Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:58 05 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Polițiștii în dialog cu tinerii

ro

27 Apr, 2023 16:56 621 Marime text
Nr.137 din 27 aprilie 2023
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din ziua de 26 aprilie 2023
 
 
Polițiștii în dialog cu tinerii
 
În ziua de 26 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au desfășurat activități informativ-preventive la Școala Gimnazială Haleș pe linia prevenirii infracțiunilor informatice (înșelăciuni online, fraude privind instrumentele electronice de plată, pornografie infantilă, atacuri cibernetice).
Au fost diseminate principalele moduri de operare folosite, precum și recomandări pentru evitarea dobândirii statutului de victimă, dar și de agresor.
Totodată, au fost dezbătute și prezentate noțiuni privind răspunderea penală a minorilor.
La activități au participat 156 de elevi și cadre didactice.
De asemenea, împreună cu polițiști din cadrul Biroului Poliției de Proximitate au desfășurat activități la Liceul cu program Sportiv „Iolanda Balaș Soter” Buzău cu elevii clasei  a IX-a,  pe linia prevenirii delincvenței juvenile și a victimizării minorilor.
Dialogul s-a centrat pe consecințele răspunderii penale, precum și recomandări pentru evitarea dobândirii calității de victimă a infracțiunilor din sfera criminalității informatice.
  •  
 
Copiii isteți pentru viață sunt pregătiți
 
În ziua de 26 aprilie a.c., polițișitii din cadrul Biroului Siguranță Școlară au participat alături de reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău, la o activitate în cadrul Proiectului ”Viața are prioritate!”.
Gazde au fost preşcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit nr.3 Buzău.
Scopul întâlnirii a fost ca cei mici să-și însușească cunoștințe și deprinderi de bază pentru adaptarea la societatea înconjurătoare, atât ca cetățeni ai orașului, cât și ca pietoni/pasageri în calitate de  participanți la trafic.
Contextul social actual presupune o bună pregătire a copiilor pentru protejarea propriei vieți și a celor din jur. Activitățile efectuate vor ajuta preșcolarii să își îmbunătățească deprinderile și să își fundamenteze cunoștințele care le sunt necesare protejării vieții. Copiii trebuie să cunoască în linii mari care sunt cauzele unor accidente rutiere, a unor incendii sau cum trebuie să acționeze în situații de urgență.
 
Tot ieri, cei mici au arătat că au fost atenți la toate informațiile receptate printr-un  concurs ce are două etape, una practiă – traseul aplicativ și cea de cunoștințe generale ”Copiii isteți pentru viață sunt pregătiți”.
La activități au participat preșcolari din cadrul Grădinițelor cu Program Prelungit nr.3 Buzău, Vadu Pașii și Grădiniței cu Program Normal ”Piticot”.
  •  
 
Bănuit de tâlhărie calificată depistați şi reţinuţi de polițiști la scurt timp de la sesizare
 
În data de 26 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Buzău au fost sesizați de către un bărbat în vârstă de 65 de ani, din Buzău, cu privire la faptul că două persoane i-ar fi sustras telefonul mobil prin violență.
Imediat după sesizare, la fața locului s-a deplasat o echipă complexă, în vederea identificării și depistării bănuiților.
La scurt timp, polițiștii au depistat principalii bănuiți, doi buzoieni în vârstă de 31 de ani.
Din cercetări s-a stabilit faptul că în noaptea de 26/27 aprilie a.c., în timp ce se aflau pe o stradă din municipiul Buzău, prin acte de violenţă i-ar fi sustras telefonul mobil buzoianului.
Prejudiciul, estimat la 4000 de lei, a fost recuperat şi predat persoanei vătămate.
          Faţă de cei doi a fost luată măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „tâlhărie calificată”, urmând să fie prezentați unității de parchet pentru a dispune cu privire la măsura preventivă.
         
  •  
Bănuiți de furt calificat și profanare de morminte reținuți de polițiști
 
În ziua de 26 aprilie a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Râmnicu Sărat, sprijiniți de către polițiști din Focșani și Mărășești, au depistat prinicipalii bănuiți în cazul unor furturi calificate, 3 vrânceni, cu vârste cuprinse între 22 și 37 de ani.
Fapta a fost sesizată de către persoanele vătămate, doi bărbați în vârstă de 52 și 47 de ani, ambii din Râmnicu Sărat.
Din cercetările efectuate de către polițiști s-a stabilit faptul că în perioada 21-22 aprilie a.c., bănuiții ar fi sustras din cimitir mai multe ghivece de flori, pe care ulterior   le-ar fi vândut.
Față de cei 3 bărbați a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat și profanare de morminte, urmând să fie prezentați unității de parchet pentru a dispune cu privire la măsura preentivă.
 
 
Abateri în trafic / Poliţiştii au aplicat peste 90 de sancţiuni contravenţionale la regimul circulaţiei pe drumurile publice
 
În ultimele 24 de ore, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de combatere a indisciplinei în trafic, ca urmare a neregulilor constatate fiind aplicate 97 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 42.000 de lei.
Ieri, poliţiştii rutieri au organizat şi desfăşurat o acţiune ce a avut ca scop prevenirea accidentelor, disciplinarea şi responsabilizarea pietonilor, a bicicliştilor şi căruţaşilor.
Pentru că nu au respectat regimul legal de viteză, 61 de conducători auto au fost sancţionaţi de poliţişti, iar 10 dintre ei au predat permisele pentru 90, respectiv 120 de zile.
Poliţiştii au mai aplicat sancţiuni contravenţionale în cazul conducătorilor auto şi pentru neutilizarea centurii de siguranţă(17), pentru conducerea autovehiculelor cu diferite defecţiuni tehnice (6), dar şi pentru alte abateri în trafic(11).
Poliţiştii au reţinut alte 4 permise de conducere pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor aflaţi regulamentar în traversarea drumului şi autovehiculelor ce rulau pe drumul prioritar, pentru depășiri neregulamentare, pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii