Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:09 09 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Bănuit de tentativă la furt calificat dintr-un lăcaș de cult identificat de polițiști

ro

24 Oct, 2023 14:32 535 Marime text
Nr. 340 din 24 octombrie 2023
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din ziua de 23 octombrie 2023
 
Acţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii de la Prevenire şi Siguranţă Şcolară
 
În ziua de 23 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii s-au întâlnit cu elevi din cadrul Școlii Gimnaziale “Sfântul Apostol Andrei” Buzău.
Activităţile au urmărit creșterea gradului de informare pe linia prevenirii infracțiunilor informatice, interlocutorii poliţiştilor fiind elevii din clasele a IV-A. Aceștia au fost consiliați pe linia prevenirii victimizării online, fiindu-le transmise recomandări preventive pentru utilizarea în siguranță a internetului, prin conștientizarea pericolelor ascunse, dar și identificarea modalităților concrete de evitare a acestora.
Poliţiştii le-au reamintit elevilor despre consecinţele adoptării unor comportamente şi au discutat pe situaţii concrete în care s-au aflat elevi de o vârstă cu ei şi modalitatea de soluţionare a situaţiilor respective.
Cei peste 50 de elevi participanţi la activitate au fost îndrumați să fie precauți și să nu creadă tot ceea ce află de la prietenii virtuali, pe care nu îi cunosc și în viața reală.
Și ofițerii de la Siguranță Școlară au efectuat activități specifice de prevenire pentru asigurarea protecției unităților de învățământ preuniversitar, a siguranței elevilor și a personalului didactic cu elevii de la Școala Gimnazială Pănătău și Școala Gimnazială Mărunțișu. Aceștia au abordat cu elevii și cadrele didactice îndrumătoare subiecte asociate vârstei, cu scopul prevenirii bullyngului/cyberbullyinguli, portului sau folosirii fără drept a obiectelor periculoase și folosirea violenței în general.
De asemenea, au explicat pe înțelesul celor peste 130 de persoane participante, elevi şi cadre didactice îndrumătoare, elemente de legislație referitoare la răspunderea penală a minorilor.
  •  
 
Arestat pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat
 
În data de 23 octombrie a.c. în urma materialului probator administrat de către polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Smeeni, instanţa a emis mandat de arestare preventivă faţă de principalul bănuit în cazul unui furt calificat, un tânăr de 23 de ani, din Scutelnici.
Fapta a fost sesizată în ziua de 22 octombrie a.c., de către persoana vătămată, o femeie de 62 de ani, din București.
Din cercetările efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că în perioada mai – octombrie a.c., bănuitul ar fi profitat de faptul că imobilul din Scutelnici nu este locuit permanent și ar fi pătruns în locuința persoanei vătămate.
Bărbatul ar fi sustras unelte electrice și un vas de inox, prejudiciul fiind estimat la 2500 de lei.
Față de bănuit, poliţiştii au luat măsura reținerii pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.
Ulterior, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Pogoanele a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile.
  •  
 
Bănuit de tentativă la furt calificat dintr-un lăcaș de cult identificat de polițiști
 
În ziua de 23 octombrie a.c.,polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală au fost sesizați de către un bărbat în vârstă de 46 de ani, din Glodeanu Sărat, cu privire la faptul că o persoană necunoscută ar fi pătruns într-un lăcaș de cult.
Imediat după sesizare, la fața locului s-a deplasat un echipaj al poliției pentru verificarea aspectelor semnalate.
În urma investigaţiilor, s-a stabilit faptul că principalul bănuit este un minor de 15 ani, din Scutelnici.
Bănuitul ar fi profitat de faptul că, deşi imobilul era asigurat, cheia ar fi fost lăsată în proximitate. Acesta ar fi pătruns în interior, însă fără ca reprezentanţii lăcaşului de cult să reclame lipsa vreunui bun.
În cauză polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la furt calificat și continuă cercetările în vederea stabilirii întregii activități infracționale a bănuitului. 
  •  
Bănuit de furt depistat de polițiști la scurt timp după sesizarea faptei
 
În ziua de 23 octombire a.c., polițiștii din cadrul Poliției orașului Pătârlagele au fost sesizați de către o femeie de 55 de ani, din Pătârlagele, cu privire la faptul că o persoană i-a sustras telefonul mobil.
Imediat după sesizare, polițiștii s-au deplasat la fața locului stabilind faptul că în timp ce persoana vătămată se afla în societatea comercială la care lucrează, ar fi lăsat telefonul mobil nesupravegheat și i-ar fi fost sustras.
La scurt timp, în urma cercetărilor efectuate de către polițiști a fost depistat principalul bănuit, un localnic în vârstă de 43 de ani.
Prejudiciul a fost recuperat în totalitate și predat persoanei vătămate.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspecutl săvârșirii infracțiunii de furt, iar polițiștii continuă cercetările în vederea stabilirii întregii activități infracționale a bănuitului. 
  •  
 
Accident de circulaţie
 
În ziua de 23 octombrie a.c., în jurul orelor 20.00, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident pe strada Oltului, în municipiul Buzău.
Din primele cercetări la fața locului a reieșit că în timp ce conducea un autoturism dinspre bulevardul Stadionului către strada Transilvaniei, un șofer de 41 de ani, din Buzău, ar fi surprins și accidentat un pieton care s-ar fi angajat în traversarea drumului prin loc nepermis.
Accidentul s-a soldat cu rănirea pietonului, un bărbat în vârstă de 56 de ani, din Galați, care a fost preluat de ambulanță și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză a fost întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
  •  
Polițiștii rutieri acționează în vederea prevenirii accidentelor rutiere
 
În data de  23 octombrie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au efectuat activităţi de combatere a indisciplinei în trafic, au aplicat 156 de sancţiuni contravenţionale și au reţinut 18 permise de conducere ca urmare a neregulilor constatate în trafic.
Poliţiştii rutieri au acționat pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul legal de viteză.
Aparatele radar amplasate au înregistrat 31 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, iar împotriva a 10 dintre conducătorii auto s-a luat, pe lângă sancţiunea contravenţională, şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele 90 de zile.
Cu cea mai mare viteză 154 km/h – a fost înregistrat autovehiculul unui tânăr de 19 de ani, din Republica Moldova, ce rula pe DN2E85, în afara localității Poșta Câlnău.
Alte 8 permise au fost reținute în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce șoferilor care nu au respectat semnificația culorii roșii a semaforului, celor ce au consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan și celor ce au pus în pericol ceilalți participanți la trafic prin executarea manevrei de depășire în mod necorespunzător.
Sancţiuni contravenţionale au fost aplicate şi şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă (17), celor care au circulat cu autoturisme ce prezentau defecţiuni tehnice (4), dar şi 22 de sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
De asemenea, polițiștii rutieri au acționat pe principalele drumuri naționale de pe raza județului, dar și pe arterele rutiere ce tranzitează municipiile şi oraşele, pentru prevenirea evenimentelor rutiere în care ar putea fi implicați pietonii şi bicicliștii, context în care 68 de participanți la trafic din categoriile amintite au fost sancționați contravențional pentru nerespectarea regulilor de circulație.
Tot ieri, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.
 
Facem apel la responsabilitate în trafic şi îi rugăm pe toţi participanţii la trafic să aleagă viaţa!
 
Recomandări  pentru biciclişti:
 
  • bicicleta trebuie să fie echipată cu frână, sonerie, o lumină albă în faţă şi o lumină roşie, reflectorizantă în spate.
  • înainte de a pleca la drum cu bicicleta, asiguraţi-vă că aceasta este în stare bună de funcţionare!
  • biciclistul trebuie să aibă echipament de protecţie alcătuit din cască, genunchiere, cotiere;
  • dacă circulaţi cu bicicleta noaptea, purtati o vestă cu benzi reflectorizante pentru a putea fi văzuţi mai uşor;
  • la schimbarea direcţiei de mers, întindeţi braţul stâng sau drept, corespunzător direcţiei dorite;
  • pentru a semnala oprirea, balansaţi braţul drept în plan vertical;
  • nu ascultaţi muzica în căşti şi nu vorbiţi la telefon în timp ce vă deplasaţi cu bicicleta, astfel încât să puteţi fi atent la traficul rutier;
  • nu transportaţi pe bicicletă obiecte voluminoase care vă incomodează la mers sau vă pot dezechilibra;
  • nu transportaţi o alta persoană pe bicicletă.
 
Recomandări pentru pietoni
 
  • să circule numai pe trotuare când strada este prevăzută cu acestea;
  • să circule numai pe partea stângă a drumului, în sensul de mers, când acesta nu are trotuare;
  • să traverseze drumurile publice prin locurile marcate şi să se asigure înainte de a traversa; nu păşiţi pe trecerea de pietoni înainte să vă asiguraţi că puteţi să o faceţi în siguranţă, chiar dacă semaforul are culoarea verde;
  •  
  • să nu folosească telefonul mobil (sau alte dispozitive electronice) atunci când traversează un drum public, astfel încât să poată fi atent la traficul rutier;
  • când nu există în apropiere trecere de pietoni, semnalizată sau marcată, traversarea drumurilor publice se face numai pe la colţul intersecţiei, după o asigurare temeinică. Atenție! Aici nu aveţi prioritate;
  • nu traversaţi drumul în fugă!
  • fiţi mult mai atenţi la traversare noaptea sau atunci când vizibilitatea este redusă;  În condiţii de carosabil umed sau alunecos, spaţiul necesar pentru frânare creşte foarte mult.
  • pe timp de noapte, pietonul care circulă pe partea carosabilă a drumului, care nu este prevăzut cu trotuar sau acostamente, trebuie să aibă aplicate pe îmbrăcăminte accesorii fluorescent-reflectorizante sau să poarte o sursă de lumină, vizibilă din ambele sensuri.
  • pietonii surprinși și accidentați ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roșie a semaforului destinat acestora sau nerespectării altor obligații stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentarii lor, în condițiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulația prin acel sector.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii