Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:15 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Galați Sistem informatic de monitorizare pus în aplicare de polițiști

ro

12 Jan, 2024 13:57 409 Marime text
    Nr. 44254 din 11.01.2024
 
 
SISTEMUL INFORMATIC DE MONITORIZARE ELECTRONICĂ
PUS ÎN APLICARE DE POLIȚIȘTII GĂLĂȚENI
 
 
La data de 4 ianuarie 2024, în jurul orei 11:20, Secția 3 Poliție a fost sesizată telefonic prin apel la S.N.U.A.U. 112 de către o tânără, în vârstă de 23 de ani, cu privire la faptul că la o adresă situată într-un bloc de locuințe, din municipiul Galați, pe strada Eliza Leonida Zamfirescu, tatăl ei ar fi fost agresat fizic.
 
Din verificările efectuate de polițiști, s-a stabilit faptul că la acea dată, cu puțin timp înainte de apelul telefonic, la adresa indicată, în urma unor discuții contradictorii, ar fi pornit un conflict spontan între femeie și concubinul acesteia, un bărbat, cu vârsta de 29 de ani. Tot la această adresă se afla și tatăl apelantei, un bărbat, de 44 de ani, care a intervenit între cei doi cu intenția de a aplana conflictul, însă ar fi fost lovit cu pumnii în zona feței de către celălalt bărbat. Cel agresat fizic a avut nevoie de îngrijiri medicale și a fost transportat la spital de un echipaj de la ambulanță.
 
Tot din verificări s-a stabilit faptul că între cei doi concubini au mai avut loc în trecut stări conflictuale, care au fost sesizate la poliție, astfel că s-a procedat și la întocmirea formularului de evaluare a riscului, rezultând că există risc ca viața, integritatea fizică ori libertatea femeii să fie puse în pericol printr-un nou act de violență domestică. Polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pe o perioadă de 5 zile, prin care i s-a interzis bărbatului să păstreze o distanță minimă de 100 de metri față de concubina sa și i-a fost montată o brățară electronică de monitorizare a respectării acestei interdicții.
 
De asemenea, a fost întocmit un dosar penal pentru infracțiunile de lovire sau alte violențe și violență în familie, cercetările fiind continuate de polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați.
 
La data de 9 ianuarie, măsura dispusă prin ordinul de protecție provizoriu emis de polițiști a fost prelungită de către procurorul de caz până la pronunțarea instanței de judecată competentă, respectiv Judecătoria Galați, următorul termen fiind stabilit pentru data de 17.01.2024.
 
Monitorizarea prin intermediul dispozitivului de supraveghere electronică cu privire la respectarea obligației de a păstra o distanță minimă de 100 de metri față de concubină se face non stop, 24/24 de ore, de către polițiștii din cadrul Compartimentului Monitorizare Electronică din cadrul Centrului Operațional al Inspectoratului de Poliție Județean Galați, iar în cazul unei alerte va fi direcționat imediat cel mai apropiat echipaj de poliție de zona indicată.
 
Totodată, reamintim faptul că din data de 1 ianuarie 2024, 20 de județe, printre care și județul Galați au intrat în etapa a doua de implementare a Sistemului Electronic de Monitorizare Electronică.
 
 
 
 
Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare. Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecția integrității fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor, sau pe viitor, respectarea regulilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu și a supravegherii la distanță.
 
Monitorizarea se va realiza automat, fără intervenție umană, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea.
Pentru monitorizarea electronică sunt stabilite roluri clare, reguli și proceduri de monitorizare, alertare și intervenție, prin partajarea informațiilor, astfel încât, în cadrul monitorizării, să nu fie cunoscute datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive, prin eliminarea intervenției umane, acolo unde este posibil, și înlocuirea acesteia cu reguli obiective.
 
După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere nu va avea acces la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic. Numai în măsura în care va fi generată o alertă (ce notifică încălcarea unei reguli stabilite) va fi posibilă asocierea identificatorului dispozitivului cu datele cu caracter personal existente în cazul de monitorizare, prin preluarea, în mod automat, odată cu generarea alertei și transmiterea acestora, împreună cu alte date de intervenție, către dispeceratul S.I.M.E. și S.N.U.A.U. 112 și astfel, către cel mai apropiat organ de ordine publică, pentru intervenție.
 
Dispozitivul electronic de supraveghere, pentru persoana supravegheată, în cazul aplicării ordinului de protecție provizoriu și ordinului de protecție, al aplicării ordinului european de protecție, control judiciar și control judiciar pe cauțiune, executării măsurii arestului la domiciliu, supravegherii la distanță, este alcătuit dintr-o componentă de tip brățară, care va fi atașată la glezna sau, prin excepție, la brațul persoanei.
 
Dispozitivul electronic de supraveghere va avertiza persoana supravegheată de producerea unei alerte. Alertele vizate sunt alerta de apropiere, alerta de părăsire neautorizată a imobilului, alerta de depășire neautorizată a unui perimetru stabilit (zona de incluziune), alerta de intrare neautorizată într-un perimetru stabilit (zona de excluziune), alerta de atingere a nivelului critic de descărcare a acumulatorului și altele.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii