Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:24 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Bacău 7 rețineri pentru infracțiuni la regimul silvic

ro

06 Jul, 2023 15:56 548 Marime text
                                                                        Nr. 221 din 06 iulie 2023
                                                                                                 
                                                                  
 
 
 
 
BULETIN DE PRESĂ
 
7 rețineri pentru infracțiuni la regimul silvic
 
La data de 04 iulie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Protecția Fondului Forestier și Piscicol Bacău și jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău au pus în aplicare 7 mandate de aducere pe raza județului Bacău, într-un dosar privind infracțiuni la regimul silvic.
            Fiind în continuarea cercetărilor într-un dosar penal privind săvârșirea mai multor infracțiuni la regimul silvic, polițiștii băcăuani, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Gărzii Forestiere Suceava au probat activitatea infracțională a 21 de persoane fizice, juridice și personal cu calitate silvică din județul Bacău.
          Din cercetări a reieșit faptul că, în perioada anilor 2020 - 2022, în cadrul exploatarii partizilor contractate de la un ocol silvic privat, mai multe persoane ar fi tăiat ilegal și ar fi sustras un volum total de peste 1.600 m.c. lemn în valoare totală de peste 980.000 de lei, atât prin folosirea ilegală a dispozitivului de marcare sau prin falsificarea și folosirea unui dispozitiv artizanal, cât și prin tăieri ilegale clasice (fară marcă silvică), conferind astfel tăierilor o aparență de legalitate.      
          Lemnul provenit din astfel de tăieri ar fi fost transportat și introdus în gestiunea unor societăți de profil prin avize pentru care au fost încărcate fotografii la dispozitive electronice și nu direct asupra mijlocului de transport, ascunzându-se astfel caracteristicile reale ale lemnului transportat.
          Activitățile au beneficiat de suportul Direcției Operațiuni Speciale și Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Bacău.
          În urma probatoriului administrat, polițiștii au reținut, pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore, 7 persoane, uletrior față de acestea fiind dispusă măsura preventivă a controlului judiciar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
836 kg de trufe transportate ilegal, depistate de polițiștii băcăuani
 
          La data de 05 iulie a.c., o patrulă de siguranță publică formată dintr-un polițist din cadrul Secţiei 5 Poliţie Rurală Răcăciuni și un jandarm din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău a depistat pe raza comunei Sascut, o autoutilitară condusă de un bărbat din județul Mureș, care transporta trufe.
          Din verificările efectuate a reieșit faptul că, în interiorul autoutilitarei se aflau mai multe cutii în care erau depozitate trufe, iar pentru acestea conducătorul autoutilitarei, angajat al unei societăți comerciale de profil, din județul Harghita, nu a putut prezenta un aviz de însoţire sau alte documente care să ateste provenienţa legală a mărfii.
          Polițiștii au dispus măsura ridicării în vederea confiscării cantității de 836 de kg de trufe în valoare de peste 200.000 de lei și predarea acesteia Ocolului Silvic Căiuți.
          Activitățile au beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Biroului Protecția Fondului Forestier și Piscicol Bacău și personalului din cadrul Ocolului Silvic Căiuți.
          Societatea în cauză a fost sancționată cu amendă în valoare totală de 5.000 de lei conform Legii 171/2010, verificările continuând în vederea identificării modului în care societatea comercială a intrat în posesia trufelor, a legalităţii acestuia şi pentru luarea tuturor măsurilor legale care se impun.
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                                  ÎNTOCMIT
                                                                                           Ag. șef adj. de poliție
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii