Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:13 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Bucureştean sancționat în urma unei şicanări în trafic

ro

02 Feb, 2024 13:51 472 Marime text
Nr. 35 din 2 februarie 2024
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din ziua de 1 februarie 2024
 
 
Bucureştean sancționat în urma unei şicanări în trafic
 
În ziua de 1 februarie a.c., polițiștii buzoieni au fost sesizați de către un bărbat în vârstă de 50 de ani, din Mihăilești, cu privire la faptul că a avut un incident în trafic cu un alt şofer şi a observat că acesta avea asupra lui o armă.
Imediat după sesizare, cu ajutorul semnalmentelor oferite de persoana vătămată, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au depistat și oprit în trafic, în municipiul Buzău, autoturismul dat în consemn. La volanul mașinii se afla un bărbat în vârstă de 38 de ani, din București.
În urma controlului efectuat, polițiștii au descoperit în vehicul un pistol de tip airsoft.
Bărbatul a fost sancționat contravențional conform Legii 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor.
Totodată, polițiștii au confiscat pistolul.
 
POLIŢIŞTII AVERTIZEAZĂ:
 
În conformitate cu prevederile Legii 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, actualizată, replicile de arme tip airsoft sunt incluse în categoria armelor neletale – în categoria E din anexa de la lege – Alte categorii de arme şi dispozitive neletale, iar după destinație, sunt împărțite în arme de agrement, arme de colecție și arme utilitare.
Deși acestea sunt arme neletale exceptate de la procedura autorizării ori notificării, nu sunt jucării, iar deținătorii acestora au anumite obligații.
În conformitate cu prevederile art. 65, alin. (4)-(6), din actul normativ mai sus amintit, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2000 lei la 5000 lei nerespectarea următoarelor condiții:
“ (4) Armele sau dispozitivele neletale destinate agrementului şi tirului sportiv pot fi folosite în spaţii delimitate care nu sunt accesibile publicului sau în spaţii special amenajate sau semnalizate, în astfel de condiţii încât să nu pună în pericol integritatea corporală sau viaţa persoanelor.
(5) Sunt interzise portul şi folosirea armelor sau dispozitivelor neletale prevăzute la alin. (4) în locuri publice.
(6) Armele sau dispozitivele neletale prevăzute la alin. (1)-(4) pot fi transportate de la domiciliul, reşedinţă sau, după caz, locul de rezidenţă al deţinătorului la locul unde urmează să se desfăşoare activităţile pentru care sunt destinate, numai dacă acestea sunt ţinute în husă, bagaj ori ambalaj şi nu sunt încărcate cu muniţie.”
Orice modificare adusă unor astfel de arme sau folosirea de alte proiectile în afara celor din plastic, precum şi utilizarea unor arme tip airsoft ce dezvoltă o putere mai mare de 7 jouli, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor.
Mai mult, expunererea lor în spaţii publice poate genera o stare de temere şi, în funcţie de circumstanţele în care se produc incidente cu astfel de arme, persoanele care le-au utilizat pot fi cercetate pentru diferite tipuri de infracţiuni: ameninţare, tulburarea liniştii şi ordinii publice, lovire sau alte violenţe etc.
  •  
 
Flagrant delict – Bănuit de furt depistat de polițiști
 
În ziua de 1 februarie a.c., polițiștii din cadrul Postului de poliție Smeeni au depistat în flagrant delict un bărbat în timp ce sustrăgea bunuri dintr-un imobil din Smeeni.
În urma cercetărilor efectuate de polițiști s-a stabilit că bănuitul ar fi profitat că proprietarul locuinței, un bărbat de 41 de ani, nu se afla la domiciliu, ar fi pătruns în casă și ar fi sustras mai multe bunuri.
Prejudiciul a fost recuperat de polițiști și predat persoanei vătămate.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, iar polițiștii continuă cercetările în vederea stabilirii întregii activități infracționale a bănuitului.
  •  
 
 
 
 
 
Reținut de polițiști pentru tentativă la furt calificat.
 
          În ziua de 1 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului de Investigații Criminale de la Poliţia municipiului Buzău s-au sesizat din oficiu privind săvârșirea infracțiunii de tentativă la furt calificat de către un bărbat.
          Bărbatul ar fi fost surprins de camerele video în timp ce ar fi încercat să pătrundă în habitaclul mai multor maşini staţionate pe o stradă din municipiul Buzău, iar imaginile au fost postate în mediul online.
Poliţiştii au demarat investigaţiile şi au stabilit, în scurt timp, că este vorba despre un buzoian, în vârstă de 26 ani.
În continuarea cercetărilor, a reieşit că tânărul este principalul bănuit de comiterea altor trei infracțiuni de tentativă la furt calificat și o infracțiune de furt calificat.
Faptele au fost sesizate în perioada noiembrie 2023 - ianuarie 2024 de către persoanele vătămate, după ce au observat daune în zona portierelor, ca urmare a forțării sistemului de închidere al acestora.
În urma probatoriului administrat, poliţiştii au luat măsura reţinerii pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, urmând ca astăzi să fie prezentat parchetului pentru a dispune cu privire la măsura preventivă.
  •  
 
Nereguli din trafic
 
În ziua de 1 februarie a.c, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de combatere a indisciplinei în trafic, au aplicat 210 sancţiuni contravenţionale și au reţinut 30 de permise de conducere ca urmare a neregulilor constatate în trafic.
Un șofer de 24 de ani, din Brădeanu, a fost oprit în trafic de polițiștii Secției de Poliție rurală Smeeni, în timp ce conducea un autovehicul pe o stradă din localitate.
În urma testării cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.
Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.
Ieri, poliţiştii au acţionat punctual pentru prevenirea victimizării pietonilor şi bicicliştilor prin posibila implicare în evenimente rutiere. 63 de participanţi la trafic din categoriile menţionate au fost sancționați contravențional pentru nerespectarea normelor rutiere. Totodată, polițiștii au reținut 14 permise de conducere șoferilor care nu au acordat prioritate de trecere pietonilor angajați regulamentar în traversarea străzii.
Pentru prevenirea şi combaterea vitezei excesive, aparatele radar amplasate au înregistrat 44 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, iar împotriva a 12 conducători auto s-a luat, pe lângă sancţiunea contravenţională, şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele  90, respectiv 120 de zile.
Cu cea mai mare viteză în afara localității140 km/h – a fost înregistrat autovehiculul unui cetăţean străin, de 49 ani, ce rula pe DN2 E85, în afara localității Cioranca, pe un tronson de drum ce prezintă o limită de viteză de 70 km/h.
Cu cea mai mare viteză în localitate124 km/h – a fost înregistrat autovehiculul unei femei de 37 ani, din Galați, ce rula pe DN2 E85, în localitatea Cioranca.
22 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate conducătorilor auto care nu au purtat centura de siguranţă, 17 sancțiuni au fost aplicate șoferilor care au condus vehicule ce prezentau defecțiuni tehnice şi 31 de sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Alte 4 permise de conducere au fost reţinute pentru neacordarea priorității de trecere a autovehiculelor care aveau acest drept, pentru efectuarea neregulamentară a manevrei de depășire, pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului și pentru adoptarea unui comportament agresiv în trafic.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate a fost de peste 68.000 de lei.
 
ATENȚIE!
GRABA STRICĂ TREABA, MAI ALES CÂND ESTE VORBA DE ȘOFAT!
 
-dacă vă grăbiți să ajungeți la destinație, nu uitați că timpul este prețios pentru toată lumea. Țineți cont că implicarea în orice eveniment rutier vă va consuma mult mai mult timp decât dacă vă deplasați cu prudență.
 
- nu uitați că dacă nu sunteți responsabil în trafic puteți pune în pericol nu doar propria persoană, ci și pe ceilalți ocupanți ai autovehiculului cu care vă deplasați, precum și pe ceilalți participanți la trafic.
 
-pietonii sunt rugaţi să îşi ia toate măsuri de precauţie pentru a fi siguri că sunt observaţi   în   trafic   de   către   şoferi. 
 
-totodată,   îi   sfătuim   să   circule   numai   pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi!
 
- vă recomandăm să verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți, înainte de a pleca la drum!
 
OBSERVAȚIE: Informații actualizate despre situația traficului găsiți pe site-ul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic: https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii