Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:25 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Ialomița Evaluarea activităților pe 2022

ro

07 Feb, 2023 15:21 762 Marime text
Nr. 102.060 din 3 Februarie 2023
 
COMUNICAT DE PRESĂ
 
EVALUAREA ACTIVITĂȚII INSPECTORATULUI DE POLIȚIE 
JUDEȚEAN IALOMIȚA ÎN ANUL 2022
 
 
În anul 2022, polițiștii din județul Ialomița și-au canalizat resursele, eforturile și acțiunile în direcția creșterii gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni prin protejarea persoanei și a patrimoniului, sporirea siguranței stradale și rutiere, precum și destructurării grupărilor infracționale.
 
Resursele umane: Din totalul posturilor prevăzute la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița, anul 2022 s-a finalizat cu posturi ocupate în proporție de 82,51%.
 
Pregătirea profesională: în cadrul programelor curente de pregătire tactică, în anul 2022 s-au realizat 28 de sesiuni de instruire, 49 de ședințe de tragere cu muniție reală, precum și sesiuni de instruire teoretică și practică pentru polițiștii din categoria celor care conduc autovehicule de serviciu cu regim prioritar.
 
Logistică: în perioada analizată activităţile desfăşurate de polițiștii din cadrul Serviciului Logistic au avut ca obiectiv general meținerea capacității operaţionale a unităţii, prin gestionarea eficientă a resurselor logistice şi financiare avute la dispoziţie, fiind luate măsuri de prioritizare a achizițiilor necesare desfășurării în condiții optime a activității Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomița.
 
Au fost executate lucrări de reparații curente la nivelul structurilor din cadrul reședinței, subunităților teritoriale, posturilor de poliție comunale și structurilor deservite logistic și financiar de I.P.J. Ialomița.
 
În domeniul prevenirii criminalităţii, priorităţile Poliţiei Române în domeniul prevenirii criminalităţii, pentru anul 2022, au fost transpuse la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomiţa, în trei programe de intervenție  preventivă, astfel:
 
- Programul de prevenire a infracțiunilor contra persoanei, în cadrul căruia au fost derulate Campania Atingeri Nedorite, Campania Apeluri Abuzive 112, Campania Doar TU îți poți schimba VIAȚA!, Campania Spune NU violenței în familie, Săptămâna Prevenirii Criminalității, Campania Nu există scuză pentru Violență!;
 
- Programul privind prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului în cadrul căruia au fost derulate Campania Poți preveni înșelăciunile!, Campania Sărbători în Siguranță, Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuințe;
 
- Programul de prevenire a criminalității informatice al cărui scop a fost creșterea gradului de informare a minorilor și adulților cu privire la riscurile ce pot apărea pe internet și la modalitățile de prevenire a acestora.
 
În ceea ce priveşte combaterea criminalităţii: în anul 2022, la nivelul structurilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomița au fost înregistrate cu 8,5 % mai multe infracțiuni decât în anul 2021. Infracţionalitatea judiciară a crescut cu 10,4% față de 2021, infracţionalitatea economică a scăzut cu 2,9%, față de 2021, iar infracţionalitatea de altă natură a crescut cu 7,2% față de 2021.
 
În anul 2022, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomița, au fost sesizate 7.250 de infracţiuni.
 
În funcţie de mediul în care au fost comise se constată că din totalul infracţiunilor sesizate, 51% au fost înregistrate în mediul urban, (indicator care a crescut faţă de anul 2021 cu 10%), iar 49% au fost înregistrate în mediul rural (indicator care a crescut faţă de 2021 cu 7,3% ).
 
Criminalitatea stradală: infracţiunile stradale în anul 2022 au reprezentat 15,40% din totalul infracţiunilor sesizate la nivelul inspectoratului. După mediul unde acestea s-au comis, 45,92% sunt în mediul urban şi 54,08% în mediul rural. De asemenea, 48 de infracţiuni stradale au fost descoperite în flagrant delict.
 
Managementul integrat al ordinii şi siguranţei publice: Activitatea şi rezultatele obţinute pe linia menţinerii ordinii şi siguranţei publice a fost analizată permanent, inclusiv în cadrul şedinţelor la care au participat şi reprezentanţii Inspectoratului Județean de Jandarmi.
 
Constituirea patrulelor de ordine şi siguranţă publică s-a realizat în conformitate cu prevederile dispoziţiilor din domeniu, acestea fiind de poliţie, mixte poliţie - jandarmi, independente de jandarmi şi în unele cazuri au fost realizate și în colaborare cu poliţia locală.
 
S-a colaborat cu poliţiile locale acolo unde acestea funcţionează, reuşindu-se astfel să fie atrase noi forţe în sistem integrat la activitatea de menţinere a ordinii şi siguranţei publice.
 
Apeluri de urgenţă 112: în anul  2022, au fost înregistrate 27.927 de apeluri de urgenţă, dintre care în 48,% dintre cazuri  s-a  impus deplasarea poliţiştilor la locul evenimentelor sesizate, 39,% de situaţii în care evenimentele semnalate au fost de competenţa poliţiei, dar nu au fost urgenţe, la faţa locului deplasându-se poliţişti care au dispus măsurile legale, 10,% situaţii în care apelanţii au revenit (evenimentul fiind sesizat deja de alt apelant) și 3,% situaţii în care apelanţii au sesizat aspecte nereale, astfel fiind aplicate 858 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 1.071.300 lei.
 
Poliţia de proximitate şi siguranţa comunităţii: în anul 2022 s-a intensificat activitatea de patrulare pentru sporirea gradului de siguranță a cetățenilor prin creșterea vizibilității şi a capacităţii de intervenţie, realizându-se dispozitive viabile şi flexibile care să poată fi uşor adaptate sau reorientate pentru îndeplinirea unor misiuni neprevăzute ori rezolvarea situaţiilor deosebite.
 
Polițiștii din structurile de siguranță publică și cei de proximitate au constatat  peste 60 de infracțiuni și au aplanat 259 de stări conflictuale.
 
Siguranţa în şcoli: în anul 2022, prioritatea inspectoratului a fost creşterea siguranţiei în unităţile de învăţământ.
 
Împreună cu polițiști de ordine publică și rutieră, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat 3.629 de activități în unitățile de învățământ și 957 de activități preventive, care au avut ca scop combaterea infracționalității în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ, verificarea legalității transportului de elevi și a celui public de persoane, prevenirea și combaterii absenteismului școlar și verificarea modului de asigurare a pazei și protecției unităților școlare.
 
În anul trecut, în mediul școlar au fost înregistrate 53 de infracțiuni, majoritatea fiind fapte de lovire sau alte violențe și furturi.
 
 Nu au fost înregistrate evenimente deosebite sau infracţiuni grave în care să fie implicaţi elevi sau fapte prin care să fi fost afectat procesul de învăţământ ori să fi fost primejduită grav viaţa, integritatea corporală ori sănătatea elevilor sau cadrelor didactice.
 
Criminalitatea gravă, comisă cu violenţă: în anul 2022 au fost înregistrate 65 de astfel de fapte, față de 73 sesizate în anul 2021.
 
Infracțiunile de omor au scăzut, fiind înregistrată o singură faptă, 5 tentative de omor, 2 vătămări corporale și 34 de tâlhării.
 
Prevenirea și combaterea violenței în familie: Diversificarea și accentuarea formelor de manifestare a agresivității în familie reprezintă un domeniu de interes și de acțiune al poliţiştilor din județul Ialomița, mandataţi să gestioneze activitățile de prevenire și combatere a acestui fenomen.
 
Pe parcursul anului 2022 au fost emise 151 de ordine de protecție provizorii, din care 76 au fost confirmate de magistrați.
 
Criminalitatea contra patrimoniului: au fost sesizate 2.658 de infracţiuni contra patrimoniului, reprezentând 36,66% din totalul infracţiunilor sesizate la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomița. Față de perioada similară a anului 2021, reprezintă o creștere cu 5%.
 
Furturile, cel mai important segment infracţional al acestei categorii, reprezintă 44,39%, procent ce a crescut cu 5%  față de anul 2021.
 
Infracţionalitatea în domeniul silviculturii și pisciculturii: în anul 2022, în urma activităţilor şi acţiunilor desfăşurate au fost înregistrate 93 de dosare penale, au fost aplicate 86 de sancţiuni contravenţionale şi a fost confiscată cantitatea de 1.783 metri cubi de material lemnos.
 
Pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol, au fost constatate 53 de  infracţiuni și au fost aplicate 99 de sancţiuni contravenţionale. De asemenea, polițiștii au confiscat peste 1 tonă de pește din speciile crap, caras, platică, șalău, știucă sau sturion.
 
Urmărire şi extrădare: în anul 2022, s-a dispus măsura urmăririi naţionale și internaționale faţă de 54 de persoane, au fost desfăşurate activităţi pentru identificarea a 148 de persoane dispărute și au fost înregistrate 148 de măsuri preventive.
 
În perioada analizată, au fost înaintate către organele judiciare 17 sesizări referitoare la nerespectarea obligaţiilor impuse, în urma acestor sesizări 11 dosare de supraveghere fiind închise cu preschimbare în arestare preventivă și într-un caz în arest la domiciliu.
 
S-a acţionat deopotrivă pentru creşterea eficienţei operativităţii şi calităţii în activitatea de cercetare penală şi eficientizarea parteneriatului cu unităţile de parchet, urmărindu-se respectarea tuturor drepturilor şi garanţiilor procesuale.
 
Pe linia armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase activităţile de prevenire s-au materializat în organizarea a 79 de acţiuni şi 224 de controale pe liniile arme, materii explozive şi substanţe periculoase și au fost sesizate 70 de infracţiuni, iar pe linie de braconaj cinegetic au fost constatate 7 infracțiuni prevăzute de Legea 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic;
 
Au fost ridicate în vederea confiscării 34 de arme, 70 de tone de deșeuri periculoase și 656 de kilograme de articole pirotehnice.
 
În anul 2022, în cadrul serviciului au fost aplicate 31 de sancțiuni contraventionale, în valoare de 82.306 lei.
 
Criminalitatea economico – financiară: în perioada ianuarie – decembrie 2022  au fost în derulare 9 planuri de acţiune dispuse la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ialomiţa în domeniile combaterii ilegalitătilor cu produse accizabile (tutun, alcool), produse de panificatie, turism şi alimentaţie publică, legume – fructe, achiziții intracomunitare si importuri.
 
Pe parcursul activităţilor derulate în cadrul planurilor de acţiune au fost efectuate 81 de acţiuni specifice, în cadrul cărora au fost constatate 43 de infracțiuni în flagrant, respectiv 40 de infracțiuni prevăzute de Legea nr. 84/1998, 1 infracțiune prevazută de OUG nr. 77/2009, 1 infracțiune prevăzută de Legea 86/2006 și 1 infracțiune prevăzută de Codul Fiscal.  
 
Au fost aplicate 165 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 461.900 lei, au fost confiscate sume de bani, în total 378.600 lei, 19.700 euro și alte bunuri, respectiv 800 de grame de aur, 4,8 kilograme de argint, 3.785 de  kilograme de tutun, 25.019 țigarete provenite din contrabandă, 500 de kilograme material pirotehnic și 38,39 mc material lemnos.
 
Criminalistic: în cursul anului 2022, poliţiştii criminalişti au participat la peste 2.900 de cercetări la faţa locului. Au fost ridicate și au rămas în evidență 9.638 urme de urme criminalistice.
 
Eficienţa acestor urme ridicate din câmpul infracţional s-a materializat în identificarea prin mijloace criminalistice a 175 de persoane sau obiecte, în 129 de cauze penale.
 
Din totalul autorilor identificaţi în această perioadă, 66 au fost identificaţi prin valorificarea urmelor papilare, ca autori de infracţiuni de natură judiciară, cu ajutorul bazelor de date criminalistice de identificare şi a cercurilor de suspecţi întocmite.
 
Activitatea laboratorului Poligraf s-a concretizat în testarea comportamentului în cazul a 121 de persoane. Dintre acestea, faţă de 54 persoane s-a stabilit comportament nesincer, iar 28 de persoane au recunoscut comiterea faptelor pentru care erau cercetaţi.
 
Biroul pentru  Protecția Animalelor: este structura de specialitate responsabilă de crearea și păstrarea unui climat de siguranță în ceea ce privește deținerea și îngrijirea animalelor din posesia legală a omului, atât în ceea ce privește integritatea acestora, dar și integritatea persoanelor cu care intră în contact aceste animale.
 
La nivelul biroului, anul trecut, au fost înregistrate 65 de petiții, au fost aplicate 140 de sancțiuni contravenționale și au fost emise 8 ordine de plasare în adăpost pentru 6 exemplare canine, o barză și un șoim, animale care se aflau într-o stare de pericol.
 
Siguranţa traficului rutier: Principalul obiectiv al polițiștilor rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița a fost siguranța traficului rutier pe drumurile publice, asigurându-se continuitatea dispozitivului rutier, precum şi reorientarea unor elemente de dispozitiv pentru realizarea unei prezenţe active pe principalele drumuri naţionale, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere.
 
În anul 2022, în judeţul Ialomiţa s-au produs 58 de accidente grave de circulaţie, urmările acestora constând în 46 de persoane decedate şi 26 de persoane rănite grav.
 
Principalele cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost depășirea neregulamentară, abaterile bicicliștilor și traversarea neregulamentară a pietonilor.
 
În cadrul acțiunilor punctuale, polițiștii rutieri au constatat 401 infracțiuni la regimul rutier, cele mai multe fiind infracţiuni de conducere cu o alcoolemie peste limita legală, urmate de infracțiunile de conducere fără permis şi de conducere cu autovehiculul neînmatriculat.
 
De asemenea au fost aplicate 41.025 de sancţiuni contravenţionale, îndeosebi pentru depăşirea limitei legale de viteză, urmate de nepurtarea centurii de siguranţă, neacordarea priorităţii de trecere şi abateri săvârşite de către pietoni, biciclişti, motociclişti şi căruţaşi.
 
Au fost reţinute, în vederea suspendării, 3.383 de permise de conducere şi au fost retrase 1.526 de certificate de înmatriculare pentru diferite defecţiuni tehnice, lipsa inspecţiei tehnice periodice sau lipsa RCA.
 
          Evaluarea activității desfășurată de polițiștii Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Ialomița, în anul 2022:
 
Serviciul Județean de Poliție Transporturi Ialomița se află în subordinea Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Constanţa și se compune din 5 posturi de poliţie, respectiv: T.F. Urziceni, T.F. Slobozia, T.F. Țăndărei, T.F. Fetești şi T.N. Fetești.
 
În perioada analizată, a fost acordată o atenție deosebită de prevenire și combatere a faptelor ilegale în sistemul transporturilor feroviare și navale, pentru ridicarea siguranței călătorilor în domeniul transporturilor, pe un sector de 68 de kilometri de căi navigabile și pe infrastructura feroviară de 275 de kilometri de cale ferată.
 
La nivelul acestei structuri se constată o scădere a infracționalității sesizate, 99 de infracțiuni au fost sesizate, cu 39 mai puţine decât în anul precedent, fiind constatate 65 de infracțiuni în flagrant delict.
 
Furturile de la călători au scăzut faţă de anul 2021, fiind înregistrate 8 astfel de fapte, 6 furturi din vagoanele de marfă iar în ce privește furturile din infrastructură se constată o creștere de la 5 fapte în 2021 la 8 fapte în 2022.
 
În anul 2022, polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Ialomița au aplicat 1.235 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 410.300 de lei.
 
De asemenea, au fost indisponibilizate 17 ambarcațiuni, 17 motoare, peste 550 de kilograme de pește, aproximativ 100 de bucăţi de plase monofilament şi de pescuit din fir textil, 1 dispozitiv electric pentru pescuit precum și 7 autovehicule indisponibilizate.
 
Polițiștii Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Ialomița au patrulat în 735 de trenuri de călători, fiind legitimate 3.576 de persoane, au fost efectuate 3 percheziții domiciliare, 2 persoane reținute și una împotriva căreia a fost dispusă măsura arestării preventive.
 
Gradul de încadrare la nivelul Serviciului Județean de Poliție Transporturi este de 77,41%.
 
Obiectivele anului 2023: pentru anul 2023, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ialomița va continua acţiunile ce vizează creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor, reducerea infracţionalităţii stradale, reducerea riscului rutier şi asigurarea climatului de legalitate pentru mediul  de afaceri.
 
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ialomița este pregătit, atât din punct de vedere profesional cât şi logistic, pentru a-şi îndeplini cu succes misiunile şi pentru a pune în aplicare prevederile legale, astfel încât siguranţa cetăţenilor din judeţul nostru să nu fie afectată.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii