Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:16 23 03 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Bacău Comunicat de presă - 25.06.2021

ro

25 Jun, 2021 14:19 682 Marime text
 Nr.  505324  din 25 iunie 2021
                         
 
 
 
INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN BACĂU 
                                                                                          
 
MISIUNILE POLIŢIŞTILOR ŞI JANDARMILOR  PENTRU SIGURANȚA DESFĂȘURĂRII
ALEGERILOR LOCALE PARŢIALE

 
Structurile teritoriale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au luat toate măsurile, potrivit competențelor, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică.Măsurile vizează atât buna derulare a procesului electoral, precum şi un mod de acţiune corect şi echidistant al efectivelor implicate.
 
Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău, alături de jandarmi se vor afla în misiuni, pentru  asigurarea măsurilor de protecţie, ordine și siguranță publică, la secțiile de votare.
 
Echipele operative, formate din polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Bacău și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bacău şi Gruparea Mobilă de Jandarmi vor desfăşura activităţi specifice pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, atât în ziua votării, cât şi în cea premergătoare alegerilor parţiale.
 
Măsurile de pază şi protecţie instituite la locaţiile secţiilor de votare presupun prezenţa efectivelor, pentru a preveni apariţia unor incidente de natură să perturbe procesul de votare.
 
Astfel, în ziua de 26 iunie a.c., poliţiştii şi jandarmii vor asigura paza și protecția a 4 secţii de secții de votare, constituite pe raza comunei Tamaşi.
 
Duminică, 27 iunie a.c., polițiștii, alături de jandarmi vor asigura măsuri de ordine și liniște publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.

 
Pentru intervenţia şi soluţionarea oricăror incidente, poliţiştii angrenați în paza și protecția secţiilor de votare vor fi sprijiniţi, la solicitare, de patrulele aflate în dispozitivul curent de intervenţie la evenimentele semnalate, care îşi vor desfăşura activitatea în zonă.
 
Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, au fost constituite rezerve și echipe operative, pregătite să intervină.
 
Pentru prevenirea unor evenimente negative, vă recomandăm să respectați legislația electorală și regulile de conviețuire socială.
 
 
Vă reamintim că actele de identitate care au expirat începând cu data de 01 martie 2020, își mențin valabilitatea pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări. Deci cetățeanul care deține un act de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie 2020 – 27 iunie 2021 își poate exercita dreptul de vot în baza acestui document.
 
Au dreptul să voteze toți cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, cu excepția debililor sau a alienaților mintal puși sub interdicție, precum și a persoanelor care se află sub efectul unei hotărâri judecătorești definitive prin care li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege.
 
Alegătorul votează numai la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă ori la secția de votare unde este arondată adresa la care își are domiciliul sau reședința, după caz.
 
Totodată, menţionăm o serie de contravenții și infracțiuni prevăzute de actele normative care privesc alegerile locale.
 
Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.200 și 3.000 de lei. 
Aceeași amendă se poate aplica persoanelor care consumă sau comercializează băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului de vot.
 
Persoanele care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei electorale sau sfătuiesc alegătorii la sediul secțiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit candidat pot primi amendă cuprinsă între 1.400 și 2.000 de lei.
 
Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot se sancționează cu amendă cuprinsă între 600 și 1.000 de lei.
 
Împiedicarea, prin orice mijloace, a exercitării dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
 
Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
 
Persoana care votează fără a avea acest drept sau cu un act de identitate nul ori fals sau cu un buletin de vot fals se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
Aceeași pedeapsă  va primi persoana care votează de două sau mai multe ori sau introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul.
 
Vă reamintim că toate persoanele participante la procesul electoral au obligația de a respecta măsurile de protecție sanitară, precum purtarea măștii de protecție, dezinfectarea mâinilor la intrarea în secția de votare și respectarea distanței fizice.
 
Sesizați orice încălcare a prevederilor legale la numărul unic de urgență 112 sau celui mai apropiat reprezentant M.A.I.!
 
 
Întocmit,
Inspector principal de poliţie
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii