Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:32 03 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Ialomița Comunicat de presă - 17.06.2021

ro

17 Jun, 2021 14:03 664 Marime text
                                                              Nr. 110368 din 17 Iunie 2021
 
 
 
ZIUA EUROPEANĂ A PREVENIRII FURTURILOR DIN LOCUINȚE
 
Pentru a marca Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuinţe, poliţiştii ialomițeni au discutat cu cetăţenii şi le-au oferit sfaturi pentru siguranţa locuinţelor.
 
Polițiștii Compartimentului Analiză și Prevenire a Criminalității Ialomița, împreună cu polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Slobozia, precum și polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Fetești au desfășurat activități informativ-preventive, pe raza municipiilor Slobozia și Fetești, pentru prevenirea furturilor din locuințe.
 
Polițiştii au discutat cu cetăţenii şi le-au oferit informaţii referitoare la factorii favorizanţi ai infracţiunilor de furt din locuinţă, modurile de operare cel mai frecvent utilizate, precum şi principalele măsuri de siguranţă pentru protejarea locuinţei şi a bunurilor personale.
 
Pentru că furtul din locuinţă este infracţiune în toate statele europene, Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuinţe este un concept lansat în anul 2019 de Reţeaua Europeană de Prevenire a Criminalităţii (E.U.C.P.N.), și îşi propune să crească gradul de conștientizare  prin informarea cetățenilor asupra modalităților de protecție împotriva acestui tip de infracțiuni.
 
Pentru siguranţa locuinţei dumneavoastră, poliţiştii vă recomandă:
 
Dacă locuiţi la bloc:
- Solicitaţi administraţiei montarea unui interfon la intrarea în scară, dotarea cu încuietori corespunzătoare a uşilor de la subsol, terase sau intrări suplimentare şi iluminarea bună a holurilor şi palierelor imobilului;
- Asiguraţi-vă că dispozitivul de amortizare montat pe uşa de intrare în bloc asigură închiderea completă a acesteia;
- Montaţi o încuietoare de înaltă siguranţă la uşa de acces în locuinţă; aceasta trebuie să nu permită accesul, din exterior, la şuruburile de prindere, iar butucul yalei să fie complet introdus în corpul uşii, pentru a evita prinderea şi ruperea lui;
- Dacă locuiţi la parter sau la etajul 1 asiguraţi-vă ferestrele prin montarea de grilaje; acestea îi descurajează pe hoţi.
 
În plus, dacă locuiţi la casă:
- Montaţi un sistem de supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate care se desfăşoară în curtea casei;
- Luaţi în calcul instalarea unui sistem de iluminare cu senzori de mişcare şi a unuia de protecţie perimetrală, care avertizează asupra pătrunderii unor persoane străine în curte.
 
Fiţi cu un pas înaintea hoţilor:
- Instalaţi un sistem de alarmă în locuinţa dumneavoastră;
- Când lipsiţi de acasă, asiguraţi-vă că toate uşile şi ferestrele sunt încuiate;
- Dacă lipsiţi o perioadă mai lungă de timp, apelaţi la o persoană de încredere care să vă ridice corespondenţa;
- Înlocuiţi cât mai repede încuietorile defecte sau ale căror chei le-aţi pierdut.
- Nu uitaţi că şi lumea virtuală este parte din viaţa noastră:
- Atunci când plecaţi pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceţi acest lucru public pe internet;
- Nu vă transformaţi conturile de pe reţelele de socializare în surse de informaţii pentru infractori! Faceţi-le inaccesibile pentru persoane necunoscute şi manifestaţi o atenţie sporită la datele personale şi fotografiile pe care le postaţi;
- Evitaţi prieteniile cu persoane pe care nu le cunoaşteţi în realitate şi nu dezvăluiţi date despre dumneavoastră celor pe care i-aţi „întâlnit” doar în mediul online.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii