Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:14 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Argeș Trimis în judecată, în stare de arest preventiv, după săvârșirea mai multor infracțiuni

ro

18 Jan, 2024 15:00 355 Marime text
Nr. 40 din 18 ianuarie 2024
 
 
BULETIN DE PRESĂ
 
Trimis în judecată, în stare de arest preventiv, după săvârșirea mai multor infracțiuni
 
 
În ziua de 17 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Investigații Criminale Pitești au finalizat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, în care cercetările se desfășoară față de un bărbat de 36 de ani, aflat în stare de arest preventiv.
Din cercetări s-a stabilit că, în noaptea de 23 spre 24 decembrie a.c., în timp ce se afla într-o parcare din centrul municipiului Pitești, un bărbat necunoscut, identificat în urma cercetărilor ca fiind bărbatul de 36 de ani, având domiciliul în Ștefănești, ar fi agresat fizic un alt bărbat, înțepându-l cu un obiect ascuțit în zona toracelui.
Bărbatul a fost depistat și condus la sediul poliției în baza unui mandat de aducere, de către polițiștii Secției 1 Poliție Pitești, iar în ziua de 28 decembrie, după administrarea probatoriului, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță. În ziua următoare, de 29 decembrie, bărbatul a fost prezentat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești în fața instanței, iar Judecătoria Pitești a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.
Ulterior a fost dispusă reunirea cu un alt dosar penal, aflat în urmărirea proprie a Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, privind săvârșirea infracțiunilor de ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice, față de același bărbat, constând în aceea că, în ziua de 21 septembrie 2023, în timp ce se afla pe raza municipiului Pitești, cel în cauză ar fi aruncat cu o piatră într-un autoturism aflat în trafic pe bld. I.C. Brătianu, ar fi amenințat cu acte violență și ar fi aruncat cu pietre în și spre un agent de poliție locală aflat în timpul serviciului, și s-ar fi culcat pe una dintre benzile acestei artere rutiere, perturbând circulația, tulburând astfel ordinea și liniștea publică.
Dosarul penal a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu propunere de trimitere în judecată.
 
  •  
 
Trimis în judecată după ce a fost depistat conducând sub influența alcoolului
 
 
În ziua de 17 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Formatiunii Rutiere Mioveni  au finalizat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, privind săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
Din cercetări s-a stabilit că în ziua de 12 octombrie 2023, în jurul orei 16:00, un bărbat de 36 de ani, din Mioveni, a fost depistat de polițiștii Formatiunii Rutiere Mioveni, în timp ce conducea aflându-se sub influența alcoolului.
În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare mai mare decât limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea probelor de sânge, iar în urma analizei de specialitate a rezultat o valoare mai mare decât limita de 0,80 g/l alcool pur în sânge.
Dosarul penal a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu propunere de trimitere în judecată.
 
  •  
 
Activități preventive în școli
 
 
În ziua de 17 ianuarie a.c., polițiștii Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității împreună cu polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Argeș, au desfășurat activități de prevenire la Școala Gimnazială Brosteni, din comuna Aninoasa.
Activitățile au avut ca subiect acumularea și dezvoltarea unor cunoștințe de bază pentru siguranța rutieră, fiind desfășurată cu ajutorul materialelor și autospecialei pentru siguranța rutieră din dotarea polițiștilor Serviciului Rutier Argeș.
De asemenea, au fost desfășurate activități având ca subiect prevenirea victimizării minorilor, în cadrul Programului de prevenire a victimizării minorilor.
Beneficiari ai activităților au fost 42 de minori și 4 cadre didactice.
 
  •  
 
În ziua de 17 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară Argeș au desfășurat activități preventive la Școala Gimnazială Vâlcele din comuna Merișani.
Polițiștii au acționat în cadrul campaniei ,,Law iS COOL”, precum și pentru prevenirea și depistarea faptelor de natură contravențională prevăzute de Legea nr. 61/1991 și a respectării condițiilor de comercializare și consum de produse din tutun, prevăzute de Legea 349/2002.
În acest context au fost prezentate aspecte privind prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, a victimizării în rândul minorilor, fiind prezentate și aspecte referitoare la răspunderea contravențională și penală a minorilor.
Totodată, au fost prezentate efectele și riscurile consumului substanțelor cu efect psihoactiv.
La activitate au participat 48 elevi și 5 cadre didactice.
 
  •  
 
 
Acțiuni desfășurate de polițiștii argeșeni, în sistem integrat, pentru asigurarea ordinii publice, în ultimele 24 de ore
 
 
În ziua de 17 ianuarie a.c., polițiștii argeșeni au continuat acțiunile în sistem integrat, alături de jandarmi argeșeni și de reprezentanți ai altori instituții, cu scopul prevenirii și combaterii unor situații de risc pentru cetățeni, precum și al menținerii unui climat de ordine și siguranță publică.
Au fost desfășurate activități informativ-preventive și s-a acționat în zonele în care se înregistrează aglomerări de persoane, pentru prevenirea și combaterea criminalității stradale, a faptelor ce implică acte de violență, dar și pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.
Au fost legitimate 854 de persoane, au fost verificate 608 autoturisme și au fost efectuate 328 de testări cu aparatele etilotest sau Drugtest.
Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate 375 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 71.000 de lei, dintre care 320 de sancțiuni au fost aplicate conform O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, iar 37 de sancțiuni au fost aplicate conform Legii 61/1991, privind normele de conviețuire socială.
În cadrul celor 39 de filtre rutiere instituite, au fost reținute 14 permise de conducere și au fost retrase 17 certificate de înmatriculare.
Din totalul abaterilor rutiere constatate de polițiștii care au acționat în filtre, 70 au fost ca urmare a depășirii regimului legal de viteză, iar 2 dintre aceste situații au avut măsura complementară de reținere a permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce, viteza cu care au fost înregistrați conducătorii auto fiind cu mai mult de 50 de km/h peste limita legală, și alte 2 ca urmare a depistării sub influența băuturilor alcoolice.
 
  •  
 
Acțiuni de menținere a ordinii publice în Pitești
 
 
În ultimele 24 de ore, polițiștii de ordine publică din cadrul Secțiilor 1-4 Poliție Pitești au desfășurat acțiuni de menținere a ordinii și liniștii publice, prevenire a faptelor contra patrimoniului prin verificarea oganizării pazei, precum și creștere a gradului de disciplină rutieră.
Totodată, au fost efectuate verificări cu privire la modul de organizare și executare a serviciului de pază, la mai multe societăți comerciale și unități de învățământ.
Polițiștii de ordine publică piteșteni au legitimat 233 de persoane, au verificat 101 autovehicule, au controlat 17 agenți de pază și 8 obiective.
Ca urmare a abaterilor constatate, polițiștii piteșteni de ordine publică au aplicat, în total, 73 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 8.860 de lei, fiind reținut un permis de conducere și retras un certificat de înmatriculare.
De asemenea, s-a acționat pentru depistarea și sancționarea actelor de cerșetorie, precum și a persoanelor care practică prostituția stradală.
Cu aceeași ocazie, au fost purtate discuții și cu privire la modificările legislative referitoare la modul de pedepsire a unor infracțiuni rutiere, precum și cu privire la riscurile asociate consumului de substanțe cu efect psihoactiv.
 
  •  
 
Sancțiuni aplicate de polițiștii rutieri, în ultimele 24 de ore
 
 
În ultimele 24 de ore, polițiștii Serviciului Rutier Argeș, împreună cu polițiștii structurilor rutiere din cadrul polițiilor municipale și orășenești, au continuat acțiunile pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere, precum și depistarea conducătorilor auto care încalcă legislația rutieră, în special a conducerii agresive, precum și a conducătorilor auto care aleg să conducă în timp ce se află sub influența alcoolului sau a subvstanțelor cu efect psihoactiv.
Ca urmare a abaterilor constatate de către polițiștii rutieri, au fost aplicate 198 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproape 30.000 de lei, fiind aplicate și măsurile complementare de reținere a 14 permise de conducere și retragere a 11 certificate de înmatriculare.
Poliţiştii Serviciului Rutier Argeş şi cei ai structurilor rutiere municipale şi orăşeneşti vor continua acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie.
 
  •  
 
Acțiuni ale polițiștilor pentru reducerea riscului rutier
 
 
În ziua de 17 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș au acționat pentru combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere pe drumurile aflate în competență și pentru creșterea gradului de disciplină rutieră.
În urma activităților, polițiștii au constatat 29 de abateri de la regimul rutier ce au fost sancționate contravențional, cu amenzi în valoare totală de 11.880 de lei, fiind aplicate și măsurile complementare de reținere a 3 permise de conducere și retragere a 7 certificate de înmatriculare și a 3 seturi de plăcuțe cu numere de înmatriculare.
Abaterile la regimul rutier ce au prevăzute măsuri complementare au fost asplicate astfel:
  • 2 dintre situațiile de reținere a permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce au fost aplicate ca urmare a depășirii vitezei legale cu mai mult de 50 de km/h față de limita legală;
  • 3 dintre situațiile de retragere a certificatului de înmatriculare, împreună cu 3 seturi de plăcuțe cu numărul de înmatriculare, au fost aplicate ca urmare a faptului că autovehiculele verificate de polițiști nu aveau încheiată poliță valabilă de asigurare obligatorie auto (RCA);
  • 2 dintre situațiile de retragere a certificatului de înmatriculare au fost aplicate ca urmare a constatării privind valabilitatea ITP expirată (ambele din cursul anului 2023).
Activitățile, ce au ca scop conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie, vor continua.
 
  •  
 
Depistat de polițiști conducând sub influența alcoolului
 
 
În ziua de 17 ianuarie a.c., polițiștii Biroului Rutier Pitești au depistat un bărbat de 47 de ani, din județul Neamț, care conducea un autoturism pe str. Abatorului din muncipiul Pitești, în timp ce se afla sub influența alcoolului.
Având în vedere că rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost peste limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, cel în cauză a fost condus la o unitate medicală, în vederea recoltării de probe biologice de sânge, pentru stabilirea alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 336 alin.1 din Codul Penal, iar dreptul de a conduce a fost suspendat, fiind eliberată dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
 
  •  
 
Activităţi de combatere a delictelor silvice
 
 
În ziua de 17 ianuarie a.c., polițiștii de ordine publică au acționat pe raza de competență, în cadrul acțiunilor curente, pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice și verificarea respectării normelor legale privind transportul de material lemnos.
În urma activităților desfășurare, au fost depistați 4 bărbați, cu vârste cuprinse între 28 și 48 de ani, care transportau material lemnos pe drumurile publice, cu atelaje hipo, fără a deține documente care să ateste proveniența legală sau documente de însoțire a transportului de material lemnos.
Cu sprijinul unor specialiști silvici, s-a stabilit că în mijloacele de transport se afla cantitatea totală 3,4 metri cubi de lemn.
Ca urmare a abaterilor constatate, cei în cauză au fost sancționați contravențional cu amenzi în valoare totală de 4.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravențiile silvice, fiind aplicate și măsuri complementare de confiscare a materialului lemnos, care a fost predat reprezentanților ocoalelor silvice competente teritorial.
 
 
          BIROUL DE PRESĂ
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii