Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:33 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Iași Buletin de presă -Acțiuni ale poliției ieşene pentru siguranța cetățenilor

ro

20 Aug, 2021 10:30 513 Marime text
Nr. 68.587 din 20 august 2021   
 
 
BULETIN DE PRESĂ
 
ACȚIUNI ALE POLIȚIEI IEŞENE PENTRU SIGURANȚA CETĂȚENILOR
 
În data de 19 august a.c., polițiștii ieşeni au intervenit la peste 70 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.
 
Au fost aplicate peste 175 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acțiunilor și intervențiilor efectuate au fost sesizate peste 15 infracțiuni.
 
Ieri, poliţiştii au acționat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.
 
Au fost organizate 9 acțiuni și s-a intervenit la 71 de evenimente, dintre care 60 au fost sesizate prin 112.
 
În urma activităților au fost sesizate 19 infracţiuni.
 
Totodată, pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 178 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 65.045 de lei.
 
Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene. Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.
 
Au fost reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 17 permise de conducere şi au fost retrase 6 certificate de înmatriculare.
 
 
 
UPDATE://BĂRBAŢI REŢINUŢI DE POLIŢIŞTI PENTRU FURT CALIFICAT
Poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 2 Poliţie Iaşi au identificat doi bărbaţi, de 32, respectiv 28 de ani, bănuiţi de furt calificat.
Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că în perioada 13 – 15 august a.c., prin escaladarea unui gard, aceştia ar fi pătruns într-o societate, din municipiul Iaşi şi ar fi sustras mai multe role de cablu electric, cauzând un prejudiciu de aproximativ 20.000 de lei.
În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 18 august a.c., cei doi bărbaţi bănuiţi de comiterea faptei au fost reţinuţi de poliţişti pentru 24 de ore, fiind introduşi în Arestul I.P.J. Iaşi.
La data de 19 august a.c., cei doi bărbaţi au fost prezentaţi, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi şi Judecătoriei Iaşi, instanţă care a dispus arestarea preventivă a acestora pentru 30 de zile.
Cercetările continuă.
 
BĂRBAT BĂNUIT DE FURT, IDENTIFICAT DE POLIŢIŞTI
La data de 19 august a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 2 Poliţie Iaşi au identificat un bărbat de 38 de ani, bănuit de comiterea infracţiunii de furt.
Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că la la data de 16 august a.c., în timp ce s-ar fi aflat într-un magazin din municipiul Iaşi, acesta i-ar fi sustras telefonul mobil unui bărbat de 34 de ani, cauzând un prejudiciu de aproximativ 1.000 de lei.
Prejudiciul a fost recuperat, fiind restituit persoanei vătămate.
 
MATERIAL LEMNOS CONFISCAT DE POLIŢIŞTI
La data de 19 august a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 2 Poliţie Rurală Ciurea au oprit pentru control, pe DJ 248, în comuna Ciurea, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, care transporta material lemnos.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că bărbatul nu deţinea documente de provenienţă pentru materialul lemnos transportat.
Acesta a fost sancţionat contravenţional, conform Legii nr. 171/2010 şi s-a dispus confiscarea a 1,5 metri cubi de material lemnos.
 
UPDATE://CERCETAT PENTRU CONDUCEREA UNUI VEHICUL SUB INFLUENŢA ALCOOLULUI
Poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 1 Poliţie Rurală Tomeşti efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.
Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că la data de 16 august a.c., un bărbat de 62 de ani ar fi condus un autoturism, pe raza comunei Tomeşti, fiind sub influenţa alcoolului şi ar fi acroşat alte două autoturisme.
În urma testării bărbatului de 62 de ani cu aparatul alcooltest, a rezultat o valoare de 1,74 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 19 august a.c., bărbatul cercetat pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore, fiind introdus în Arestul I.P.J. Iaşi.
La data de 20 august a.c., acesta va fi prezentat, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.
Cercetările continuă.
 
UPDATE://CERCETAT PENTRU FURT ÎN SCOP DE FOLOSINŢĂ ŞI INFRACŢIUNI LA REGIMUL RUTIER
Poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 9 Poliţie Rurală Hârlău efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice şi furtul în scop de folosinţă.
Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că în seara de 15 august a.c., un tânăr de 19 ani ar fi sustras un autovehicul, pe care l-ar fi condus, în comuna Belceşti, fără a deţine permis de conducere şi ar fi intrat în coliziune cu un gardul unei locuinţe.
De asemenea, tânărul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 1,57 mg/l alcool pur în aerul expirat, însă tânărul a refuzat prelevarea de mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 18 august a.c., tânărul bănuit de comiterea faptelor a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore, fiind introdus în Arestul I.P.J. Iaşi.
La data de 19 august a.c., acesta a fost prezentat, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău şi Judecătoriei Hârlău, instanţă care a dispus arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.
Cercetările continuă.
 
DEPISTAT CONDUCÂND UN AUTO, FIIND SUB INFLUENŢA ALCOOLULUI
În seara de 19 august a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 6 Poliţie Rurală Paşcani au oprit pentru control, în comuna Tătăruşi, un autoturism condus de un bărbat de 44 de ani.
Întrucât şoferul emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Acesta a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.
Cercetările continuă.
 
 
 
„SCUTUL PĂDURII” - ACŢIUNE PE LINIE SILVICĂ A POLIŢIŞTILOR IEŞENI
La data de 19 august a.c.,  poliţiştii  Serviciului de Ordine Publică Iaşi împreună cu jandarmi şi reprezentanţi ai Gărzii Forestiere Suceava – Biroul Judeţean Iaşi şi Direcţiei Silvice Iaşi au organizat şi desfăşurat o acţiune pentru verificarea modului de respectare a legislaţiei în vigoare privind provenienţa, circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos.
În acest context, a fost efectuat un control la punctul de lucru al unei societăţi comerciale, din judeţul Iaşi, în urma căruia reprezentantul acesteia a fost sancţionat contravenţional, conform Legii nr. 171/2010, fiind dispusă confiscarea valorică a cantităţii de 17,09 metri cubi de cherestea, întrucât s-a constatat lipsa acestei cantităţi de material lemnos faţă de stocul scriptic.
 
ACŢIUNE A POLIŢIŞTILOR IEŞENI PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR
La data de 19 august a.c., poliţiştii Secţiei nr. 2 Poliţie Rurală Ciurea, Serviciului de Investigaţii Criminale Iaşi, Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Iaşi, Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi şi Serviciului de Acţiuni Speciale Iaşi au acţionat pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, combaterea faptelor de comerţ ilicit şi prevenirea accidentelor rutiere.
În cadrul acţiunii au fost legitimate 87 de persoane şi au fost verificate 51 de autovehicule.
În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 16 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 7.350 de lei, dintre care 5 pentru abateri la regimul rutier, 7 pentru fapte de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice şi 4 pentru alte abateri.
Spre exemplu, o societate comercială  a fost sanţionată contravenţional, conform O.G. nr. 28/1999, deoarece în urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că nu au fost emise bonuri fiscale pentru bunurile vândute, în data de 19 august. De asemenea, s-a dispus ridicarea în vederea confiscării a 249 de lei.
 
ACTIVITĂŢI PREVENTIVE ALE POLIŢIŞTILOR IEŞENI
La data 18 august a.c., poliţiştii Biroului Urmăriri Iaşi şi Poliţiei Municipiului Paşcani au desfăşurat activităţi educativ-preventive, la două centre de servicii sociale, din municipiul Paşcani.
În cadrul activităţilor, au fost prezentate măsurile ce trebuie cunoscute şi aplicate pentru siguranţa personală, în colectivitate, pe stradă, la şcoală, dar şi în mediul online.
De asemenea, au fost oferite informaţii despre formele de agresiune întâlnite, consecinţele unui comportament inadecvat şi au fost oferite informaţii utile pentru educaţia juridică.
Beneficiarii centrelor au fost informaţi despre riscurile la care se expun atunci când aleg să părăsească centrele de servicii sociale şi refuză să revină.
Activitatea a fost una interactivă, fiind dezbătute subiecte pe marginea unor cazuri şi exemple concrete.
Totodată, au fost identificate situaţii de risc şi au fost prezentate soluţii de abordare şi rezolvare a acestora, astfel încât beneficiarii centrelor să nu devină victime şi să nu încalce legea.

 
La data de 19 august a.c., în cadrul proiectului „Relaţii sănătoase versus capcana relaţiilor toxice”, poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iaşi, împreună cu reprezentanţi ai A.N.Î.T.P. Iaşi şi Asociaţiei R.O.R. au desfăşurat o activitate informativ-preventivă, la un centru de servicii sociale, din municipiul Iaşi.
Acest proiect, inițiat de Inspectoratului de Poliție Județean Iași, în parteneriat cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și Asociația ROR, se va derula în perioada august 2021 – iunie 2022.
 
În cadrul activităţii, au fost oferite informaţii persoanelor instituţionalizate cu privire la dezvoltarea relațiilor sănătoase, consecințele actelor de violență, modalități de prevenire, modificări legislative în domeniul violenței domestice, modalități de prevenire a traficului de persoane, precum și principalele servicii existente adresate victimelor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii