Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:43 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Polițiștii buzoieni prezenți în școli

ro

30 Jan, 2024 12:14 434 Marime text
Nr. 28 din 30 ianuarie 2024
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din ziua de 29 ianuarie 2024
 
 
Polițiștii buzoieni prezenți în școli
 
În data de 29 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară au desfășurat o activitate informativ-preventivă la Școala Gimnazială ”G-ral Grigore Baștan” Buzău.
Activitatea a avut ca scop prevenirea infracțiunilor comise cu violență și cunoașterea legislației referitoare la răspunderea penală a minorilor.
Tot ieri, polițiștii de la siguranță școlară, alături de polițiști din cadrul Serviciului Rutier au desfășurat o activitate cu elevii Școlii Gimnaziale ”George Emil Palade” Buzău.
În această activitate le-au fost transmise elevilor informații privind respectarea regimului circulației rutiere, li s-a explicat care sunt urmările nerespectării legislației rutiere și efectele accidentelor rutiere în care pot fi implicați în calitate de participanți la trafic. De asemenea, a fost desfășurată o dezbatere pe tema violenţei-nonviolenţei, formelor violenţei în şcoală și a prevenirii bullyingului/ cyberbullyingului.
În vizită, au fost polițiștii și la Colegiului Economic ”Regele Mihai I” Buzău, tema discuțiilor avute cu liceenii fiind ”Violența între egali – prevenție și intervenție asupra propriei persoane”, în cadrul Proiectului World Vision.
 
  •  
       
Flagrant delict – Bănuit de tentativă la furt calificat din locuință depistat de polițiști
 
În ziua de 29 ianuarie a.c., polițiștii buzoieni au fost sesizați de către o femeie în vârstă de 27 de ani, din municipiul Buzău, despre faptul că o persoană necunoscută a pătruns în curtea locuinței ei din Săgeata.
Imediat după sesizare, la fața locului s-au deplasat polițiști care, în urma investigaţiilor efectuate, au depistat în podul imobilului un bărbat de 33 de ani, din Ziduri.
Din cercetări s-a stabilit că bărbatul depistat ar fi pătruns în locuință prin acoperiș, prin dislocarea unor țigle.
Proprietara locuinţei nu a semnalat lipsa vreunui bun din imobil.
În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunii de
tentativă la furt calificat și continuă cercetările pentru a stabili întreaga activitate infracțională a bănuitului.
  •  
 
 
Cercetat pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor
 
În data de 29 ianuarie a.c, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară la o persoană bănuită de nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Bănuitul este un tânăr în vârstă de 29 de ani, din Beceni.
În urma desfăşurării percheziţiei, poliţiştii au descoperit și au ridicat în vederea continuării cercetărilor un pistol neletal supus autorizării și două cartușe cu gaz, deținute ilegal.
În cauză se continuă cercetările pentru comiterea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, sub coordonarea parchetului.
 
  •  
 
Polițiștii rutieri acționează în vederea prevenirii accidentelor rutiere
 
În ziua de 29 ianuarie a.c, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de combatere a indisciplinei în trafic, au aplicat 210 sancţiuni contravenţionale și au reţinut 24 de permise de conducere ca urmare a neregulilor constatate în trafic.
Pentru depistarea conducătorilor auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive, poliţiştii au efectuat peste 180 de testări cu aparatele etilotest/drugtest, în 3 cazuri fiind indicat consumul de alcool.
Într-o situaţie a fost vorba de o concentraţie alcoolică mai mică de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat, șoferul fiind sancționat contravențional, iar în două situații a fost vorba  despre concentrații alcoolice de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Polițiștii au întocmit un alt dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea vehicul având exercitarea dreptului de a conduce suspendată.
 
Pentru prevenirea şi combaterea vitezei excesive, aparatele radar amplasate au înregistrat 34 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, iar împotriva a 5 conducători auto s-a luat, pe lângă sancţiunea contravenţională, şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele  90 de zile.
Sancţiuni contravenţionale au fost aplicate şi conducătorilor auto care nu au purtat centura de siguranţă (23), celor care au circulat cu autoturisme ce prezentau defecţiuni tehnice (7) şi 32 de sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Alte 19 permise de conducere au fost reţinute pentru conducerea unor vehicule sub influenţa alcoolului, pentru neacordarea priorității de trecere atât pietonilor, cât și autovehiculelor ce rulau pe drumul prioritar, pentru efectuarea neregulamentară a manevrei de depășire, dar și pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului.
De asemenea, poliţiştii rutieri au acționat şi pentru conştientizarea riscurilor la care se expun pietonii atunci când nu respectă regulile de circulație. 81 de participanți la trafic din această categorie au fost sancționați contravențional pentru că şi-au pus în pericol viaţa.
Valoarea totală a contravențiilor a fost de peste 66.000 de lei.
Activitățile vor continua și în perioada următoare pentru conştientizarea participanților la trafic cu privire la necesitatea respectării regulilor de circulație, în vederea creșterii gradului de siguranţă rutieră pe drumurile din judeţ.
 
Poliţiştii rutieri vă recomandă:
 
1. Reducerea vitezei de deplasare: Întrucât au fost anunțate schimbări ale vremii caracterizate prin intensificări ale vântului, ninsori moderate, precipitaţii mixte, polei,   conducătorii de autovehicule sunt sfătuiţi să circule, atât în localităţi, cât şi în afara acestora, cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă.
2. Folosirea frânei de motor: În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini, trebuie folosită frâna de motor. În niciun caz nu trebuie bruscate comenzile!
3. Măriți distanța de siguranță: Pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când autovehiculul care circulă în faţă frânează brusc, trebuie mărită distanţa în mers.
4. Montați anvelopele de iarnă: Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. În cazul nerespectării acestei obligații, șoferii riscă amenzi mari.
5. Păstrați-vă calmul, fiți politicoși: În condiţiile unui trafic aglomerat, păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii