Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:52 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Bistrița-Năsăud Dosar penal pentru nerespectarea prevederilor legii

ro

24 Apr, 2023 16:03 521 Marime text

                                                                                                                    Nr. 91 din 24 aprilie 2023

 

BULETIN DE PRESĂ
 
Dosar penal pentru nerespectarea prevederilor Legii 118/2019
 
 
La data de 21 aprilie a.c., polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița s-au sesizat din oficiu și au întocmit un dosar penal în care efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de nerespectarea obligațiilor prevăzute de Legea 118/2019, de către o persoană înscrisă în Registrul național al persoanelor care au comis infracțiuni sexuale.
 
Vizat de comiterea faptei este un tânăr de 28 de ani, din Viile Tecii, înscris în Registru și care nu ar fi respectat obligațiile avute, în sensul că nu s-ar fi prezentat la Postul de Poliție Teaca, așa cum era stabilit prin graficul de prezență.
 
În cauză s-a înregistrat dosar penal privind nerespectarea prevederilor art. 12 din Legea 118/2019.
 
Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile legale, persoanele înscrise în Registru au obligația de a se prezenta periodic la organele de poliție, pe raza cărora domiciliază sau își au reședința, dar nu mai târziu de o dată la 3 luni, pentru a comunica acestora informații relevante referitoare la profesia, meseria sau activitatea pe care o desfășoară, mijloacele de existență, persoanele minore, în vârstă, cu dizabilități sau vulnerabile cu care locuiesc sau cu care au intrat în contact în mod direct și sistematic, unitățile de învățământ școlar sau preșcolar, taberele de copii, spitalele de copii sau orice loc frecventat în mod preponderent de copii, în care au avut acces în această perioadă,  adresa unde locuiesc și modalitatea de comunicare cu organele de poliție.
 
Persoanele înscrise în Registru au obligația:
 
  • de a anunța, în prealabil, organul de poliție pe raza căruia locuiesc, în cazul intenției efectuării oricăror deplasări din localitatea de domiciliu mai lungi de 15 zile, inclusiv cu privire la localitatea de destinație, scopul deplasării, perioada de deplasare și mijlocul de transport folosit;
  • de a se prezenta la organul de poliție pe raza căruia își stabilesc locuința, pentru a comunica despre aceasta și a fi luate în evidență, în termen de cel mult 3 zile.
 
Nerespectarea obligațiilor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
 
 
          Nușeni: dosar penal pentru comiterea infracțiunii de furt
 
La data de 21 aprilie a.c., polițiștii au fost sesizați, prin 112, de către reprezentanții unei societăți de distribuție a energiei electrice, cu privire la faptul că, la imobil din localitatea Feleac, comuna Nușeni, a fost identificată o instalație artizanală la rețeaua electrică, prin care este sustrasă energie electrică.
 
La fața locului, polițiștii au identificat proprietarul imobilului, un tânăr de 27 de ani, din localitate. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.
 
 
          Prejudiciu de 2.700 de lei, recuperat de polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Petru-Rareș
 
La data de 21 aprilie a.c., a fost sesizat prin 112, faptul că un grup de mai multe persoane care se aflau într-un magazin alimentar din Ilișua, au sustras un portofel ce aparține unei femei de 47 de ani, din localitate.
 
În drum spre locul evenimentului, în localitatea Uriu, polițiștii au depistat și oprit pentru verificări două atelaje hipo în care se aflau mai multe persoane și care se deplasau pe Drumul Județean 171.
 
Inițial, persoanele în cauză au susținut că nu au nicio legătură cu cele întâmplate, însă în urma controlului efectuat, polițiștii au găsit suma de 2.700 lei, bani pe care un tânăr de 20 de ani, din Vălenii Lăpușului, județul Maramureș, ce se afla în atelaj, i-ar fi sustras dintr-un portofel aflat pe tejgheaua magazinului.
 
Prejudiciul, în valoare de 2.700 lei, a fost recuperat în totalitate, iar polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Petru-Rareș continuă cercetările pentru comiterea infracțiunii de furt.
 
          Târlișua: dosar penal pentru amenințare și violarea de domiciliu
 
 
La data de 21 aprilie a.c., polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Petru-Rareș au intervenit la un apel 112, în localitatea Târlișua. Un bărbat de 35 de ani a sesizat faptul că a fost amenințat de un bărbat de 51 de ani.
 
La fața locului, polițiștii au constatat faptul că, pe fondul consumului de alcool,  bărbatul de 51 de ani l-ar fi amenințat cu un topor, pe vecinul său. Ulterior, ar fi  pătruns, fără drept, în curtea imobilului acestuia, unde a continuat să amenințe și să-i adreseze injurii bărbatului de 35 de ani.
 
Bărbatul de 51 de ani a fost preluat și transportat la spital pentru îngrijiri de specialitate. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru amenințare și violare de domiciliu.
 
 
                Acțiuni în sistem integrat, desfășurate de polițiști și jandarmi
 
La data de 23 aprilie a.c., în intervalul 01.00-04.00, polițiști din cadrul Poliției municipiului Bistrița, respectiv Biroul de Ordine Publică, Biroul Investigații Criminale și Biroul Rutier, în colaborare cu jandarmi au acționat pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică.
 
Acțiunea s-a desfășurat în Bistrița, fiind efectuate verificări în zonele din proximitatea unor cluburi și discoteci, unde au fost legitimate și verificate 46 de persoane, precum și în trafic, fiind controlate 16 autovehicule. Astfel, s-a acționat pe linia prevenirii şi combaterii traficului și consumului de droguri, precum și a infracțiunilor cu violență și cele la regimul rutier.
 
Pentru abaterile constatate, polițiștii și jandarmii au aplicat 13 sancțiuni în valoare de 3360 lei, dintre care 9 prevăzute de Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice și 4, în cuantum de 1.160 de lei, pentru abateri rutiere. De asemenea, a fost reținut un permis de conducere și un certificat de înmatriculare.
 
       Conducător auto fără permis, oprit în trafic, în timp ce rula cu viteză peste limita legală, pozitiv la testarea cu DrugTest
 
La data de 22 aprilie a.c., polițiștii din Beclean au depistat în trafic, pe Drumul Național 17, în localitatea Șieu Sfântu, un tânăr de 18 ani, din Bistrița, în timp ce conducea autoturism cu viteza peste limita legală. Acesta a fost oprit și sancționat contravențional.
 
Totodată, în urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că acesta are permisul de conducere reținut. A fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind negativ. Rezultatul în urma testării cu aparatul DrugTest a fost pozitiv și a fost condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice.
 
În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările continuă de către Poliția orașului Beclean, sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
 
                Tânăr fără permis, depistat în trafic, în timp ce conducea un autoturism neînmatriculat
 
În noaptea de 23 aprilie a.c., pe raza localității Chiuza, pe Drumul Național 17D, a fost oprit pentru control un autoturism. A fost identificat conducătorul auto ca fiind un tânăr, de 22 de ani, din Bistrița, iar în urma verificărilor efectuate s-a stabilit că acesta nu este posesor de permis de conducere.
 
Totodată, autoturismul în cauză avea aplicate plăcuțe cu numere provizorii, iar autorizația de circulație provizorie era expirată din luna octombrie 2022.
 
Cercetările sunt continuate de Secția 4 Poliție Rurală Beclean, în cadrul unui dosar penal deschis pentru conducerea unui autovehicul fără permis de conducere și conducerea unui autovehicul neînmatriculat.
 
 
       Rebrișoara: fără permis și sub influența alcoolului, depistat la volanul unui autoturism
 
În seara de 22 aprilie a.c., în urma unor controale în trafic, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud au întocmit un dosar penal pentru conducere fără permis.
 
Conducătorul auto, un tânăr de 20 de ani, din Gersa, a fost oprit pentru control pe Drumul Comunal Gersa II, iar în urma verificărilor efectuate, s-a constatat că nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.
 
De asemenea, în urma testării cu etilotestul, rezultatul a fost de 0,20 mg/l alcool pur în aerul expirat. Cercetările continuă de către polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Năsăud, sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii