Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:59 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Argeș - Pe aproximativ 87,5 hectare din localitățile Beleți-Negrești și Dobrești, flăcările au ars covorul de frunze din păduri

ro

02 Apr, 2024 13:44 299 Marime text
COMUNICAT DE PRESĂ
22 de incendii de vegetație și peste 100 de hectare de teren afectate în patru zile
 
Finalul săptămânii trecute și începutul acesteia au adus câteva zile grele de muncă pentru pompierii argeșeni, autoritățile locale și câțiva localnici, care au acționat la stingerea unor incendii de vegetație.
Au fost nu mai puțin de 22 de incendii ce au afectat vegetația de pe o suprafață de teren de aproximativ 106 hectare, iar pe aproximativ 87,5 hectare din localitățile Beleți-Negrești și Dobrești, flăcările au ars covorul de frunze din păduri, crengile uscate și lăstărișul.
Una dintre intervențiile de lungă durată a început de ieri, în jurul orei 15:00, și s-a finalizat astăzi, în jurul orei 01:00. Aceasta a fost în localitatea Beleți-Negrești, unde a ars vegetația uscată de pe aproximativ 40,5 hectare de pădure, iar, pentru localizarea și lichidarea incendiului, s-au mobilizat atât reprezentanți ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al localității, ai Ocolului Silvic, cât și cetățeni. La această intervenție a fost nevoie și de brăzdarea terenului prin zonele accesibile pentru a împiedica propagarea flăcărilor.
​În continuare, cauzele probabile de izbucnire ale acestor arderi rămân folosirea intenționată a sursei de aprindere și utilizarea focului deschis la arderea vegetației uscate.
Precizăm că, la aceste tipuri de arderi, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare de teren, fiind întețite de vânt, iar salvatorii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii către păduri, alte terenuri și zonele locuite.
Reamintim că arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă și constituie contravenție, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.
Totodată, Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică de vreme severă, COD GALBEN, de intensificări ale vântului, vijelii - în intervalul 2 aprilie, ora 08.00 – 2 aprilie, ora 22.00, iar pe parcursul zilei, vântul va avea intensificări susținute în județul nostru, cu viteze de 55...65 km/h, iar local de 70...80 km/h. Pe alocuri se vor semnala vijelii. În zona montană înaltă, rafalele vor depăși 90...110 km/h.
 
 
COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii