Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:07 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Bacău Evaluarea activității pe anul 2022

ro

08 Feb, 2023 13:23 449 Marime text
Nr.60294  din 08 februarie 2023
                 
   
 
EVALUAREA ACTIVITĂȚII INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEŢEAN BACĂU ÎN ANUL 2022
 
În anul 2022, Inspectoratul de Poliție Județean Bacău a desfășurat activități specifice în baza şi pentru aplicarea și respectarea legilor, protecţia drepturilor fundamentale, protecţia vieţii şi siguranţei cetăţenilor şi apărarea statului de drept.
 
Polițiștii au acţionat cu fermitate și responsabilitate pe raza de competenţă, pentru menținerea sub control a infracționalității, fapt pentru care, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Județean Bacău, a crescut numărul de infracţiuni descoperite în flagrant delict cu 93 față de anul precedent.
 
Pentru siguranța cetățeanului, au fost organizate 699 de acțiuni preventive și executate  2.797 de controale, în urma cărora au fost aplicate 92.270 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 35,4 milioane de lei, din care: 53.639 pentru încălcarea codului rutier și 15.346 pentru încălcarea normelor de conviețuire socială, iar restul la alte acte normative.
S-a intervenit la 27.331 de sesizări, dintre care 23.314 prin S.N.U.A.U. 112.
Principalele misiuni desfășurate în cooperare cu unitățile teritoriale M.A.I. din județul Bacău, în domeniul ordinii și siguranței publice, au fost cele prilejuite de: sărbătorile religioase, manifestările comemorative, manifestările cultural-artistice, sezonul estival și sezonul rece, vizitele oficiale ale unor demnitari români și străini, manifestații de protest și alte manifestări.
 
Pentru îndeplinirea obiectivelor în domeniul prevenirii criminalităţii, au fost elaborate şi implementate 3 programe prioritare de acţiune care au vizat perfecţionarea sistemului relaţional şi prevenirea comiterii unor categorii de fapte antisociale, respectiv, program de prevenire a infracțiunilor contra persoanei, a infracţiunilor contra patrimoniului și program de prevenire a criminalității informatice. În cadrul celor trei programe au fost initiate și derulate 28 de campanii preventive, în cadrul cărora au fost informați 25.522 de beneficiari.
 
 
În privința infracţionalității, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău au fost sesizate 15.509 infracțiuni. În perioada analizată, a crescut numărul de infracţiuni descoperite în flagrant delict, la 1.891, reprezentând 12,2% din totalul infracţiunilor sesizate.
Din totalul infracţiunilor sesizate, 50,8% au fost înregistrate în mediul urban, iar 49,2% în mediul rural.
 
Furturile din societăți comerciale,comise prin efracție, au înregistrat o scădere cu 6,3%.
 Infracțiunile de înșelăciune au scăzut cu 1,9%. O pondere însemnată o au infracţiunile de înşelăciune săvârşite prin intermediul site-urilor de internet, în special cele de vânzări (păgubiții primesc alte produse decât cele comandate, trimit bani în avans fără a mai primi produsul comandat în schimb), precum şi site-urile de socializare sau matrimoniale, persoanele păgubite fiind determinate sub diferite pretexte să trimită sume de bani în diferite conturi bancare, unele deschise la unități bancare din străinătate.
 
 
Pentru prevenirea violenței în familie, pe parcursul anului 2022, polițiștii au emis 807 ordine de protecție provizorii. În cursul anului trecut, la nivelul județului au fost emise în total 497 de ordine de protecție, dintre care 335 provenite din ordine de protecție provizorii.
 
 
În ceea ce priveşte urmărirea şi supravegherea judiciară, a fost dispusă măsura urmăririi, la nivel naţional,  a 135 de persoane, pentru 74 dintre acestea fiind solicitată şi urmărirea internaţională. A fost solicitată revocarea unei astfel de măsuri pentru 162 de persoane, dintre aceştia 71 fiind dați şi în urmărire internaţională. De asemenea, pe parcursul anului 2022 au fost soluţionate, prin intermediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, 67 de mandate europene de arestare, emise de autorităţile judiciare ale altor state.
 
Structurile de supravegheri judiciare ale I.P.J. Bacău au înregistrat şi luat în supraveghere 447 de persoane, faţă de care organele judiciare au dispus măsuri preventive neprivative de libertate.  În 62 de situații, polițiștii au formulat sesizări către organele judiciare cu privire la nerespectarea măsurilor dispuse, fiind admise 41. În consecință, au fost emise de instanţele de judecată 40 de mandate de arestare preventivă, iar faţă de o persoană bănuită a fost dispusă înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar cu măsura preventivă a arestului la domiciliu.
 
Urmare a activităților specifice la regimul armelor și munițiilor au fost confiscate 57 de arme, 754 de elemente de muniție, 4.162 de kilograme de articole pirotehnice.
 
În domeniul silvic, la nivelul județului, s-a acționat în cadrul Planului comun de măsuri privind prevenirea și combaterea activităților ilegale din domeniul circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos, cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean, Grupării de Jandarmi Mobile, Direcției Silvice, Gărzii Forestiere Județene și al Biroului Vamal, fiind diminuate tăierile ilegale de material lemnos din fondul de stat.
În acest sens, au fost organizate 1.260 de acțiuni și controale, în urma cărora au fost verificate 175 de obiective și controlate 3.478 de vehicule. De asemenea, au fost înregistrate 655 de dosare penale, dintre care 123 din oficiu și au fost constatate și aplicate 450 de sancțiuni contravenționale la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare de 952.350 de lei.
Concomitent cu aplicarea sancțiunilor principale, s-a dispus confiscarea a 3.027,86 m.c. material lemnos în valoare de 893.520 de lei, în mare parte identificat în trafic, 9 ferăstraie mecanice, 8 autovehicule, 10 atelaje hipo și  alte bunuri.
 
Pentru creșterea gradului de siguranță rutieră,  în județul Bacău, în anul 2022, au fost organizate 1.033 de acţiuni preventive, în cadrul cărora au fost aplicate 55.067 de sancțiuni contravenționale, au fost reținute 9.047 de permise de conducere, retrase 2.824 de certificate de înmatriculare și indisponibilizate 204 vehicule.
În anul 2022, au fost înregistrate mai puține accidente rutiere ușoare și mai puține persoane rănite ușor.
Principalele cauze generatoare de accidente au fost indisciplina pietonilor, viteza neadaptată și abateri săvârșite de bicicliști.
 
Activităţile de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale au fost desfășurate, atât de către polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, cât și de cei de la alte structuri, în cadrul organizaţional stabilit prin Hotărârea CSAT nr. 69/2010. În acest sens, în cursul anului 2022, au fost aplicate 466 de contravenţii, în valoare de 1.163.400 de lei, au fost indisponibilizate bunuri în valoare de 739.034 lei, precum și bunuri care au făcut obiectul măsurilor asigurătorii, în valoare de 1.268.898 de lei.
Totodată, au fost confiscate 198.077 de țigarete, fiind instrumentate 12 dosare penale față de 23 de persoane.
 
Criminaliștii inspectoratului au efectuat în cele 12 luni, 5.719 deplasări pentru cercetarea locului faptei. Astfel, au fost ridicate 19.351 de urme și mijloace materiale de probă, dintre care 3.197 papilare și 1.928 biologice, au fost realizate 302 lucrări de expertiză și constatare criminalistică, fiind examinate 2.225 de materiale și au fost efectuate 246 de identificări criminalistice și 85 de percheziții informatice asupra a 312 dispozitive.
 
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au aplicat 255 de sancțiuni contravenționale, valoarea totală a acestora fiind de 133.720 de lei,  au fost emise 24 de ordine de plasare a animalelor în adăpost, fiind plasate, în total, 112 exemplare, au fost întocmite 65 de dosare penale, ca urmare a sesizărilor din oficiu, au fost realizate 4 percheziții domiciliare și au fost reținute 4 persoane, pentru 24 de ore.
 
Pentru siguranța elevilor și a personalului didactic în școli și imediata lor apropiere, au fost efectuate patrulări, iar polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat 343 de activități educativ-preventive în unitățile de învățâmânt preuniversitar pentru prevenirea și combaterea delicvenței juvenile, cu un total de 15.039 de beneficiari elevi.
 
În anul 2022, polițiștii din cadrul Serviciului Județean Poliție Transporturi Bacău au acționat pentru asigurarea ordinii și liniștii publice și combaterea infracționalității, fiind organizate 87 de acțiuni și 2.130 de patrulări, dintre care 1.765 pe trenuri de persoane.
Au fost aplicate 1.213 contravenții și au fost prinși 7 urmăriți național.
 
Pe linie de resurse umane, Inspectoratul de Poliție Județean Bacău are un procent de încadrare de 82,42 %.
 
În cursul anului 2022, au fost desfășurate programe formative de inițiere în carieră și dezvoltare a carierei. Totodată, polițiștii Biroului de Pregătire Profesională au desfășurat activități de pregătire și evaluare a polițiștilor inspectoratului, conform planurilor de formare profesională. Astfel, au fost realizate 155 de activități de pregătire și evaluare în domeniul educației fizice, 78 de ședințe de tragere și 48 de sesiuni de instruire teoretică și practică pentru conducerea în regim prioritar.
 
Pentru anul 2023, obiectivele generale ale inspectoratului sunt în concordanță cu cele stabilite la nivel național, prin documentele de planificare strategică.
 
Rămâne o prioritate asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, protejarea vieții cetățenilor, siguranța rutieră, precum și legalitatea mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii pe raza de competenţă şi destructurarea grupărilor infracţionale.
 
Pentru atingerea acestor obiective Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău va continua desfăşurarea activităţilor în cooperare cu structurile de aplicare a legii la nivelul judeţului, în scopul asigurării unui management corespunzător al situaţiei operative.
 
             Întocmit,
Subcomisar de poliţie
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii