Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:29 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Polițiștii buzoienii în dialog cu elevii despre prevenirea delincvenței juvenile

ro

27 Feb, 2024 14:18 361 Marime text
Nr.57 din 27 februarie 2024
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din ziua de 26 februarie 2024
 
 
 
Polițiștii buzoienii în dialog cu elevii despre prevenirea delincvenței juvenile
 
Ieri, 26 februarie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară au desfășurat activități pentru prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zona adiacentă unităţilor de învăţământ.
Polițiștii au vizitat elevii Liceului Teoretic ”Ștefan cel Mare”, Liceului Tehnologic ”Elina Matei Basarab” din Râmnicu Sărat și Școlii Gimnaziale Plevna.
Elevilor le-au fost prezentate elemente ale răspunderii penale și factorii de risc ce-i pot duce în zona de victimizare prin fapte antisociale, formele violenței, ale bullyingului și cyberbullyingului.
Cu elevii de gimnaziu s-au purtat discuții ce au vizat respectarea normelor de conviețuire socială, a comportamentului în comunitate și în incinta unității de învățământ și le-au fost prezentate consecințele adoptării anumitor comportamente, elemente ale răspunderii penale, precum şi formele pe care le poate îmbrăca traficul de persoane.
 
  •  
Accident  de circulaţie
 
În data de 26 februarie a.c., în jurul orei 11.00, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe DN2B, în C. A. Rosetti.
Din primele date de la fața locului a reieșit că este vorba despre o coliziune între o autoutilitară condusă pe direcția Buzău către Brăila, de către un șofer în vârstă de 74 de ani și un autocamion condus pe sensul opus de mers, de către un tânăr în vârstă de 25 de ani, din Prahova. În urma impactului, autoutilitara a ricoșat în autoturismul ce îl preceda, condusă de un bărbat de 68 de ani, din Târgoviște.
Accidentul s-a soldat cu rănirea șoferului de 74 de ani și a pasagerului acestuia un bărbat de 41 de ani, din C. A. Rosetti,  care au fost preluați de ambulanță și transportați la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
  •  
Acţiuni în trafic
 
În data de 26 februarie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de prevenire şi combatere a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, au aplicat 240 de sancţiuni contravenţionale şi au reţinut 22 de permise de conducere ca urmare a abaterilor rutiere constatate.
Poliţiştii rutieri au acționat pentru prevenirea și combaterea evenimentelor rutiere în care sunt implicați pietonii și bicicliștii, cât și pentru conştientizarea riscurilor la care se expun atunci cand nu respectă regulile de circulație. 29 de  participanți la trafic din aceste categorii au fost sancționați contravențional pentru nerespectarea legislației rutiere.
Poliţiştii rutieri au desfăşurat acţiuni ce au avut ca scop depistarea conducătorilor auto care depăşesc limita legală de viteză, atât în localităţi, cât şi în afara acestora.
În cadrul activităţilor desfăşurate, poliţiştii au depistat 53 de şoferi care au depăşit limitele legale de viteză, iar 14 dintre aceştia au predat permisele de conducere pentru următoarele 90 de zile.
Cu cea mai mare viteză155 km/h – a fost înregistrat de aparatele radar, autoturismul unui tânăr de 23 de ani, din Galați, ce rula pe DN2E85, în afara localității Racovițeni.
Alte 8 permise de conducere au fost reţinute pentru conducerea unor vehicule sub influenţa alcoolului, pentru efectuarea neregulamentară a manevrei de depășire, pentru prezența defecțiunilor grave a autovehicuelor, pentru adoptarea unui comportament agresiv în trafic și pentru neacordarea priorității de trecere a celor ce aveau acest drept.
Sancţiuni contravenţionale au mai fost aplicate şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă (53), pentru prezența defecțiunilor tehnice a autovehiculelor (15) şi 38 de sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 63.000 de lei.
Poliţiştii au efectuat peste 280 de testări cu aparatele etilotest și drugtest, iar aparatele au indicat valori pozitive în 5 situații.
În cazul a 3 șoferi, alcooltestul a înregistrat valori sub 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, așa că șoferii s-au ales cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce.
În cazul altor doi șoferi depistați băuți sau sub infleunța altor substanțe la volan s-a impus întocmirea de dosare penale.
Cea mai mare valoare a alcoolemiei – 0,76 mg/l alcool pur în aerul expirat a fost înregistrată în cazul unui bărbat de 47 ani, din București, care a fost depistat de polițiștii rutieri, în timp ce conducea autoturismul pe o stradă din Buzău.
Șoferul a fost transportat la o unitate spitalicească pentru prelevarea de mostre biologice, unde acesta a refuzat examinarea medicală și prelevarea celor două mostre.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.
 
STIMAŢI CONDUCĂTORI AUTO – ALCOOLUL ŞI VOLANUL SUNT INCOMPATIBILE!
 
Consumul de alcool reprezintă una din cauzele înca frecvente de conturbare a capacităţii de conducere, deşi există tendinţa de a se subestima rolul său.
  • De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
  • Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
  • Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală!
 
Consumul de alcool constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!
 
NU CONDUCEŢI SUB INFLUENŢA ALCOOLULUI!
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii