Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:49 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Infacțiuni la regimul rutier

ro

13 Oct, 2023 13:55 518 Marime text
Nr. 331 din 13 octombrie 2023
 
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din ziua 12 octombrie 2023
 
 
Infacțiuni la regimul rutier constatate de către polițiști în ultimele 24 de ore.
 
Ieri,  12 octombrie, poliţiştii rutieri au desfăşurat pe principalele artere rutiere din județul Buzău și au vizat depistarea şi scoaterea din trafic a conducătorilor auto care nu respectă regulile de circulație, care conduc sub influența alcoolului sau a altor substanțe cu efect psihoactiv. Astfel, polițiștii rutieri au întocmit 5 dosare penale pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără a deține permis de conduce, dar și pentru conducere pe drumurile publice a unui vehiculsub influența băuturilor alcoolice.
Într-unul din cazuri este vorba de un bărbat de 36 de ani, din Vrancea, care a fost depistat de polițiști în timp ce conducea autoturismul pe DJ 100 H, în Nișcov. Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat valoarea de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Șoferul a fost transportat la o unitate spitalicească pentru prelevarea de mostre biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
Tot ieri, polițiștii au fost sesizați de către ofițerul de serviciu din cadrul Polției municipiului Buzău, cu privire la faptul că pe o stradă din municipiu mai multe mașini sunt avariate. Ajunși la fața locului polițiștii constatat că patru autoturisme au fost avariate de către maşina condusă de un buzoian 29 de ani.
În urma verificărilor efectuate de polițiști în bazele de date ale Poliției Române, poliţiştii au constatat că bărbatul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, aşa că i-au întocmit dosar penal.
  •  
 
Nereguli în trafic depistate în trafic în ultimele 24 de ore
 
În ziua de 12 octombrie a.c, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de combatere a indisciplinei în trafic, au aplicat 163 de sancţiuni contravenţionale și au reţinut 20 de permise de conducere ca urmare a neregulilor constatate în trafic.
În cadrul activităţilor desfăşurate sub egida Focus on the road, pentru prevenirea și combaterea utilizării telefonului mobil fară dispozitiv de tip „mâini-libere”, precum și pentru conştientizarea necesităţii de a purta centura de siguranță, 61 de șoferi au fost sancționați contravențional pentru abateri din această categorie, fiind consiliați cu privire la riscul la care se expun atât pe ei, cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic
Poliţiştii au acționat şi pentru prevenirea şi combaterea vitezei excesive, aparatele radar amplasate înregistrând 57 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, iar împotriva a 14 conducători auto s-a luat, pe lângă sancţiunea contravenţională, şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele 90 de zile, respectiv 120 de zile.
Cu cea mai mare viteză pe timp de noapte167 km/h – a fost înregistrat autovehiculul unui bărbat de 48 de ani, din Bacău, ce rula pe DN2E85, în afara localității Racovițeni.
Alte 6 permise de conducere au fost reţinute pentru conducerea unor vehicule sub influenţa alcoolului, pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului, dar și pentru circulația pe sens opus.
34 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pentru alte abateri în trafic.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 48.000 de lei.
Activitățile vor continua și în perioada următoare pentru conştientizarea participanților la trafic cu privire la necesitatea respectării regulilor de circulație, în vederea creșterii gradului de siguranţă rutieră pe drumurile din judeţ.
 
  •  
Accident de circulaţie
 
În data 12 octombrie a.c., în jurul orei 14.00, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe DN2E85, în localitatea Poșta Câlnău.
Din primele cercetări a reieșit că motociclul condus, pe direcția Buzău către Râmnicu Sărat, de către un bărbat în vârstă de 67 de ani, din Prahova, ar fi fost susprins și accidentat de un autoturism condus pe aceeași direcție de mers, la volanul căruia se afla un șofer în vârstă 72 de ani, din București.
Accidentul s-a soldat cu rănirea motociclistului, care a fost preluat de ambulanță și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
 
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău desfăşoară controale pentru identificarea şi scoaterea din trafic a conducătorilor de autovehicule aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice.
          Poliţiştii acţionează atât în plan combativ, cât şi în plan preventiv, pentru informarea şi conştientizarea conducătorilor de autovehicule asupra importanţei adoptării unei conduite responsabile în trafic.
 
  • Şansele de a fi implicat într-un accident rutier cresc în mod semnificativ în cazul în care s-au consumat băuturi alcoolice.
 
  • Conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice are efecte deosebit de periculoase, întrucât alcoolul încetineşte timpii de reacţie, creează dificultăţi în aprecierea vitezei şi a distanţelor, îngreunează mişcările şi scade capacitatea de concentrare.
 
  • De cele mai multe ori, cei care conduc autovehicule sub influenţa băuturilor alcoolice, comit frecvente încălcări ale regulilor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri riscante sau execută, în mod periculos, virajele, punând în pericol siguranţa traficului rutier.
 
  • Este bine de ştiut faptul că alcoolul consumat până seara târziu persistă în organism chiar şi în dimineaţa următoare, peste limite legale.
 
  • Totodată, fapta de a conduce pe drumurile publice un autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea şi anularea permisului de conducere.
 
  • În mod similar se pedepseşte refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei.
 
 
SIGURANŢA RUTIERĂ TREBUIE SĂ NE PREOCUPE PE TOŢI!
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii