Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:24 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Să învățăm să rezolvăm neînțelegerile prin căi pozitive!

ro

22 May, 2023 16:16 628 Marime text
Nr.171 din 22 mai 2023
 
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din perioada 19 – 21 mai 2023
 
 
Să învățăm să rezolvăm neînțelegerile prin căi pozitive!
 
În ziua de 19 mai a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară au desfășurat activități informativ-preventive la școlile gimnaziale ”Nicu Constantinescu” și ”P.H. Zangopol” din Buzău.
Activitățile au fost efectuate sub forma unor sesiuni informative având ca temă prevenirea infracțiunilor comise cu violență, cunoașterea legislației referitoare la răspunderea penală a minorilor și prevenirea faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ.
De asemenea, elevilor li s-a explicat importanța unei comunicări eficiente cu colegii, dar și cu cadrele didactice. Totodată, polițiștii le-au explicat tinerilor despre faptul că trebuie să dovedească empatie și toleranță față de toți colegii și să rezolve conflictele pe căi pozitive, pentru a reduce factorii de risc și a potența factorii de protecție privind siguranța în mediul școlar.
 
  •  
 
Transportatori de material lemnos sancționați de polițiști
 
În data de 19 mai a.c., polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Cislău au oprit pentru control un bărbat în vârstă de 38 de ani, din Prahova, care transporta material lemnos de esență fag, cu autoutilitara, pe Dj102L, în Cătina.
Din verificări, s-a stabilit faptul că existau diferențe între cantitatea de material lemnos transportat și cea înscrisă în aviz.
Administratorul societății comerciale care a emis avizul a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea prevederilor Legii 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.
Totodată, polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Costești au depistat un bărbat în vârstă de 43 de ani, din Viperești care transporta material lemnos.
Din verificări s-a stabilit că șoferul nu efectuase fotografii mijlocului de transport încărcat cu material lemnos și nu a pus în funcțiune dispozitivul de monitorizare a traseului pe toată perioada transportului.
Bărbatul a fost sancționat contravențional conform Legii 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.
În ambele cazuri a fost confiscat lemnul, aproximativ 3mc, care a fost predat reprezentanților ocolului silvic.
 
  •  
 
Bănuit de furt de stupi cu albine depistat de polițiști
 
În ziua de 20 mai a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Râmnicu Sărat au depistat principalul bănuit în cazul unui furt, un tânăr în vârstă de 27 de ani, din Vrancea.
Fapta a fost sesizată în ziua de 6 iulie 2022, de către persoana vătămată, un râmnicean de 41 de ani.
Din cercetări s-a stabilit că, în perioada 4-6 iulie 2022, bănuitul ar fi profitat de faptul că stupii cu albine, amplasați pe un teren din Râmnicu Sărat, erau nesupravegheați și ar fi sustras 50 de stupi.
Prejudiciul a fost estimat de către persoana vătămată la 25.000 de lei, fiind recuperat în totalitate de polițiști.
În cauză polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt, pentru stabilirea întregii activități infracționale a bănuitului.
 
  •  
 
Controale ale poliţiştilor din Buzău pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale
 
În weekendul 19-21 mai a.c., poliţişti din cadrul celor Poliției municipiului, Buzău, împreună cu jandarmi au acţionat pe zona de competenţă pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale la care sunt predispuse grupurile de tineri în cartiere de blocuri şi case, dar şi în zona cluburilor, precum şi cu privire la prevenirea accidentelor de circulaţie ce s-ar putea produce pe fondul nerespectării normelor rutiere.
În contextul activităţilor desfăşurate, poliţiştii au oprit pentru verificări 110 autovehicule și au legitimat peste 280 de persoane, dintre care 58 au fost avertizate cu privire la normele de conviețuire socială.
În cadrul acţiunii au fost controlați 26 de agenți de pază și au fost efectuate verificări la 40 de societăţi comerciale, unde au fost prezentate, totodată, şi recomandări în sprijinul prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor.
În urma controalelor efectuate au fost aplicate 65 de sancţiuni contravenţionale, 21 pentru neregulile constatate la Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, celelalte fiind aplicate pentru nerespectarea regulilor prevăzute de O.U.G.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate a fost de peste 18.785 de lei.
 
 
  •  
Accidente de circulaţie
*În ziua de 19 mai a.c., în jurul orelor  12:30, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe Dj203, în localitatea Bălăceanu.
Din primele cercetări a reieşit că în timp ce conducea autoturismul dinspre Ziduri către Brăila, un șofer în vârstă de 55 de ani, din Bălăceanu, a surprins și accidentat un pieton care s-ar fi angajat în traversarea drumului prin loc nepermis.
Accidentul s-a soldat cu decesul pietonului, un minor în vârstă de 6 ani, din Bălăceanu.
În cauză a fost întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
**În ziua de 21 mai a.c., în jurul orelor  18:30, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe DN2E85, în afara localității Costești.
Din primele cercetări a reieşit că este vorba despre o coliziune între o motocicletă condusă pe direcția Buzău către București, de un șofer în vârstă de 27 de ani, din București și un autocamion care circula pe sensul opus de mers, la volanul căruia se afla un bărbat în vârstă de 49 de ani, din București.
Accidentul s-a soldat cu decesul șoferului motocicletei și a pasagerei acestuia, o femeie de 28 de ani, din București.
În cauză a fost întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
  •  
Peste 350 de sancţiuni contravenţionale constatate de poliţişti şi 50 de permise de conducere reţinute în weekend
 
La sfârşit de săptămână, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de combatere a indisciplinei în trafic, au aplicat 388 sancţiuni contravenţionale şi au reţinut 50 de permise de conducere ca urmare a abaterilor rutiere constatate.
În cadrul activităţilor desfăşurate, poliţiştii au depistat 240 de şoferi care au călcat prea tare pedala de acceleraţie, dintre aceştia, 36 au predat permisele de conducere pentru următoarele 90 de zile, respectiv 120 de zile.
Cu cea mai mare viteză156 km/h – a fost înregistrat de aparatele radar, autoturimsul unui bărbat de 49 de ani, din București ce rula pe DN2E85, în afara localității Limpeziș.
Alte 14 permise de conducere au fost reţinute pentru efectuarea unor depășiri neregulamentare, pentru conducerea unor vehicule sub influenţa alcoolului, pentru neacordarea priorității de trecere, pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului, pentru neprezentarea în termen de 24 de ore la poliție în urma unui accident soldat doar cu pagube materiale, dar și pentru circulația pe sens opus.
35 de pietoni, căruțași și bicicliști au fost sancţionaţi contravenţional pentru abaterile comise în trafic. Cu toţii au fost consiliaţi cu privire la riscul la care se expun atât pe ei, cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic, prin nerespectarea legislaţiei rutiere.
Sancţiuni contravenţionale au fost aplicate şi şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă (59), celor care au circulat cu autoturisme ce prezentau defecţiuni tehnice (13), dar şi 41 de sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 169.000 de lei.
Polițiștii au mai întocmit alte 7 dosare penale pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără a deține permis de conducere, pentru  refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, pentru conducerea unui unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe, dar și pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat.
 Cea mai mare valoare a alcoolemiei – 0,93 mg/l alcool pur în aerul expirat a fost înregistrată în cazul unui tânăr de 21 de ani, din Tăbărăști, care a fost depistat de polițiști în timp ce conducea autoturismul pe DN2E85, în Mărăcineni. De asemenea, în urma verificărilor în bazele de date ale Poliției Române s-a stabilit faptul că, ,,șoferul’’ nu deține permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule. Tânărul a fost transportat la o unitate spitalicească pentru prelevarea de mostre biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
 
REGULI PENTRU MOTOCICLIȘTI
 
 
  • Utilizați echipamentul de protecție omologat (cască, costum, cizme și mănuși) pentru că numai acesta vă poate asigura o protecție eficientă în caz de accident.
 
  • Fiți vizibili – folosirea permanentă a luminii de întâlnire a farului și semnalizarea oricărei schimbări a direcției de mers este obligatorie, iar pe timp de noapte sau vizibilitate redusă, folosiți echipament reflectorizant.
 
  • Respectați regulile privind efectuarea depășirii, manifestați prudență și efectuați această manevră numai prin partea stângă, fără a-i incomoda pe ceilalți perteneri de trafic.
 
  • Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște sau accelerarea puternică a motorului produc disconfort, iar aplicarea principiului ”mă strecor” pentru  că am timp sau am loc, generează risc major de accident.
 
  • Adaptați viteza la condițiile meteo, de drum și de trafic.
 
  • Anticipați pericolele – rulând la distanță de minim 1,5 m față de vehiculele aflate în staționare, pentru a evita deschiderea bruscă a unei portiere.
 
  • Nu confundați strada cu pista de concurs – viteza crește exponențial riscul de accident, precum și gravitatea consecințelor.
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii