învecinat, existând un risc ridicat de extindere a flăcărilor la întreaga stație de reparare și întreținere a autoturismelor.
  Cei 27 de pompieri militari au acționat cu cinci autospeciale de lucru cu apă și spumă, realizând trei dispozitive: două de stingere și unul de protecție a service-ului auto expus riscului de incendiere. Acțiunea de stingere, care a durat aproximativ 50 de minute, a fost îngreunată de suprafața mare de manifestare a flăcărilor și de existența numeroaselor materiale combustibile depozitate în cele două magazii din lemn și în casă, ce au favorizat dezvoltarea, pe timpul arderii, a unor temperaturi înalte și degajarea unei cantități mari de gaze și fum.
Incendiul, izbucnit la gospodărie și propagat la acoperișul service-ului auto, a fost stins în jurul orei 00.30, pompierii militari reușind să salveze service-ul auto aflat la aproximativ doi metri de focare și circa 180 de metri pătrați din acoperișul acestuia.
Ca urmare a producerii evenimentului au ars casa construită pe o suprafață de circa 70 de metri pătrați, construcțiile auxiliare din lemn, găini și 4 porci și aproximativ 60 de metri pătraţi din acoperișul service-ului auto, construit pe o suprafață de circa 240 de metri pătrați.
          Din fericire, nu au existat persoane rănite.
          Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, efectul termic al curentului electric, produs de un conductor electric defect sau neizolat corespunzător.
 
 
Măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică
 
 
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte cetăţenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite, soldate cu pagube materiale şi, din nefericire, uneori, cu pierderi de vieţi omeneşti.
 
ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!
 

• Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (frigider, reşou, televizor, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi,  provocând în scurt timp, un incendiu;
• Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;
• Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, radiator, reşou, lampă, televizor şi altele asemenea;
• Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
• Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
• Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.
 
NU IMPROVIZAŢI!
 

• Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
• Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
 Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.
 
INSTALAŢI SENZORI DE FUM!
 
• Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor;
• Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii