Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:54 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Bihor Buletin de presă - Incendiu la un apartament, în Oradea

ro

02 Aug, 2021 14:59 687 Marime text
      Nr. 177  Oradea, 02.08.2021
BULETIN DE PRESĂ
Incendiu la un apartament, în Oradea

 
Măsuri de prevenire a incendiilor în bucătării și reguli de comportare în cazul producerii unor astfel de evenimente
 
 

Luni, 02 august a.c., în jurul orei 10.00, un apelant al numărului unic 112 sesiza Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor cu privire la producerea unui incendiu la un apartament situat la etajul 2 al unui bloc de locuințe cu opt etaje, de pe strada Transilvaniei din municipiul Oradea.
La adresa indicată de apelant, au fost mobilizați operativ, pompierii militari din cadrul Detașamentului 2 Oradea cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o autospecială de lucru la înălțime, precum și echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea.
Pompierii militari au reușit să lichideze incendiul, care se manifesta în bucătăria amenajată în balconul apartamentului, în aproximativ zece minute de la primirea apelului, împiedicând propagarea acestuia la camerele locuinței și la celelalte apartamente.
De asemenea, pompierii au verificat locuințele învecinate, pentru a se asigura că nu există eventuale victime intoxicate cu fum.
În urma incendiului, generat, cel mai probabil, de aragazul lăsat în funcțiune nesupravegheat, au ars elemente de mobilier din bucătăria amenajată în balcon, o hotă, o fereastră și o roletă.
Nu au existat persoane rănite.
Măsuri de prevenire a incendiilor în bucătării și reguli de comportare în cazul producerii unor astfel de evenimente
 
 
         Pompierii militari atrag atenția bihorenilor asupra faptului că cele mai multe incendii izbucnesc în bucătării ca urmare a neglijenţei persoanelor la folosirea aparatelor de gătit sau a distragerii atenţiei în timpul gătitului, pentru o anumită perioadă.
          În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, care se pot solda cu mari pagube materiale, este important: să supravegheați aparatele de pregătire a hranei când sunt în funcțiune (luaţi-o de pe foc dacă trebuie să părăsiți bucătăria pentru o perioadă mai îndelungată), să aşezaţi cratiţa cu mâner astfel încât să nu cadă de pe aragaz sau să se răstoarne peste flacără și să curăţaţi depunerile de grăsime şi resturile de mâncare de pe aragaz, deoarece acestea se pot aprinde uşor.
    În cazul în care se întâmplă ca mâncarea/uleiul dintr-o tigaie să ia foc:
Nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste ea!
Opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească.
Stingeți flăcările acoperind tigaia cu un capac sau punând un prosop ud peste aceasta. Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.

Nu vă grăbiți să puneți mâna pe tigaie, chiar dacă flăcările s-au stins, deoarece fiind în continuare fierbinte, o puteți scăpa din mâini, riscând să vă stropiți cu uleiul încins. Lasați tigaia pe aragaz și deschideți larg fereastra pentru a evacua fumul din încăpere.
Dacă nu reușiți să stingeți flăcările, iar acestea se extind, evacuați persoanele din locuință, alertați vecinii și sunați urgent la numărul unic de urgență 112, pentru intervenția pompierilor. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii