Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:47 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Sibiu Nu uitați că firmele serioase anunță în prealabil faptul că angajații urmează să efectueze revizii sau controale

ro

23 Feb, 2024 14:11 459 Marime text
 Nr. 44 din 23 februarie 2024
 
ATENȚIE CUI PERMITEȚI ACCESUL ÎN LOCUINȚĂ!
 
La data de 22 februarie a.c., polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Sibiu au reținut doi bărbați în vârstă de 33, respectiv 53 de ani, ambii din județul Mureș, cercetați penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și tentativă la furt calificat.
 
În fapt, cei doi bărbați sunt bănuiți că, la data de 19 octombrie 2023, în jurul orei 10.00, prezentându-se drept angajați ai unei societăți de electricitate, sub pretextul că doresc să verifice instalația de contorizare a consumului de energie electrică, l-ar fi convins pe un sibian în vârstă de 57 de ani să le permită accesul în locuință. Astfel, în timp ce unul dintre bărbați ar fi verificat instalația în cauză, celălalt ar fi forțat ușa care asigura accesul spre una dintre încăperile subsolului, fără a sustrage bunuri sau bani. La final, pentru presupusa reparație a contorului electric, așa-zișii angajați i-ar fi perceput în mod nejustificat persoanei vătămate suma de 350 de lei, fără a-i emite vreun document în acest sens.
 
În baza probatoriului administrat în cauză, polițiștii sibieni de investigații criminale au luat măsura reținerii celor doi bănuiți pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați unității de parchet competente în vederea aplicării unei măsuri prevenitve.
 
Cercetările sunt continuate la nivelul Poliției Municipiului Sibiu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu.
 
Pentru a nu deveni victima furturilor în propria casă:
Nu permiteți accesul în locuință persoanelor necunoscute care se prezintă în calitate de instalatori, electricieni, angajați ai firmelor de apă-canal, de comunicații, de cablu și televiziune, electricitate sau gaz.
 
Pretextul că sunt angajaţi ai unor companii sau instituţii publice reprezintă una dintre cele mai utilizate căi prin care „falşii angajaţi” bat la uşa victimelor şi le solicită accesul în imobil pentru efectuarea unor așa - zise verificări.
 
ATENȚIE! Această abordare a victimelor este similară și în cazul infracțiunilor de furt comise sub pretextul efectuării de reparații la acoperișul imobilului (montare / schimbare scocuri). La sfârșitul lucrării, executanții supradimensionează costurile reparațiilor ajungând chiar la șantajarea sau amenințarea victimelor cu acte de violență în cazul în care nu primesc suma de bani cerută. În unele cazuri, după plecarea acestor ”oameni de bine”, victima observă lipsa banilor, a bijuteriilor sau a altor bunuri.
De asemenea, este posibil ca, după efectuarea lucrărilor, persoanele respective, observând locuința și programul victimei, fie să revină pentru a sustrage bunuri, fie să dea informații altor grupuri infracționale specializate în furturi, tâlhării sau înșelăciuni.
 
În astfel de situații în care la ușa dumneavoastră apar persoane necunoscute pentru a efectua diferite lucrări pe care nu le-ați solicitat în prealabil, anunțați polițiștii pentru a interveni în identificarea persoanelor și verificarea intențiilor acestora, înainte de a le permite accesul în locuință.
 
Aveți in vedere faptul că odată pătrunși în apartament, la terminarea așa zisei lucrări de reparație, infractorii solicită o sumă mare de bani, în speranța că victima va aduce banii din locul unde îi păstrează. Urmăresc victima în timp ce ia banii din locul de păstrare după care îi distrag atenția și sustrag bani și alte bunuri de valoare din locul respectiv.
 
De obicei, infractorii acționează în intervalul orar 08,00 – 17,00 și vizează îndeosebi persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, care locuiesc singure sau care petrec mare parte a timpului singure. Aleg această categorie de persoane întrucât, pe de o parte se mizează pe capacitatea lor mai redusă de a reține detalii sau a-i recunoaște, iar pe de altă parte, se mizează pe capacitatea de rezistență fizică mai scăzută a vârstnicilor.
 
Nu uitați că firmele serioase anunță în prealabil faptul că angajații urmează să efectueze revizii sau controale.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii