Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:11 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Bacău Fraude on-line

ro

19 Oct, 2023 15:25 407 Marime text
Nr. 350 din 19 octombrie 2023
                                                                                                
     
 
FRAUDELE ON LINE, ÎN ATENȚIA POLIȚIEI!
 
 
Inspectoratul de Poliție Județean Bacău a constatat existența unor noi modalități de comitere a fraudelor online, prin asumarea de către bănuiți a identității reprezentanților unor companii, firme de curierat sau bănci cunoscute și determinarea păgubiților să investească în produse sau fonduri de investiții false.
Prin această metodă, bănuiții ar folosi elementele de brand ale unor companii, firme de curierat sau bănci din România, pentru a-i atrage pe oameni să investească în produse sau fonduri de investiții false, prin intermediul unor reclame pe rețelele de socializare. 
Modul de operare al acestei fraude poate varia, dar, de obicei, începe cu contactarea telefonică a cetățenilor, transmiterea de mesaje pe rețelele de socializare sau postarea de anunțuri online și promovarea unei investiții care este legată de compania, firma sau banca pe care aceștia pretind că o reprezintă, pentru a-i face pe oameni să creadă că investiția este sigură și profitabilă.
Pentru a-i convinge pe oameni să investească, bănuiții folosesc diverse tactici, cum ar fi prezentarea de declarații false, asigurări despre profituri rapide și mari, manipularea emoțională sau presiunea de a lua o decizie rapidă și neîntârziată.
Astfel, cetățenii sunt determinați să alimenteze/ să investească, prin efectuarea de transferuri bancare, conturile controlate de către bănuiți.
Având în vedere aceste considerente, este important ca cetățenii să fie vigilenți și să cerceteze cu atenție orice oportunitate de investiție înainte de a investi bani reali și, totodată, să fie foarte precauți atunci când sunt contactați de o astfel de persoană și să nu se lase înșelați de promisiunile de îmbogățire rapidă.
De asemenea, recomandăm o atenție deosebită la platformele de investiții care promit randamente ridicate într-un timp foarte scurt. Aceasta reprezintă o modalitate de a atrage cât mai multe persoane care urmăresc îmbogățirea rapidă. Prin această metodă de înșelăciune, banii investiți sunt pierduți în întregime, nemaiputând fi recuperați.
Pentru a preveni victimizarea cetățenilor prin acest tip de fraude online, polițiștii băcăuani le recomandă persoanelor să nu comunice datele de pe card, acestea fiind confidențiale și folosite exclusiv pentru achiziții și nu pentru încasări. Utilizatorii sunt sfătuiți să verifice toate detaliile înainte de a efectua o tranzacție.
*
Pentru a se proteja împotriva fraudelor, polițiștii recomandă următoarele:
- NU comunicați nimănui PIN-ul, datele înscrise pe card inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare, orice alte informații de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacționare;
- NU transmite date personale sau copii ale actelor de identitate prin intermedium rețelelor sociale sau prin link-uri primate pe mail sau prin aplicații de mesagerie;
- NU instalați aplicații și NU accesați site-uri sau aplicații la indicațiile persoanelor care te contactează telefonic sau îți transmit link-uri prin mesaje pe reșele soaciale, SMS sau alte tipuri de mesagerie
- NU răspunde la mesaje nesolicitate sau neașteptate care-ți propun câștiguri nemaivăzute;
- NU accesa pagini web în care să-ți introduce datele personale și nu oferi informații personale dau date financiare;
- NU te loga în aplicația de Internet/Mobile Banking dintr-un link primit pr SMS sau mail. Intră în apliocațiile sau platformele oficiale și securizateed ală băncii;
- NU răspunde la apeluri din afara țării, mai ales dacă nu cunoști personae din țările respective;
- recomandăm tuturor cetățenilor să se informeze din surse oficiale și să semnaleze imediat orice tentativă de fraudă.
În situația în care primiți email-uri nesolicitate, polițiștii vă recomandă să nu răspundeți, să nu accesați eventualele linkuri sau atașamente și să vă adresați celei mai apropiate unități de poliție sau online pe portalul de petiții al Poliției Române, selectând unitatea teritorială de poliție, pe raza căreia domiciliați: https://www.politiaromana.ro/ro/petitii-online
Totodată, puteți accesa https://sigurantaonline.ro/ pentru a recunoaște cele mai frecvente amenințări on-line. 
 
#SAFE ONLINE
 
                                                                                                                                            Întocmit,
Subcomisar de poliţie
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii