Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:14 03 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Buletin informativ 1 - 3 septembrie 2023

ro

04 Sep, 2023 16:44 557 Marime text
Poliţişti au acţionat suplimentar în weekend în cadrul unor acţiuni cu efective mărite în mediul rural.

În data de 2 septembrie a.c., pe raza secțiilor de poliție rurală Mărăcineni, Costești, Grebănu, Cislău și Pârscov au fost desfăşurate acţiuni cu efective mărite ce au avut drept obiective menţinerea climatului de siguranţă publică, descurajarea persoanelor predispuse la comiterea de fapte antisociale, prevenirea ilegalităţilor ce se pot comite în perimetrul stradal, dar şi prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente de circulaţie.

Au fost angrenaţi în acțiuni poliţişti de la structurile de ordine publică și rutieră activităţile fiind desfăşurate în sistem integrat, împreună cu efective din cadrul  Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Buzău.
Poliţiştii au verificat şi legitimat 277 de persoane şi au oprit în trafic pentru control 188 de autovehicule. Totodată, echipajele de poliție au efectuat  95 de testări cu aparatele etilotest și drugtest. 
Pentru neregulile constatate au fost aplicate 105 sancţiuni contravenţionale dintre care 91 pentru nerespectarea prevederilor la O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, 14 pentru nerespectarea Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice şi 15 sancţiuni privind alte acte normative.
Valoarea totală a sancțiunilor a fost de peste 24.000 de lei. 

Totodată poliţiştii rutieri au reţinut 5 permise de conducere, 6 certificate de înmatriculare şi au întocmit un  dosar penal pentru o infracţiune la regimul rutier.

         Exemple:

Polițiștii au întocmit un dosar penal unui bărbat de 30 de ani, din Movila Banului, care a fost depistat de polițiști în timp ce conducea autoturismul în localitatea Limpeziș. Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat valoarea de 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Șoferul a fost transportat la o unitate spitalicească pentru prelevarea de mostre biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. 
De asemnea, polițiștii au identificat nereguli în cazul a două societăți comerciale din Săpoca și Mărăcineni, care au fost sancționate conform Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, pentru servirea de băuturi alcoolice persoanelor aflate în stare de ebrietate.

Turbulenţi reţinuţi de poliţişti

În noaptea de 2/3 septembrie a.c., în jurul orelor 22.30, polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Cislău au fost sesizați prin apel SNUAU 112 despre faptul că în localitatea Siriu, mai multe persoane tulbură ordinea și liniștea publică.
La fața locului au fost dirijate imediat echipaje de poliție în vederea depistării persoanelor implicate, aplanării conflictului și stabilirea situației de fapt.
Din primele verificări a reieșit că este vorba despre un conflict spontan în care au fost implicați șase bărbați cu vârste cuprinse între 21 și 42 de ani, toți din localitatea Viperești, care s-ar fi agresat reciproc.
A fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice și lovire sau alte violențe.
 Față de doi bărbați de 22, respectiv 32 de ani, a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând ca astăzi să fie prezentați unității de parchet pentru a dispune cu privire la măsura preventivă.

Peste 360 de sancţiuni contravenţionale constatate de poliţiştii rutieri şi 46 de permise de conducere reţinute în weekend.
 
În perioada 1-3 septembrie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de combatere a indisciplinei în trafic, au aplicat 363 de sancţiuni contravenţionale şi au reţinut 46 de permise de conducere ca urmare a abaterilor rutiere constatate.
Începând de vineri, 1 septembrie a.c., poliţiştii rutieri au organizat şi desfăşurat acţiuni ce au avut ca scop depistarea conducătorilor auto care depăşesc limita legală de viteză, atât în localităţi, cât şi în afara acestora. 
În cadrul activităţilor desfăşurate, poliţiştii au depistat 219 şoferi care au călcat prea tare pedala de acceleraţie, iar dintre aceştia, 40 au predat permisele de conducere pentru următoarele 90, respectiv 120 de zile.

Cu cea mai mare viteză – 169 km/h – a fost înregistrat de aparatele radar, autoturimsul unui femei de 53 de ani, din Ilfov, ce rula pe DN2E85, în afara localităţii Racovițeni.
Alte 6 permise de conducere au fost reținute pentru neprezentarea în termen de 24 de ore la poliție în urma unui accident soldat doar cu pagube materiale, dar și pentru circulația pe sens opus.
Sancţiuni contravenţionale au fost aplicate şi şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă (38), celor care au circulat cu autoturisme ce prezentau defecţiuni tehnice (15), dar şi 52 de sancţiuni pentru alte abateri în trafic.

Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 155.000 de lei.
De asemenea, polițiștii rutieri au întocmit 5 dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, dar și conducerea unui vehicul făra permis de conducere. 

Într-unul din cazuri, este vorba de un bărbat de 50 de ani, din Chiliile, care a fost depistat de polițiști în timp ce conducea autoturismul pe DJ203L, în localitatea Berca. Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat valoarea de 0,99 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Șoferul a fost transportat la o unitate spitalicească pentru prelevarea de mostre biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. 


ALCOOLUL DĂUNEAZĂ GRAV SIGURANŢEI RUTIERE!

- Recomandări pentru  prevenirea accidentelor de circulaţie ce se pot produce pe fondul consumului de băuturi alcoolice -
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău desfăşoară controale pentru identificarea şi scoaterea din trafic a conducătorilor de autovehicule aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice. 
Poliţiştii acţionează atât în plan combativ, cât şi în plan preventiv, pentru informarea şi conştientizarea conducătorilor de autovehicule asupra importanţei adoptării unei conduite responsabile în trafic.
  • Şansele de a fi implicat într-un accident rutier cresc în mod semnificativ în cazul în care s-au consumat băuturi alcoolice. 
  • Conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice are efecte deosebit de periculoase, întrucât alcoolul încetineşte timpii de reacţie, creează dificultăţi în aprecierea vitezei şi a distanţelor, îngreunează mişcările şi scade capacitatea de concentrare. 
  • De cele mai multe ori, cei care conduc autovehicule sub influenţa băuturilor alcoolice, comit frecvente încălcări ale regulilor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri riscante sau execută, în mod periculos, virajele, punând în pericol siguranţa traficului rutier. 
  • Este bine de ştiut faptul că alcoolul consumat până seara târziu persistă în organism chiar şi în dimineaţa următoare, peste limite legale.
SIGURANŢA RUTIERĂ TREBUIE SĂ NE PREOCUPE PE TOŢI!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii