Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:12 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Vaslui Bărbat reținut de polițiștii din Vaslui

ro

04 Sep, 2023 17:04 729 Marime text
Poliţiştii Secției 1 Poliție Rurală Vaslui, din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, au reținut un bărbat în vârstă de 38 de ani, din municipiul Vaslui, bănuit de săvârșirea infracțiunilor de ”lovirea sau alte violențe”, ”violarea de domiciliu”, ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și ”refuzul sau sustragerea de la prevelarea de mostre biologice”.

Polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Vaslui au probat activitatea infracțională a unui bărbat din municipiul Vaslui, care locuiește fără forme legale în localitatea Secuia, comuna Muntenii de Jos, județul Vaslui, bănuit că la data de 1 septembrie 2023, ar fi agresat o persoană vătămată, iar ulterior, ar fi pătruns, fără drept, într-o gospodărie din Secuia, unde ar fi agresat o altă persoană 
În urma cercetărilor efectuate, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Vaslui au stabilit că, la data de 1 septembrie 2023, ora 14.00, pe fondul unui conflict spontan, bărbatul cercetat ar fi agresat un bărbat, în vârstă de 52 de ani, din Secuia,  lovindu-l în repetate rânduri cu pumnii în zona feței și a corpului. 

În timpul agresiunii, un bărbat de 53 de ani, din Secuia, ar fi încercat să intervină și să protejeze persoana vătămată de loviturile bărbatului cercetat.
Ulterior, în aceeași zi, la ora 16.00, bărbatul cercetat ar fi mers la o locuință din Secuia unde se afla bărbatul de 53 de ani și, motivat de faptul că acesta ar fi încercat să protejeze persoana vătămată de 52 de ani, l-ar fi agresat și pe acesta, cu o secure.
Conform rapoartelor preliminare de expertiză emise de medicii legiști, în urma agresiunilor, victimele au suferit leziuni ce necesită 7-8 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare (bărbatul de 52 de ani), respectiv 10-12 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, fără a-i fi pusă viața în pericol (bărbatul de 53 de ani).
La data de 2 septembrie 2023, ora 15:00, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Vaslui au încercat sa pună în aplicare un mandat de aducere emis pe numele barbatului de 38 de ani, în vederea conducerii acestuia la sediul Secției 1 Poliție Rurală Vaslui, în vederea audierii.

Întrucât acesta nu a fost depistat la domiciliu, polițiștii au efectuat activități specifice punerii în executare a mandatului, bărbatul fiind depistat în trafic, în localitatea Secuia, comuna Muntenii de Jos , județul Vaslui.
Acesta nu a oprit la semnalele polițiștilor și nici nu a respectat indicațiile acestora, încercând să își asigure scăparea cu un autoturism înmatriculat în județul Vaslui.
Autoturismul a fost imobilizat cu ajutorul unor autospeciale de poliție, bărbatul fiind condus la Serviciul Județean de Medicină Legală Vaslui pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilii alcoolemiei, însă a refuzat prelevarea acestora.

Totodată, în urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că acesta are suspendat dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice.
La data de 2 septembrie 2023, ca urmare a administrării probatoriului, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Vaslui au luat față de bărbatul cercetat măsura reținerii, pe o perioadă de 24 de ore. 
Ulterior, la data de 3 septembrie 2023, acesta a fost prezentat Judecătoriei Vaslui, la propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, care a dispus față de bărbat măsura arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii vasluieni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării activității infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”lovirea sau alte violențe”, ”violarea de domiciliu”, ”amenințarea”, ”influențarea declarațiilor”, ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, ”refuzul sau sustragerea de la prevelarea de mostre biologice” și ”distrugerea”.

CAMPANIE DE CONȘTIENTIZARE A RISCURILOR PRIVIND APELURILE FALSE LA 112
Apelul fals la 112 pune vieți în pericol! Sună responsabil!


Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenirea Criminalității, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, au derulat, în perioada iunie-august 2023, o campanie de conștientizare, cu privire la consecințele pe care le are apelul fals la numărul de urgență 112. ”Apelul fals la 112 pune vieți în pericol! Sună responsabil!” sunt mesajele campaniei, prin care polițiștii atrag atenția cu privire la consecințele legale și psiho-sociale ale acestor fapte.

Polițiștii au efectuat activități informativ-preventive, atât în rândul copiilor, dar și al adulților, cu privire la consecințele apelurilor false la 112, având în vedere numărul mare de apeluri false sesizate în ultima perioadă la nivelul Poliției Române, prin intermediul cărora persoane necunoscute au sesizat amplasarea unor dispozitive explozive în diverse locuri, inclusiv spitale sau unități de învățământ. 
După dispunerea măsurilor operative specifice și efectuarea demersurilor legale, de fiecare dată s-a constatat că sesizările nu se confirmau, iar autorii apelurilor au fost identificați ca fiind, de multe ori, minori care, prin acțiunile lor, considerau că fac farse.

 În acest context, polițiștii atrag atenția că astfel de fapte aduc prejudicii foarte grave la nivelul societății și tulburări ale siguranței publice, atât prin natura și amploarea forțelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare și contracarare (Poliția Română, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul Român de Informații), cât și prin stările de temere generate în rândul cetățenilor, atât cei direct afectați, cât și întreaga comunitate. 
Legislația din România prevede că „alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie” se pedepsește cu amendă de la 500 lei la 1000 lei. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 500 şi 1000 de lei .

Analiza privind intervenția la evenimentele semnalate prin 112 la nivelul Poliției Române, pe trimestrul I al anului 2023, potrivit  datelor comunicate de structurile teritoriale, relevă faptul că 372.753 de apeluri au fost direcționate către poliție, din care 163.802 au fost apeluri non-urgente (categorie care se poate regăsi atât în cazul apelurilor confirmate, cât și a celor neconfirmate), 27.388 de reveniri și 11.544 de apeluri abuzive.

Polițiștii reamintesc tuturor că apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol. În timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent, pe linie poate aștepta o persoană care are într-adevăr nevoie de ajutor!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii