Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:03 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău De Ziua Drapelului

ro

26 Jun, 2023 10:33 615 Marime text
Nr. 204 din 26 iunie 2023
 
 
TRADIŢIA A INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEŢEAN BUZĂU DE ZIUA DRAPELULUI
 
 
De Ziua Drapelului, poliţiştii buzoieni au continuat tradiţia şi au urcat pe Vârful Penteleu, cel mai înalt din Munţii Buzăului, pentru arborarea steagului.
 
Şi în acest an, coordonaţi de şeful inspectoratului, comisar şef Laurenţiu Pantazi, mai mulţi poliţişti din structurile operative ale unităţii au urcat la cota 1772, în Munţii Buzăului. Ei au recondiţionat drapelul, amenajat iniţial în anul 2018.
Tricolorul a fost postat pe catargul de 8 metri, la baza căruia se află o fundaţie realizată de asemenea de către poliţişti, dintr-un cofraj placat cu piatră de Siriu. Prin gestul lor, a fost marcată Ziua Drapelului Naţional.
 
Info de background
 
Ziua Drapelului Naţional este marcată, în fiecare an, la 26 iunie şi a fost instituită astfel prin Legea 96/1998 privind proclamarea Zilei Drapelului Naţional.
Pentru poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău această zi de sărbătoare are o semnificaţie deosebită şi aparte.
Conform datelor istorice, în anul 1822, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica (cunoscut şi cu numele de Grigore al IV-lea Ghica, domnitor al Ţării Româneşti între anii 1822 şi 1828), înmânează agăi Mihăiţă Filipescu, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Bucureşti, primul drapel al Agiei şi subliniază valoarea sa :
„Este un moment foarte important. Simbol al suveranităţii statale şi simbol al unei arme (sau corp profesional), originea steagului este evident militară. Un drapel este un simbol sacru. E îndeajuns să ne amintim de jertfele strămoşilor noştri şi ce reprezenta capturarea în luptă a unui steag al inamicului. Steagul roman se numea vexillum şi de aici i s-a zis simbol vexilologic. Cel mai vechi steag cunoscut al nostru este cel dacic, deopotrivă mândria şi spaima antichităţii. Este vorba de vestitul cap de lup.”
În anul 2018, în cadrul programului manifestărilor ocazionate de Centenarul Marii Uniri, pentru marcarea Zilei Drapelului, poliţiştii din Buzău au urcat pe vârful Penteleu, simbol al judeţului Buzău, punctual de confluenţă şi vizibilitate maximă a celor trei provincii istorice. Din acest motiv, la vârful catargului s-au montat indicatoare către cele trei mari provincii românești: Moldova, Țara Românească și Transilvania.
Prin eforturile poliţiştilor buzoieni, s-a amenajat o fundație din piatră de Siriu de care s-a prins un catarg înalt de 8 metri.
Mai apoi a fost înălțat drapelul de dimensiunea 2*4 metri.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii