Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:51 07 10 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ
a

IPJ Timiș Atenție la înșelăciuni

ro

19 Sep, 2022 14:45 295 Marime text
Nr. 284 din 19 Septembrie 2022
 
ATENȚIE LA ÎNȘELĂCIUNI!
 
            La nivelul Poliței Municipiului Timișoara, în primele 8 luni ale anului 2022, au fost înregistrate 24 de sesizări privind săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, fapte comise prin metodele de înșelăciune cunoscute sub numele de „comis-voiajorul”, „instalatorul” sau „accidentul”.
 
Deși numărul sesizărilor nu este alarmant, totuși, dorim să atragem atenția cetățenilor asupra acestui fenomen, astfel încât aceștia să nu devină victime ale unor persoane rău intenționate.
 
Metoda „comis-voiajorul” presupune oferirea spre vânzare de către vânzători ambulanți, la un preț „minim“, greu de refuzat, a diferite produse (detergent, veselă, tacâmuri ambalate în cutii intens colorate și cu o reclamă pe măsură), în realitate, însemnând vânzare de produse de slabă calitate la prețuri foarte mari.
 
„Vânzătorii”, folosesc diferite tertipuri ( de genul „ofertă bombă”, „marfă pe stoc”, etc.) și astfel reușesc să înșele cu ușurință persoanele vârstnice și uneori, prin distragerea atenției victimei, să sustragă sume de bani din casă.
 
Metoda „instalatorul” constă în faptul că autorul infracțiunii se deghizează în instalator păcălind în special persoanele în vârstă să îi deschidă și să îl primească în casă pentru a le repara presupuse defecțiuni ale instalațiilor sanitare sau de alt tip și într-un moment de neatenție, sustrage sume de bani din casă.
 
Metoda „accidentul” constă în realizarea contactului telefonic, de regulă pe postul telefonic fix cu victima, căreia i se comunică o ştire şocantă, în esenţă constând în aceea că un membru al familiei sale a fost implicat într-un accident rutier care s-a soldat cu urmări grave, iar pentru diminuarea consecinţelor legale şi/sau medicale ale evenimentului se solicită o sumă importantă de bani.
 
Producerea acestui gen de infracţiune se bazează, în mare măsură, pe specularea stării emoţionale a victimei şi pe informaţiile oferite chiar de aceasta în clipa primirii veştii că un membru al familiei a provocat sau a suferit un accident şi trebuie ajutat. În acest caz infractorii încearcă să obțină o sumă cât mai mare de bani de la persoanele pe care reușesc să le manipuleze, iar intervalele de timp vizate sunt cele în care există o probabilitate crescută ca la domiciliu să se afle un bătrân – categorie cu risc ridicat de victimizare în cazul acestui tip de infracțiune.
 
În scopul evitării de a deveni victimă a înșelăciunilor, cetățenii sunt sfătuiți să nu primească persoane străine în casă indiferent de pretextul invocat de acestea, să nu intre în vorbă cu necunoscuți și să nu păstreze în casă sume mari de bani!
 
Uneori, din dorința de a face bine, ajungem să fim victime ale unor persoane rău intenționate. Sfatul nostru este să nu vă lăsați pradă emoțiilor, să rămâneți calmi și să nu luați decizii în grabă.
         
Nu vă lăsați păcăliți de aceste persoane! Fiți vigilenți, luați legătura cu persoanele apropiate și verificați veridicitatea informațiilor primite în urma apelului telefonic.
 
COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii