Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:23 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Bihor Buletin informativ - Atenție la instalațiile și echipamentele electrice!

ro

19 Apr, 2022 11:58 604 Marime text
Nr. 76  Oradea, 19.04.2022


 
BULETIN INFORMATIV
Atenție la instalațiile și echipamentele electrice!
Incendiu violent la o gospodărie din comuna Pocola
 
 
            În după-amiaza zilei de luni, 18 aprilie a.c., patru echipaje din cadrul Secției de Pompieri Beiuș, din care trei de stingere și unul de prim ajutor calificat, au fost mobilizate pentru gestionarea unei situații de urgență produsă, cel mai probabil din cauza unui echipament de iluminat electric, la o gospodărie situată în localitatea Petrani, comuna Pocola.
 
 
          În momentul sosirii forțelor de intervenție la locul evenimentului, incendiul, observat și sesizat de un vecin al proprietarului gospodăriei incendiate, se manifesta cu violență la două construcții auxiliare din cadrul gospodăriei și la acoperișul casei, amenințând să se propage la locuințele lipite de casa în flăcări.
          Până la sosirea colegilor, un pompier militar din cadrul Secției Beiuș, care locuiește în satul menționat și care se afla în timpul liber, a intervenit rapid și a evacuat o butelie dintr-una dintre construcțiile cuprinse de flăcări, preîntâmpinând producerea unei deflagrații și, ajutat de vecinii proprietarului (care în momentul producerii evenimentului nu era acasă), a salvat două autoturisme aflate lângă focare, în curtea gospodăriei afectate de incendiu, remorcându-le la loc sigur.
 
          Pompierii militari au acționat cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă, dispozitivele adoptate vizând localizarea și lichidarea focarelor de incendiu, protecția încăperilor casei, care avea acoperișul comun cu anexele incendiate, respectiv protecția altor două locuințe. Acțiunea de stingere a fost îngreunată de existența numeroaselor materiale combustibile depozitate în construcțiile auxiliare afectate de flăcări, ce au favorizat dezvoltarea, pe timpul arderii, a unor temperaturi înalte și degajarea unei cantităţi mari de gaze şi fum.
            Ca urmare a producerii evenimentului, au ars două acareturi (șură și magazie) și circa 300 metri pătrați acoperiș.
          Pompierii militari au reușit să salveze încăperile casei și alte două locuințe lipite de cea în flăcări.
          Din fericire, nu au existat persoane rănite.
          Cercetările efectuate la faţa locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, un bec defect.
 
  •  
          În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” recomandă bihorenilor respectarea următoarelor măsuri de apărare împotriva incendiilor:
 
  • Nu utilizaţi instalaţii, echipamente și aparate electrice defecte, uzate sau improvizate, cu conductori neizolaţi, prize sau întrerupătoare cu defecţiuni, siguranţe necalibrate, doze sau derivaţii fără capace de protecţie;
  • Apelaţi numai la personal autorizat pentru remedierea defecţiunilor la instalaţiile, echipamentele și aparatele electrice și pentru verificarea  periodică a instalaţiilor electrice;
  • Nu suprasolicitaţi instalaţiile electrice prin racordarea mai multor consumatori mari (radiatoare, plite electrice, aeroterme, boilere, aparate de aer condiţionat și altele asemenea) din aceeași priză, în același timp;
  • Nu utilizaţi aparatele electrice cu mâinile ude și nu trageţi de cablu pentru debranșarea lor.
          Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.
 
 
Persoană de contact
OFIŢER INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii