Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:18 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Material lemnos estimat la 125.000 de lei confiscat

ro

16 Aug, 2023 15:47 660 Marime text
Nr. 272 din 16 august 2023
 
 
ACŢIUNI PE LINIE SILVICĂ
 
 
Sancţiuni de peste 35.000 de lei, material lemnos estimat la 125.000 de lei confiscat, un autocamion indisponibilizat de poliţiştii buzoieni.
 
La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, împreună cu jandarmi şi reprezentanţi silvici, au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice şi a faptelor ilegale asociate din tăierea arborilor, transportul şi comercializarea materialelor lemnoase fiind efectuate controale și la firmele ce depozitează și comercializează materiale lemnoase.
Activităţile de verificare s-au desfăşurat atât în trafic, dar şi la societăţi comerciale de profil din nordul judeţului, context în care au fost verificate legalitatea desfăşurării operaţiunilor cu material lemnos la instalaţiile de debitare şi a transporturilor de material lemnos.
În cadrul verificărilor efectuate la societăţi comerciale s-a urmărit evidența intrărilor-ieșirilor de materiale lemnoase, raportările în aplicația SUMAL, modul de completare și eliberare a avizelor de însoțire a materialelor lemnoase, precum și diferențele dintre stocurile scriptice și faptice a materialelor lemnoase.
La una dintre societăţile verificate au fost constatate nereguli privind diferențe între stocurile faptice și scriptice, motiv pentru care s-a luat măsura sancţionării contravenţionale cu amendă în valoare de 10.000 de lei conform Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice şi a confiscării a peste 80 de metri cubi de material lemnos de esenţă răşinoase.
Trei conducători auto, din Calvini şi Cătina, au fost depistaţi şi opriţi în trafic de către poliţiştii Secţiei de poliţie rurală Cislău. În urma verificărilor specifice, poliţiştii au constatat că, în niciuna dintre situaţii, transportatorii nu deţineau documente legale pentru materialul lemnos transportat. În două dintre situaţii au fost aplicate sancţiuni contravenţionale pentru abateri prevăzute de Legea 171/2010, iar în cazul ucelui de-al treilea transport, întrucât încărcătura depăşea 10 metri cubi, poliţiştii au demarat cercetări penale conform prevederilor art.68 alin.2 din Legea 46/2008 privind Codul Silvic.
În cadrul controalelor efectuate în trafic au fost verificate peste 200 de autovehicule, 22 dintre acestea fiind încărcate cu material lemnos.
Pentru neregulile constatate au fost aplicate 75 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 7 sancţiuni la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice. Valoarea totală a sancţiunilor este de aproximativ 40.000 de lei.
Pe perioada desfăşurării acţiunilor au fost reţinute patru permise de conducere şi au fost retrase patru certificate de înmatriculare.
Au fost confiscaţi peste 145 de metri cubi de material lemnos, estimat de reprezentanţii silvici la 125.734 de lei.
De asemenea, poliţiştii au indisponibilizat un autocamion.
Activităţile poliţiştilor vor continua pentru asigurarea unui climat de legalitate în acest domeniu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii