Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:01 25 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Bihor Buletin de presă - Opt incendii produse în interval de aproximativ 8 ore, în județul Bihor

ro

27 Jul, 2021 13:12 288 Marime text
Nr. 166- Oradea, 27.07.2021
BULETIN DE PRESĂ
Opt incendii produse în interval de aproximativ 8 ore, în județul Bihor
 
 
Luni, 26 iulie a.c., pompierii militari bihoreni au acționat pentru stingerea a opt incendii produse în interval de aproximativ opt ore, în mai multe localități din Bihor.
 
Astfel, echipajele de pompieri militari ale Detașamentelor 1 și 2 Oradea, Detașamentului Salonta, Gărzii 1 Mai și Stației Săcueni au acționat pentru stingerea a șase incendii produse la terenuri virane și livezi, situate în Oradea, Nojorid, Salonta, Bucium și Săcueni. Evenimentele, provocate în unele cazuri de utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, iar în altele, de țigări aprinse aruncate la întâmplare, s-au soldat cu arderea a peste 100 de pomi fructiferi  și a vegetației uscate pe o suprafață totală de peste șase hectare.
 
Pompierii Gărzii 1 Mai au mai intervenit și în localitatea Ceica, unde, acoperișul unui adăpost de animale a fost cuprins de flăcările propagate de la focul scăpat de sub control de proprietarul gospodăriei, care a aprins resturile menajere din curte. În urma evenimentului a ars acoperișul grajdului.
 
Pompierii militari reamintesc bihorenilor că în perioadele caniculare creşte riscul de incendiu din cauza uscăciunii şi a temperaturilor ridicate.
Pentru protejarea bunurilor dumneavoastră, a investițiilor în culturile agricole, a gospodăriilor puse în pericol de propagarea flăcărilor de la incendiile de vegetație uscată și nu în ultimul rând, pentru protejarea mediului și a animalelor al căror habitat natural este distrus de incendiile de miriști și vegetație uscată, pompierii bihoreni vă adresează rugămintea să nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt și să nu aruncați la întâmplare resturile de țigări ori sticle sau cioburi de sticlă, întrucât acestea din urmă pot provoca incendii, prin căldura solară radiată (efectul de lupă).
 
  
Echipajele de pompieri militari din cadrul Gărzii Tinca au localizat și lichidat un incendiu izbucnit la o construcție anexă din cadrul unei gospodării situate în Călacea, comuna Olcea, împiedicând propagarea acestuia la locuință. Evenimentul, provocat, cel mai probabil, de un scurtcircuit la mașina de spălat rufe, s-a soldat  cu arderea tavanului din lemn al anexei, pe o suprafață de circa 30 de metri pătrați, a unui cuier și a unui dulap.
 
          Pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente, pompierii militari bihoreni vă reamintesc să nu lăsaţi nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum sunt: aparate de aer condiționat, mașină de spălat rufe, mașină de spălat vase, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea. De asemenea, dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.

Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii