Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:42 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău “Ziua Internaţională a Toleranţei”

ro

17 Nov, 2023 13:56 503 Marime text
Nr. 370 din 17 noiembrie 2023
 
 
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din ziua de 16 noiembrie 2023
 
“Ziua Internaţională a Toleranţei” marcată de poliţiştii de la Siguranţă Şcolară prin întâlniri şi dialog cu elevii
 
În data de 16 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară s-au întâlnit cu elevii din cadrul Școlii Gimnaziale „Dumitru I. Ionescu” Calvini, pentru a purta discuţii despre importanţa toleranţei în convieţuirea socială şi despre măsuri pentru prevenirea bullyingului în colectivitate.
Activitatea s-a desfăşurat în contextul marcării la nivel internaţional a „Zilei toleranţei”, zi sărbătorită anual la data de 16 noiembrie, în urma deciziei Organizaţiei Naţiunilor Unite din anul 1995.
Poliţiştii au avut ca parteneri de discuţii aproximativ 30 de elevi şi cadre didactice îndrumătoare, iar dialogul a urmărit prezentarea rolului toleranţei în societate și care sunt efectele negative în cazul în care nu apelăm la aceasta în relaţiile interumane.
Prezentările pregătite au fost pretext de reflecţie, dar şi oportunitate de dialog deschis. Elevii au fost invitaţi să ridice probleme pe care le-au întâlnit în colectivitate, la care au luat parte sau pe care doar le-au observat, dar care au fost cu un impact suficient de mare cât să le afecteze starea emoţională. Tinerii s-au implicat activ în discuţii, având posibilitatea să formuleze întrebări poliţiştilor şi, împreună, să găsească soluţii şi modalităţi de preînâmpinare a unor situaţii similare pe viitor.
Pentru că pentru foarte mulţi copii interacţiunea cu alţi copii, în locuri în care supervizarea din partea unui adult este mai redusă (în curtea şcolii, pe terenul de sport, în pauze, în vestiare sau pe drumul spre casă), reprezintă o lecţie de viaţă, poliţiştii au discutat cu aceştia despre modul în care pot fi gestionate situaţiile conflictuale şi despre influenţa anturajului.
Totodată, s-a discutat pe linia prevenirii adoptării comportamentului de bullying/cyberbullying prin prezentarea unor situaţii de risc prin care pot ajunge victime, precum şi prezentarea formelor comportamentului violent şi factori favorizanţi, modalităţi de recunoaştere a situaţiilor de pericol şi însuşirea unor măsuri de autoprotecţie.
Pentru situaţiile în care comportamentul de bullying se menţine şi nimic nu pare să funcţioneze, copiii au fost îndrumaţi să solicite ajutorul unui adult, pentru că cel mai important pas în reducerea comportamentelor de bullying este să le recunoaştem şi să acţionăm pentru stoparea lor (ex. să semnaleze prietenilor, cadrelor didactice, părinţilor atunci când nu ştiu sau nu reuşesc să facă faţă singuri, poliţiştilor pe care îi cunosc prin interacţiunea din mediul şcolar).
Poliţiştii au reamintit şi au subliniat că pentru a evita sau a anula efectele distructive ale intoleranţei, toţi adulţii, cadre didactice şi părinţi, care au legătură cu şcoala trebuie să fie vigilenţi în a identifica astfel de situaţii  şi a interveni.
Discuţiile s-au finalizat prin câteva îndrumări adresate de poliţişti atât elevilor, cât şi cadrelor didactice pentru ca, împreună, să fim parte la o comunitate sigură şi echilibrată.
Tot ieri, polițiștii au organizat alte două activități cu liceenii Colegiului Economic „Regele Mihai I” Buzău și elevii Școlii Gimnaziale nr. 7 Buzău, ce au avut ca scop prevenirea consumului de droguri, a infracțiunilor comise cu violență, dar și a bullyingului/cyberbullyingului. La activităţi au participat aproximativ 80 de elevi.
 
 RECOMANDĂRI PREVENTIVE
 
Ce trebuie să facă un copil care este agresat?
-să ignore comportamentul de agresare în fază iniţială;
-să se distanţeze de situaţia şi de locul respectiv;
-să reacţioneze într-o manieră fermă (învăţarea abilităţilor asertive);
-să se asigure de protecţie (solicitarea ajutorului).
 
De asemenea, părinţii sunt îndrumaţi :
-să abordeze cât de des au posibilitatea copilul prin discuţii deschise, în care să le câştige încrederea;
-să-i ofere credit copilului în discuţii;
-să acţioneze imediat în cazul în care constată că se află într-o situaţie de agresiune şi să apeleze la ajutor pentru a putea diminua/anula efectele unui comportament agresiv.
 
 
  •  
 
Atenţie la escroci! / Poliţiştii din Buzău au identificat principalii bănuiți în cazul unei infracţiuni de înşelăciune 
 
          În ziua de 16 noiembrie a.c., poliţiştii de investigații criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Buzău au identificat principalii bănuiți de comiterea unei infracţiuni de înşelăciune.
          Fapta fusese sesizată Poliţiei în data de 31 octombrie a.c., de către un râmnicean de 65 de ani. Din discuţiile purtate cu aceasta s-a stabilit că, în urma postării unui anunț referitor la vânzarea de carcase de ovine și bovine pepe u  site dedicate comerţului online, s-a înțeles cu un potențial cumpărător să livreze 10 carcase de ovine și o carcasă de bovină în Mun. Buzău, iar în urma livrării acestora nu i-a fost achitat prețul de 8200 de lei.
Din investigaţii, poliţiştii au stabilit că principalii bănuiţi sunt doi buzoieni, un bărbat și o femeie, ambii în vârstă de 44 de ani.
          În baza probatoriului administrat şi a mandatelor emise de Judecătoria Buzău, polițiștii au desfăşurat două percheziţii domiciliare la imobilele utilizate de aceştia.
În urma percheziţiilor, polițiștii au depistat persoanele bănuite şi au ridicat în vederea continuării cercetărilor segmente de origine animală, medii de stocare și 1200 de lei.
          În baza mandatelor de aducere, bănuiții au fost conduși la sediul poliției pentru audieri.
Ulterior, pe bază de ordonanţă, cele două persoane au fost reţinute pentru 24 de ore sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune.
          Astăzi, cei doi urmează a fi prezentaţi unităţii de parchet pentzru a dispune cu privire la măsura preventivă.
 
 
  •  
 
Cercetate pentru furt calificat
 
În ziua de 16 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secţiei de poliţie rurală Pogoanele, au identificat prinicipalele bănuite în cazul unor furturi, două femei, ambele de 48 de ani, din Ruşeţu.
Faptele au fost sesizate de către persoana vătămată, o femeie de 45 de ani, din aceeaşi localitate.
Din cercetările efectuate de către polițiști s-a stabilit a reieşit că în perioada 31 octombrie – 11 noiembrie a.c., bănuitele ar fi sustras din cimitir ghivece de flori.
În cauză, poliţiştii continuă cercetările, sub coordonarea parchetului, pentru săvârșirea infracțiunii de furt.
 
 
  •  
 
 
Polițiștii rutieri acționează în vederea prevenirii principalelor cauze generatoare de  accidente rutiere
 
În data de  16  noiembrie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au efectuat activităţi de combatere a indisciplinei în trafic, au aplicat 175 de sancţiuni contravenţionale și au reţinut 16 permise de conducere ca urmare a neregulilor constatate în trafic.
Aparatele radar amplasate au înregistrat 52 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, iar împotriva a 13 dintre conducătorii auto s-a luat, pe lângă sancţiunea contravenţională, şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele 90, respectiv 120 de zile.
Cu cea mai mare viteză pe timp de noapte171 km/h – a fost înregistrat autovehiculul unui tânăr de 27 de ani, din Ilfov, ce rula pe DN2E85, în afara localității Poșta Câlnău.
Alte 3 permise au fost reținute în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce șoferilor care nu au acordat prioritate de trecere pietonilor care aveau acest drept și șoferilor care  au pus în pericol viața celorlalți participanți la trafic prin efectuarea necorespunzătoare a manevrei de depășire.
24 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate şi şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă, dar şi 31 de sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Polițiștii rutieri au acționat şi pentru conştientizarea riscului rutier în cazul pietonilor, bicicliștilor și a celor ce utilizează trotinete electrice. 24 de participanți la trafic din aceste categorii au fost sancționați contravențional pentru nerespectarea regulilor de circulație.
 
POLIŢIŞTII REAMINTESC ŞOFERILOR CĂ ÎN CONDIŢII DE CEAŢĂ
 
-este necesar să se circule cu viteză redusă, adaptată permanent condițiilor de drum, iar manevrele să fie efectuate doar după o asigurare temeinică. Oglinzile retrovizoare trebuie reglate corespunzător, iar luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse pe timpul zilei pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pentru care există obligativitatea instituită prin lege. În condiții de ceață densă, trebuie folosite și luminile de ceață.
-una dintre cele mai periculoase manevre pe timp de ceață este depășirea, în condițiile în care putem fi surprinși de apariția bruscă, de pe sensul opus, a unor autovehicule care circulă fără lumini sau având în funcțiune doar luminile de poziție. Aşadar, trebuie să se evite pe cât posibil efectuarea acestei manevre.
-de asemenea, în cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie așezate la o distanță mai mare decât cea prevăzută de lege (cel puțin 30 m). O atenție aparte trebuie acordată pietonilor, bicicliștilor sau căruțelor, mai greu vizibile în trafic decât în condiții normale.
-nu în ultimul, nu trebuie omis că pe anumite tronsoane de drum pot fi executate lucrări de întreţinere sau reabilitare, astfel încât conducătorii auto trebuie să ia în calcul o dată în plus semnalizarea și restricțiile instituite pe sectoarele afectate.
 
ALEGE VIAȚA! CONDUCEȚI PRUDENT!
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii