Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:05 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Nu conduceţi sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe!

ro

16 Oct, 2023 14:05 547 Marime text
Nr. 332 din 16 octombrie 2023
 
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din perioada 13-15 octombrie 2023
 
Polițiștii de la prevenire în dialog cu cetățenii
 
În ziua de 14 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au organizat şi desfăşurat activități preventive în comuna Vernești, cu ocazia desfăşurării unui târg de toamnă, cu scopul reducerii riscului infracţional şi victimal în rândul cetăţenilor județului Buzău.
Polițiștii au purtat discuții cu cetăţenii identificaţi la eveniment în momentul susţinerii activităţii pe tema prevenirii furturilor din locuințe și prevenirii consumului și traficului de droguri.
Au fost adresate recomandări  pe tema prevenirii înşelăciunilor și a infracțiunilor privind instrumentele electronice de plată. S-a promovat un comportament responsabil în interacțiunea cotidiană, dar și în mediul on-line, în vederea prevenirii înșelăciunilor de orice tip, precum și a fraudelor informatice, urmărind conștientizarea riscurilor la care cetățenii se expun atunci când utilizează în mod iresponsabil intrumentele de plată electronică.
Totodată, beneficiarii au primit informații despre efectele negative ale consumului de droguri și consecințele pe care le are în plan social, familial, juridic și medical.
 
RECOMANDĂRI PENTRU PROTEJAREA LOCUINŢEI
 
Dacă locuiţi la bloc:
•  montaţi un interfon la intrarea în scară şi utilizaţi-l în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil;
•  asiguraţi dotarea cu încuietori corespunzătoare a uşilor de la subsol, terase sau intrările suplimentare;
• asiguraţi-vă că dispozitivul de amortizare montat pe uşa de intrare asigură o închidere completă a acesteia;
•  la intrările în holurile blocului şi pe paliere este nevoie de o bună iluminare;
• instalaţi un sistem de iluminare automat cu detecţia mişcării şi un sistem de supraveghere video;
•  montaţi un sistem de alarmă în locuinţa dumneavoastră;
•  conectaţi sistemul de alarmare la un dispecerat de monitorizare a acestora;
•  montaţi o încuietoare de înaltă siguranţă la uşa de acces în locuinţă;
•  dacă locuiţi la parter sau la etajul 1, grilajele de la fereastră ţin hoţii la distanţă.
Încuietoarea trebuie montata corect, in asa fel încat sa fie imposibil accesul din exterior la suruburile de prindere, iar cilindrul sa fie complet introdus în corpul broaştei, pentru a evita ruperea lui.
 
În plus, dacă locuiţi la casă:
 
Puteţi monta un sistem de:
•  supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate desfăşurată în curtea casei;
•  protecţie perimetrală ce avertizează asupra pătrunderii persoanelor străine în curtea dumneavoastră;
•    iluminare cu senzori de mişcare.
 
Nu daţi nicio şansă spărgătorilor!
 
  •  
 
Flagrant delict!Bănuit de furt depistat de poliţişti
 
În ziua de 13 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Secției de poliție rurală Mărăcineni au fost sesizați de către un localnic de 49 de ani despre faptul că a observat o persoană necunoscută în locuința sa, care ar fi fugit la vederea proprietarului și i-ar fi sustras o sumă de bani.
          La scurt timp, în urma efectuării de verificări, polițiștii au depistat principalul bănuit, stabilind că este un minor în vârstă de 14 de ani, din  Mărăcineni.
Din cercetări a reieşit că bănuitul ar fi profitat de faptul că locuința nu era asigurată corespunzător, ar fi pătruns în interior şi ar fi sustras bani.
Prejudiciul a fost recuperat în totalitate de polițiști și predat persoanei vătămate.
          În cauză a fost întocmit dosar penal, cercetările fiind continuate pentru comiterea infracţiunii de furt calificat.
  •  
Accidente de circulație
 
*În ziua de 13 octombrie a.c., a fost sesizată producerea unui accident pe Dj203M, în C. A. Rosetti.
Din primele cercetări la fața locului a reieșit că tractorul condus pe direcția Rușețu către Băltăreti de către un șofer în vârstă de 51 de ani, din localitate, a surprins și accidentat mortal un biciclist, în vârstă de 59 de ani, de asemenea din C.A. Rosetti.
În cauză a fost întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
**În ziua de 13 ocotmbrie a.c., a fost sesizată producerea unui accident pe Dj203K, în Mărăcineni.
Din primele cercetări la fața locului a reieșit că este vorba de o coliziune între motocultorul condus de un localnic în vârstă de 17 ani, pe un drum sătesc spre intersecția cu DJ203K și mașina care circula pe drumul prioritar, dinspre Mărăcineni către Săpoca, la volanul căreia se afla un șofer de 54 de ani, din Buzău.
Accidentul s-a soldat cu rănirea tânărului de 17 ani, care a fost preluat de ambulanță și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză a fost întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
  •  
 
Peste 400 de sancţiuni contravenţionale aplicate de poliţiştii rutieri ca urmare a abaterilor constatate în week-end
 
În perioada 13-15 octombrie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au efectuat activităţi de combatere a indisciplinei în trafic, au aplicat 445 de sancţiuni contravenţionale și au reţinut 60 de permise de conducere ca urmare a neregulilor constatate în trafic.
Poliţiştii rutieri au acționat pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul legal de viteză.
Aparatele radar amplasate au înregistrat 236 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, iar împotriva a 36 dintre conducătorii auto s-a luat, pe lângă sancţiunea contravenţională, şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele 90, respectiv 120 de zile, 4 dintre aceștia rămânând fără permis, deoarece au călcat pedala de accelerație prea tare pe timp de noapte.
Cu cea mai mare viteză 179 km/h – a fost înregistrat autovehiculul unui bărbat de 48 de ani, din Iași, ce rula pe DN2E85, în afara localității Poșta Câlnău.
Alți 8 șoferi au rămas fără permise de conducere pentru că au pus în pericol siguranța lor, dar și a celorlalți participanți la trafic, prin efectuarea de depășiri neregulamentare și prin adoptarea unui comportament agresiv în trafic.
5 permise au fost reținute în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce șoferilor care nu au acordat prioritate de trecere conducătorilor auto care aveau acest drept.
76 de sancțiuni au fost aplicate pentru diferite alte abateri în trafic.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 183.000 de lei.
 
  •  
10 dosare penale întocmite pentru infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice
 
În ultimele 72 de ore, poliţiştii care au acţionat pentru supravegherea şi controlul traficului rutier au întocmit 10 dosare penale.
Pentru depistarea conducătorilor auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, poliţiştii au efectuat peste 300 de testări cu aparatele etilotest/drugtest, în 5 situaţii fiind indicat consumul de alcool.
În cele 5 situaţii s-au întocmit dosare penale, fiind vorba de concentraţii alcoolice cuprinse între 0,41 mg/l şi 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Cea mai mare valoare indicată de aparatul etilotest, 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat, a fost înregistrată în cazul unui bucureștean de 45 de ani. Acesta a fost depistat și oprit în trafic de polițiști, în timp ce conducea mașina în Căldărușanca, în ziua de 13 octombrie a.c.. În urma verificărilor efectuate de polițiști, aceștia au constatat că bărbatul are și permisul de conducere suspendat.
Bărbatul a fost transportat la o unitate medicală în vederea recoltării de probe biologice pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe și conducerea unui vehicul pe drumurile publice, având dreptul de a conduce suspendat.
Tot în acest week-end, polițiștii cadrul Secției de poliție rurală Grebănu au fost sesizați prin SNUAU 112, despre faptul că pe o stradă din comuna Topliceni a avut loc un incident rutier soldat cu avarierea unui autoturism.
Polițiștii ajunși la fața locului au identificat conducătorul autoturismului în persoana unui minor în vârstă de 15 ani. În urma investigaţiilor, polițiștii au constatat faptul că minorul ar fi sustras cheile autovehiculului de la cumnatul său, ar fi condus câteva sute de metri, după care ar fi intrat în coliziune frontală cu un podeț din beton și cu un stâlp de electricitate fără ca acesta să fi suferit vătămări.
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt în scop de folosință și conducerea unui vehicul pe drumurile publice fără a deține permis de conducere.
La sfârșitul săptămânii, echipajele de poliţie au întocmit alte 4 dosare pentru „punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînregistrat sau neînmatriculat” şi „conducere fără permis”.
 
 
Facem apel la responsabilitate în trafic şi îi rugăm pe toţi participanţii la trafic să aleagă viaţa!
 
Nu conduceţi sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe!
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii