Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:50 09 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Buletin informativ 26 septembrie

ro

27 Sep, 2023 14:24 525 Marime text
Cercetaţi pentru furt
 
În data de 26 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Secţiei de poliţie rurală Berca au identificat principalii bănuiţi de comiterea unui furt.
Din cercetările efectuate de poliţişti a reieşit faptul că doi tineri cu vârste de 23 şi 20 de ani, ambii din Buzău, ar fi sustras un limitator de viteză amplasat pe DJ 100H.
Limitatorul de viteză tocmai ce fusese amplasat de către prestatorul de servicii petronsonul de drum din localitatea Strezeni.

Dosare penale și sancțiuni aplicate pentru neregulile constatate în domeniul substanţelor periculoase
 
La data de 26 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au desfășurat acțiuni pe linia prevenirii şi combaterii faptelor de natură penală şi contravenţională ce ar putea fi săvârşite de către persoanele fizice și juridice care operează cu substanțe periculoase și deșeuri.
Acţiunile au avut în vedere verificarea modului în care sunt respectate prevederile legislaţiei în vigoare de persoanele fizice sau agenţii economici înregistraţi sau autorizaţi să efectueze operaţiuni cu produse de protecţie a plantelor, cu posibile efecte asupra stratului de ozon, precum şi depistarea neregulilor ce pot prezenta riscuri majore de producere a unor evenimente grave pentru sănătatea populaţiei şi a mediului înconjurător.
În cadrul acțiunii, în urma controlului unei societăți comerciale din municipiul Buzău, s-a constatat că se efectuează activități de reparare a electrocasnicelor, fără a deține aparat de captare a freonului.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de eliminarea, deținerea, păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate faptă prevăzută de OG 92/2021 privind regimul dețeurilor.
De asemenea, au fost aplicate şi două sancţiuni contravenţionale, în valoare de 50.000 de lei, pentru abateri prevăzute de acelaşi ac normativ.

Acțiuni preventive desfășurate de polițiști
 
În ziua de 26 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității alături de reprezentanți ai Serviciului de Probațiune și Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău au efectuat activități informativ-preventive.
Activitățile s-au desfăşurat sub forma unor sesiuni informative având ca temă „Procesul decizional la volan şi perspectiva victimei”, având scopul oferirii de informaţii referitoare la efectele consumului de alcool / droguri / substanțe psihoactive la volan, din perspectivă psihologică şi fiziologică, ultimele modificări legislative prin Legea 213/2023, realizarea de exerciţii de solidaritate umană în sprijinul victimelor accidentelor rutiere şi creşterii gradului de siguranţă rutieră.
La activități au participat 18 persoane aflate în evidenţa Serviciului de Probaţiune, beneficiari direcţi ai Programului de prevenţie “În siguranţă la volan, stop accidentelor!”.

Acţiuni pentru siguranţa participanţilor la trafic

Ieri, 26 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Buzău, au organizat o acţiune pentru prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicaţi pietonii.
Astfel, poliţiştii rutieri au acţionat pe raza municipiilor Buzău şi Râmnicul Sărat, remintindu-le tuturor participanţilor la trafic, regulile pe care trebuie să le respecte atunci când circulă pe drumurile publice, fie că au calitatea de pieton sau conducător auto.
În urma activităţilor, poliţiştii au aplicat peste 20 de sancţiuni contravenţionale pentru abateri ale pietonilor.
Tot ieri, poliţiştii au acţionat pe raza judeţului pentru verificarea legalităţii transportului public de persoane şi mărfuri, în vederea creşterii siguranţei rutiere pe drumurile publice.
Poliţiştii au verificat în trafic peste 50 de autovehicule de transport marfă şi peste 20 de autovehicule de transport public de persoane.
În cadrul acțiunii a fost depistat un bărbat de 53 de ani, din Buzău, care transporta marfă cu o autoutilitară, iar din verificările efectuate de către polițiști s-a stabilit faptul că acesta intervenise fraudulos asupra aparatului tahograf.
Pentru neregulile constatate în trafic în data de 26 septembrie a.c., poliţiştii au aplicat 152 de sancţiuni contravenţionale, cu o valoare totală de peste 50.200 de lei.
Din totalul acestora, 44 au fost pentru depăşirea regimului legal de viteză, 11 pentru diferite defecţiuni tehnice ale autovehiculelor, 27 pentru neportul centurii de siguranţă, iar 45 pentru alte abateri rutiere.
De asemenea, au fost reţinute în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce 7 permise de conducere.
Dintre acestea, 3 au fost pentru depăşirea limitei legale de viteză, două pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor aflaţi regulamentar în traversarea drumului şi autovehiculelor ce rulau pe drumul prioritar și două pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului.
Totodată, au fost retrase 8 certificate de înmatriculare pentru conducerea unor autovehicule ce prezentau defecţiuni tehnice sau pentru neîndeplinirea unor obligaţii legale.
Poliţiştii au continuat activităţile de depistare şi scoatere din trafic a şoferilor care conduc sub influenţa alcoolului sau a altor substanțe, în ultimele 24 de ore fiind testaţi cu aparatele etilotest și drugtest peste 140 de şoferi.
Polițiștii au întocmit și un dosar penal pentru tractarea unui vehicul neînmatriculat.
 
Pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulație, polițiștii rutieri  le recomandă pietonilor:
-Respectați regulile de circulaţie! Nu vă riscați viața și sănătatea! Nu traversați strada prin locuri nepermise! 
-În condiții de vizibilitate redusă și pe timpul nopții, purtați îmbrăcăminte cu accesorii reflectorizante pentru a fi observați cu ușurință.
-Traversați numai pe trecerile pentru pietoni sau pe la colț de stradă și la culoarea verde a semaforului destinat dumneavoastră. Nu vă angajați în traversarea drumului public prin fața sau spatele autovehiculelor oprite!
-La orice traversare, opriți-vă în afara părții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou!
-Apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în siguranță și luați în calcul că, atunci când traversați străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteză ridicat, trebuie să manifestați prudență maximă!
-Traversați perpendicular pe axul drumului, în pas vioi – drumul cel mai scurt ce reduce timpul de expunere la pericol! Oferiți-le conducătorilor auto timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!
-Evitați să circulați pe partea carosabilă sau pe pistele pentru bicicliști! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față!
-Respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) și nu circulați pe drumurile publice dacă ați consumat alcool – posibilitatea de a fi accidentat crește semnificativ.
-Acordați prioritate de trecere autospecialelor de poliție, de la pompieri sau de la ambulanță, care au în funcțiune semnalele luminoase și acustice, chiar dacă vă aflați pe trecerea pentru pietoni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii