Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:57 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Articole pirotehnice confiscate de polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanţe Periculoase

ro

08 Dec, 2023 13:40 491 Marime text
Nr. 388 din 8 decembrie 2023
 
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din ziua de 7 decembrie 2023
 
 
 
Poliţiştii de la prevenire şi siguranţă şcolară alături de elevi
 
În ziua de 7 decembrie a.c., poliţiştii din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii au organizat şi desfăşurat activităţi informativ-preventive la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret”.
Dialogul poliţiştilor cu elevii a avut ca subiect prevenirea traficului și consumului de substanțe psihoactive.
Beneficiarii, elevii şi cadrele didactice au fost consiliați cu privire la efectele consumului de droguri, consecințele în plan social, familial, juridic, medical și modalități de identificare a semnelor ce pot indica consumul de substanțe psihoactive.
Totodată, elevilor le-au fost diseminate informații privind răspunderea penală a minorilor, iar tuturor le-au fost prezentat cadrul legal incident în privința utilizării obiectelor pirotehnice, fiindu-le emise și recomandări în vederea plasării acestora într-o zonă de siguranță, cu scopul prevenirii adoptării comportamentului delincvent, dar și a victimizării pe aceste linii.
Tot ieri, poliţiştii de la Biroul Siguranţă Şcolară au vizitat elevii Şcolii Gimnaziale nr. 11 Buzău cărora le-au prezentat răspunderea penală în cazul infracţiunilor comise cu violenţă şi metode de prevenire a bullyingului/ cyberbullyingului.
 
  •  
 
Articole pirotehnice confiscate de polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanţe Periculoase
 
Ieri, 7 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanţe Periculoase, în baza planului de acțiune “PIROTEHNIC 2023”, au desfășurat activități pentru verificarea legalității desfășurării operațiunilor cu articole pirotehnice de către persoanele fizice și juridice.
În acest context, în urma verificărilor efectuate la domiciliul unui bărbat de 40 de ani, din Chiojdu, au fost descoperite articole pirotehnice din categoriile F2, F3 și F4, articole nedestinate deținerii sau utilizării de către persoane neautorizate.
Poliţiştii au ridicat în vederea confiscării peste 350 de articole pirotehnice, baterii de artificii și petarde, în valoare totală de 1.500 de lei.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de  orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept conform Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, iar verificările sunt continuate de către polițiști.
 
Pentru evitarea implicării în evenimente negative, recomandăm:
 
-Să cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate!
-La achiziționarea de articole pirotehnice să verificați eticheta. Acestea să fie inscripționate în limba română!
-Să sesizați poliția când constatați că sunt vândute ilegal articole pirotehnice!
 
De asemenea, readucem în atenție câteva aspecte legate de obiectele cu conținut pirotehnic:
 
-Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani.
-Articolele pirotehnice de scenă din categoria T1 şi alte articolele pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.
  •  
Reţinut pentru că s-a urcat la volanul maşinii, cu toate că nu era deţinător de permis de conducere.
 
În ziua de 7 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Mărăcineni au reținut un bărbat, în vârstă de 49 de ani, din Vadu Pașii, sub aspectul săvârșirii infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
În jurul orei 14.00, acesta a fost depistat în timp ce conducea un autovehicul pe  DC16, în Vadu Pașii. În urma verificărilor în bazele de date ale Poliției Române, s-a stabilit că bărbatul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Totodată, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest în vederea stabilirii alcoolemiei, care a indicat valoarea de 0,11 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În baza materialului probator administrat, bărbatul de 49 de ani a fost reţinut pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat parchetului pentru a dispune cu privire la măsura preventivă.
 
  •  
 
Nereguli sancţionate în trafic de poliţiştii rutieri
 
Ieri, 7 decembrie a.c., poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău au continuat activitățile pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere și creșterea gradului de siguranță rutieră.
Activităţile s-au desfăşurat pe principalele artere rutiere din județul Buzău și au vizat depistarea şi scoaterea din trafic a conducătorilor auto care nu respectă regimul legal de viteză, care efectuează depășiri neregulamentare, conduc sub influența alcoolului sau a altor substanțe cu efect psihoactiv, dar și pietonii care pun în pericol circulaţia pe drumurile publice prin nerespectarea regulilor de circulație.
Tot ieri, polițiștii din cadrul dispozitivului de siguranta publică au executat o actiune pe raza municipiilor și orașelor, precum și pe principalele drumuri naționale și județene, în scopul prevenirii producerii evenimentelor rutiere în care ar putea fi implicaţi pietonii.
Astfel, polițiștii rutieri buzoieni au oprit în trafic şoferii care au rulat cu viteze mai mari decât limita de viteză legală. 15 buzoieni au predat permisele de conducere din acest motiv şi au rămas pietoni pentru o vreme.
Fără permis au rămas şi şoferii care s-au angajat în depăşiri neregulamentare.
Activitățile vor continua și în perioada următoare pentru conştientizarea participanților la trafic cu privire la necesitatea respectării regulilor de circulație, în vederea creșterii gradului de siguranţă rutieră pe drumurile din judeţ.
  •  
 
Accidente de circulaţie
 
*În data de 7 decembrie a.c., în jurul orei 20.30, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe DN10, în comuna Unguriu.
 Din primele cercetări a reieșit că în timp ce conducea un autoturism dinspre Buzău către Brașov, un șofer de 65 de ani, din Măgura a surprins și accidentat un bărbat ce s-ar fi deplasat pe partea carosabila.
Accidentul s-a soldat cu rănirea bărbatului de 63 de ani, din Unguriu. Acesta a fost preluat de ambulanță și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
 
**În data de 7 decembrie a.c., în jurul orei 21.30, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe DJ 203K, în Săpoca.
Din primele cercetări a reieșit că în timp ce conducea un autoturism pe direcția Lopătari către Buzău, un bărbat de 35 de ani, din Izvorul Dulce ar fi intrat în coliziune cu un alt autoturism condus pe direcția Buzău către Lopatari, la volanul căruia se afla un conducător auto de 52 de ani, din Vintilă Vodă.
Accidentul s-a soldat cu rănirea șoferului de 52 de ani, care a fost preluat de ambulanță pentru îngrijiri medicale.
Ulterior impactului, bărbatul de 35 de ani, care s-ar fi aflat la volanul mașinii a părăsit locul accidentului, fiind depistat în scurt timp de polițiști și condus la sediul poliției pentru audieri.
De asemenea, în urma testării cu aparatul etilotest a bărbatului de 35 de ani, a rezultat o valoare de 0,49 mg/l alcool pur în aerul expirat și îi vor fi prelevate probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemei.
În cauză s-a întocmit dosar penal şi, în urma administrării materialului probator,   polițiștii l-au reţinut pe bărbat pentru 24 de ore şi continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
Astăzi, 8 decembrie, acesta urmează a fi prezentat parchetului pentru a dispune cu privire la măsura preventivă.
 
Suntem în trafic! Acționăm pentru siguranța dumneavoastră!
 
 
          Pentru ca rezultatele să fie optime și sfârșitul săptămânii să fie unul liniștit, este necesar ca fiecare dintre noi să contribuim la siguranța rutieră prin propria conduită.
Așadar, sfătuim conducătorii auto să  nu uite că suntem în sezonul rece și că autovehiculul trebuie echipat cu anvelope  corespunzătoare, le recomandăm să reducă viteza, să folosească luminile de ceață din dotarea autovehiculelor și să evite să acționeze brusc mecanismele de direcție și de frânare ale autovehiculului întrucât, pe anumite porțiuni, din cauza temperaturilor scăzute și a umezelii asociate ceții, există posibilitatea formării poleiului.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii