Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:57 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Bihor Buletin de presă - Cinci incendii produse într-o singură zi

ro

14 Jul, 2021 15:33 774 Marime text
Oradea, 14.07.2021
BULETIN DE PRESĂ
Cinci incendii produse într-o singură zi, la terenuri virane, livezi și culturi agricole
din județul Bihor
 
 
Pompierii militari bihoreni au acționat pentru stingerea a cinci incendii izbucnite marți, la terenuri virane, livezi și culturi agricole din localitățile Petreu, Ginta, Salonta, Botean și Beiuș, evenimente în urma cărora au ars, pe lângă mai multe hectare de vegetație uscată,  lanuri de grâu, pomi fructiferi și viță de vie.
 

 Echipajele Gărzii de Pompieri Tinca și ale Secției de Pompieri Beiuș au stins două incendii produse, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, la terenuri virane situate în Ginta, comuna Căpâlna, respectiv în municipiul Beiuș, evenimente soldate cu arderea a peste 2.5 hectare de vegetație uscată.
 
Tot în cursul zilei de marți, 13 iulie a.c., pompierii militari din cadrul Detașamentului Marghita și Detașamentului 1 Oradea au acționat pentru localizarea și lichidarea a două incendii generate, cel mai probabil, de resturi de țigări nestinse, aruncate la întâmplare, evenimente care au afectat și culturi agricole.
Astfel, pompierii Detașamentului 1 Oradea au intervenit în Botean, comuna Ineu, unde au acționat pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta la un teren viran și la o livadă, flăcările afectând și o cultură de viță de vie. Au ars circa 3 hectare de vegetație uscată, aproximativ 20 de pomi fructiferi și circa 7 ari de viță de vie.
Echipajele Detașamentului de Pompieri Marghita au acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit în Petreu, comuna Abrămuț, unde flăcările cuprinseseră mai multe hectare de cereale. În urma evenimentului, au ars circa șase hectare de cultură de grâu și aproximativ 0.5 hectare rapiță, pompierii reușind să împiedice mistuirea mai multor hectare de culturi agricole din zona expusă riscului.
 
Pompierii din cadrul Detașamentului Salonta au stins în limitele găsite, un incendiu care se manifesta pe raza municipiului, la un lan de grâu, pe o suprafață de circa 1.5 hectare, reușind să salveze celelalte culturi agricole din apropiere.
În acest caz, evenimentul a fost provocat de căldura solară radiată de cioburi de sticlă (efectul de lupă) aflate pe terenul respectiv.
 
 
  
Pompierii militari reamintesc bihorenilor că în perioadele caniculare creşte riscul de incendiu din cauza uscăciunii şi a temperaturilor ridicate.
Pentru protejarea bunurilor dumneavoastră, a investițiilor în culturile agricole, a gospodăriilor puse în pericol de propagarea flăcărilor de la incendiile de vegetație uscată și nu în ultimul rând, pentru protejarea mediului și a animalelor al căror habitat natural este distrus de incendiile de miriști și vegetație uscată, pompierii bihoreni vă adresează rugămintea să nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt și să nu aruncați la întâmplare resturile de țigări ori sticle sau cioburi de sticlă, întrucât acestea din urmă pot provoca incendii, prin căldura solară radiată (efectul de lupă).
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii