Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:53 23 03 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Ialomița Comunicat de presă - Prevenire înșelăciuni

ro

24 Jun, 2021 15:25 557 Marime text
                                                        Nr. 110379 din 24 Iunie 2021
 
 
 
ATENȚIE LA INFRACȚIUNILE DE ÎNȘELACIUNE PE SITE-URI
DE COMERȚ ONLINE
 
 
Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomița atrage atenția cetățenilor cu privire la măsurile ce trebuie adoptate pentru a nu deveni victime ale unor cazuri de înșelăciune pe site-urile de comerț online.
 
Pentru a înșela cetățenii, infractorii își diversifică în permanență metodele de abordare a viitoarelor victime.
 
În cazul acestor tipuri de înșelăciune, persoanele fizice sunt contactate de cei care oferă spre vânzare diferite produse pe site-urile de comerț online.
 
Discuțiile se poartă, de regulă, prin intermediul aplicației WhatsApp. Aceștia pretind că sunt interesați de achiziționarea produsului din anunț, poartă o scurtă negociere, pentru ca la final, să anunțe vânzătorul că produsul a fost deja achitat în avans.
 
Infractorul îi trimite victimei un link (Exemplu: https://olxro – payment.site/ https://olxro-delivery.website/https://fancourier-g.com/, etc.) cerându-i acesteia să îl acceseze pentru a  primi contravaloarea produselor expuse spre vânzare.
 
Prin intermediul link-ului, infractorii încearcă să colecteze credențialele utilizatorilor (datele cardului bancar, inclusiv codul CVV/CVC, date personale, soldul contului, etc.).

 
Odată obținute aceste date, sunt folosite, ulterior, în efectuarea unei tranzacții online.
 
Pentru a nu deveni victimă a unei infracțiuni de înșelăciune pe site-uri de comerț online, Inspectoratul de Poliție Județean Ialomița vă recomandă:
 
- Pentru primirea unei sume de bani în contul bancar, nu sunt necesare datele cardului bancar! Sunt necesare doar contul IBAN al persoanei care urmează să primească suma de bani și numele acesteia!
 
- Verificați cu atenție adresa paginii web pe care vi se solicită datele personale!
 
- Evitați deschiderea unor link-uri/atașamente din email-uri/sms-uri nesolicitate!
- Purtați discuții cu cumpărătorul doar pe chat-ul site-ului de cumpărături online pentru a putea fi ajutați în caz de fraudă! Nu acceptați să mutați discuțiile pe aplicațiile de comunicare!
 
- Folosiți carduri bancare pentru cumpărături online care oferă servicii suplimentare de siguranță a plății (cod unic primit prin mesaj pe telefon, aprobarea tranzacției printr-o aplicație instalată pe telefonul mobil, utilizarea unui procesator de plăți cunoscut – ex. PayU/PayPal)!
 
-  Prin introducerea și validarea unui cod de tip ”3D-SECURE” primit din partea băncii, dumneavoastră aprobați efectuarea unei plăți, nu încasarea unei sume de bani în contul propriu!
 
- Verificați ofertele primite! Nu vă grăbiți să acceptați orice promoție care sună atractiv! Poate fi o încercare de fraudă!
 
- Pentru cumpărături online de la persoane fizice, folosiți serviciul „Livrare cu plata ramburs” împreună cu serviciul „Livrare cu verificare”.
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii