Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:42 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Bihor Atenție

ro

24 Mar, 2023 11:19 549 Marime text
Nr. 96 Oradea, 24.03.2023
 
COMUNICAT DE PRESĂ
Atenție: incendiile de vegetație uscată se pot propaga la gospodăriile populației, punând în pericol viața și bunurile cetățenilor!
 
                            
          ARDEREA VEGETAȚIEI USCATE ESTE STRICT INTERZISĂ!
 
          Anual, în această perioadă, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor intervin pentru stingerea unui număr mare de incendii provocate de arderea vegetaţiei uscate în scopul igienizării terenurilor şi pregătirii acestora pentru lucrările agricole de primăvară, în unele cazuri flăcările propagându-se la gospodăriile populației și la păduri.
          În cursul anului 2022, pompierii bihoreni au acționat pentru stingerea a peste 500 astfel de incendii, o parte dintre acestea soldându-se cu pagube materiale.
 
Incendiu în cătunul Merișor
                  
           În după-amiaza zilei de joi, 23 martie a.c., pompierii militari din cadrul Stației Ștei au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la un teren viran din cătunul Merișor, eveniment soldat cu arderea vegetației uscate pe o suprafață de circa cinci hectare.
 
          Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Trebuie să reţineţi că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti.
Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum. De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de personalul structurilor de intervenţie profesioniste pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol.
 
 
       
OFIŢER INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii