Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:36 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Bihor Atenționări și avertizări meteorologice pentru județul Bihor

ro

13 Dec, 2023 11:51 549 Marime text
Nr. 343  Oradea, 13.12.2023

 
  COMUNICAT DE PRESĂ
          Atenționări și avertizări meteorologice pentru județul Bihor
Recomandările pompierilor bihoreni pentru protejarea populației
 
 
Cod Galben de vânt puternic
 
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod Galben de vânt puternic, valabilă în data de 13 decembrie a.c., până la ora 14.00, pentru următoarele localități din județul Bihor: Beiuș, Aleșd, Popești, Dobrești, Bratca, Buntești, Suplacu de Barcău, Brusturi, Vadu Crișului, Borod, Tăuteu, Holod, Pomezeu, Pietroasa, Finiș, Lunca, Derna, Drăgănești, Rieni, Remetea, Lugașu de Jos, Aușeu, Câmpani, Curățele, Budureasa, Uileacu de Beiuș, Răbăgani, Tărcaia, Căbești, Lazuri de Beiuș, Pocola, Sâmbăta, Spinuș.
Conform atenționării, în zonele precizate, se vor semnala “intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 60...70 km/h”.
 
Cod Galben de ploi
 
            În perioada 13 decembrie, ora 10.00 – 14 decembrie, ora 12.00, județul nostru se află sub incidența unei atenționări de ploi moderate cantitativ. Potrivit ANM, în intervalul menționat: “va ploua și se vor acumula cantități de apă de 25...40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp”.
 
 Cod Portocaliu de precipitații însemnate cantitativ în zona de munte
 
            În perioada 13 decembrie, ora 10.00 – 14 decembrie, ora 12.00, zona de munte a județului Bihor se află sub Cod Portocaliu meteorologic, fiind prognozate “cantități de precipitații de 50...60 l/mp și izolat de peste 70 l/mp”.  
 
În acest context, pompierii bihoreni recomandă cetățenilor, ca pe timpul manifestării vântului puternic, să nu se deplaseze în apropierea copacilor, a panourilor publicitare sau a clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de rafale, iar pentru  limitarea  posibilelor  pagube  generate  de  vântul  puternic, parcarea  autovehiculelor  să se realizeze  în  zone  ferite,  la  distanță sigură  față  de  copaci  sau stâlpi de electricitate.
Totodată, pentru prevenirea și limitarea efectelor inundațiilor, recomandăm bihorenilor respectarea următoarele măsuri:
•           Curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
•           Construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;
•           Nu aruncaţi la întâmplare resturi menajere şi vegetale în albiile apelor curgătoare.
           
Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și a aplicației de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
 
 
Persoană de contact
OFIŢER INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii