Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:35 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Argeș Reținuți de polițiști în urma unei agresiuni

ro

05 May, 2023 14:39 638 Marime text
Nr. 278 din 05 mai 2023
 
 
BULETIN DE PRESĂ
 
Verificări ale organizării pazei
 
 
Poliţiştii compartimentelor Sisteme de pază din cadrul Secțiilor 1-4 Poliție Pitești, precum și din cadrul Poliției Orașului Ștefănești au acţionat pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor contra patrimoniului agenților economici și verificarea legalității funcționării furnizorilor de servicii de securitate private, verificând activitatea a 18 obiective, de diverse categorii (2 hypermarketuri, 3 agenți comerciali dintre care unui cu activitate de tip industrial, 8 unități de învămământ, 5 unități care desfășoară activități cu valori monetare).
Cu ocazia verificărilor, au fost constatate 5 abateri fiind aplicate 5 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 2.400 de lei, conform Legii 333/2003 privind paza obiectivelor și bunurilor, precum și a HG 301/2008 privind normele de aplicare ale aceluiași act normativ.
Exemple:
- polițiștii compartimentului specializat din cadrul Secției 1 Poliție Pitești au constatat, cu ocazia verificării timpului de intervenție al firmei de pază prestatoare de servicii, timpul de intervenție a fost depăsit. Ca urmare a abaterii, societatea în cauză a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei, conform HG 301/2012.
- polițiștii compartimentului specializat din cadrul Secției 2 Poliție Pitești au constatat, în urma verificării modului de efectuare a serviciului de către agenții de pază, au identificat doi paznici care se aflau sub influența alcoolului, valorile rezultate în urma testării cu aparatul etilotest fiind de 0,21 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv de 0,81 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ca urmare a abaterilor, cei doi au fost sancționați contravențional, cu amendă în valoare de 200 de lei fiecare, conform Legii 333/2003, iar măsura sancționării a fost comunicată către Serviciul Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, pentru aplicarea măsurilor legale care se impun, întrucât la două abateri de asemenea natură se aplică măsura complementară a retragerii avizului de pază.
- polițiștii compartimentului specializat din cadrul Poliției Orașului Ștefănești au constatat, cu ocazia verificării măsurilor implementate la un obiectiv – agent comrcial, neimplementarea tututor măsurilor specifice pentru categoria de obiectiv. Ca urmare a abaterii, societatea în cauză a fost sancționată contravențional cu avertisment, conform HG 301/2012, fiind stabilit un termen pentru remedierea deficiențelor, după care polițiștii specializați vor reveni pentru verificări.
 
 
 
Reținut de polițiști
 
 
Polițiștii de investigații criminale din cadrul Secției 4 Poliție Pitești au continuat cercetările în trei dosare penale, aflate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, privind savârșirea infracțiunii de furt calificat (patru acte materiale), și au identificat și reținut un tânăr de 23 de ani, din Pitești.
Din cercetări s-a stabilit că, în perioada 26 martie – 23 aprilie a.c., cel în cauză, împreună cu o tânără de 19 ani, din Corbi, ar fi sustras, în mai multe rânduri, din incinta unui hypermarket, produse alimentare și nealimentare, cauzând un prejudiciu total de aproximativ 1.200 de lei.
În ziua de 03 mai a.c., după administrarea probatoriului, tânărul de 23 de ani, din Pitești, a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, urmând ca în cursul zilei de astăzi, 04 mai a.c., să fie prezentat în fața Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.
 
 
 
Reținuți de polițiști în urma unei agresiuni
 
 
Polițiștii din cadrul Biroului Investigații Criminale Pitești au continuat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, privind săvârșirea infracțiunilor de loviri sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice, și au identificat și reținut doi bărbați, de 32 și 27 de ani.
Cercetările au fost demarate din oficiu, ca urmare a apariției în spațiul public a unor imagini privind un conflict stradal, pe raza municipiului Pitești.
Din cercetări s-a stabilit că în noaptea de 08 spre 09 aprilie a.c., trei persoane, de 33, 35 și 38 de ani, toți din Mioveni, ar fi avut un conflict spontan cu cu alți trei bărbați, de 32 de ani, din Ștefănești, 27 de ani, din Topoloveni, respectiv de 29 de ani, din Pitești, starea conflictuală fiind declanșată, inițial, în incinta localului în care cei în cauză se aflau, și continuând în proximitatea acestuia.
În ziua de 04 mai a.c., după administrarea probatoriului, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, bărbatul de 32 de ani, din Ștefănești, și bărbatul de 27 de ani, din Topoloveni, au fost reținuți pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, urmând ca în cursul zilei de astăzi, 05 mai, să fie dispuse măsuri preventive.
 
 
 
Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bascov au continuat cercetarile într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, privind săvârșirea infracțiunii de loviri sau alte violente, și au reținut un bărbat de 46 de ani.
Din cercetări, s-a stabilit că în ziua de 18 martie a.c., cel în cauză, de 46 de ani, din Micești, ar fi lovit pe un alt bărbat, în timp ce se aflau în incinta unui local de pe raza aceleiași localități.
După administrarea probatoriului, bărbatul de 46 de ani, a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, urmând ca în cursul zilei de astăzi, 05 mai, să fie prezentat în fața Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.
 
 
 
Mandat pus în executare de polițiști
 
 
În ziua de 04 mai a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Argeș, cu sprijinul polițiștilor Secției de Poliție Rurală Lunca Corbului, au pus în executare un Mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, privind pe o femeie de 34 de ani, din Lunca Corbului, condamnată la 4 ani închisoare, ca urmare a săvârșirii, în stare de recidivă, a infracțiunii de trafic de droguri de risc.
Femeia a fost încarcerată.
 
 
 
Activități preventive desfășurate de polițiști în mai multe școli
 
 
În ziua de 04 mai a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară Argeș au desfășurat activități cu caracter informativ-preventiv, la Liceul cu Program Sportiv „Viitorul” din Pitești, la Liceul cu Program de Atletism Câmpulung, precum și la Școala Gimnazială Budeasa - Structura Calotești din comuna Budeasa.
Activitățile au fost desfășurate în cadrul campaniei „Law iS Cool”, precum și a proiectului „Ia atitudine, Spune stop violenței!”,
În acest context au fost prezentate aspecte privind prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, a victimizării în rândul minorilor, privind răspunderea contravențională și penală a minorilor și majorilor, precum și riscurile consumului substanțelor cu efect psihoactiv, fiind prezentate aspecte sdpecifice Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
La activități au participat 49 de elevi și 3 cadre didactice.
De asemenea, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au acționat în incinta celor două licee, pentru creșterea siguranței elevilor și a cadrelor didactice în spațiile școlare și adiacente acestora, pe linia prevenirii și combaterii faptelor antisociale, conform Legii 61/1991 privind normele de conviețuire socială, precum și a respectării normelor privind comercializarea și consumul  produselor din tutun, fapte ce constituie contravenții prevăzute de Legea nr. 349/2002, fără a constata nereguli.
 
 
 
În ziua de 04 mai a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Hârtiești, împreună cu un tehnician criminalist din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung, au desfășurat activități la Școala Gimnazială nr 1 Hârtiești și Școala Primară Lucieni.
Elevii și polițiștii au purtat un dialog pe diverse teme, în principal pentru prevenirea victimizării minorilor, prevenirea și combaterea delincvenței juvenile și a faptelor antisociale, prevenirea evenimentelor rutiere în care copiii ar putea fi implicați, iar cu aceeași ocazie au fost prezentate elevilor mijloace tehnice ale polițiștilor criminaliști.
De asemenea, polițiștii Secției de Poliție Rurală Rucăr – Postul de Poliție Cetățeni, au desfășurat o activitate educativ-preventivă la Școala Gimnazială Cetățeni.
Au fost dezbătute aspecte privind respectarea programului și a regulamentului școlar, absenteismul școlar, prevenirea și combaterea faptelor antisociale în incinta unităților de învățământ, măsurile ce trebuie respectate pentru prevenirea victimizării, prevenirea și combaterea declicvenței juvenile atât în cadrul unității școlare, cât și în familie și societate.
La activități au participat 84 de elevi și 9 cadre didactice.
 
 
 
În ziua de 04 mai a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală TigveniPostul de Poliție Sălătrucu au desfășurat activități cucaracter educativ-preventiv la Școala Gimnazială „Radu Șerban”, la Școala Primară nr.1 Văleni și la Școala Primară nr. 2 Bocănita, toate din comuna Sălătrucu.
Activitățile au fost destinate creșterii siguranței în unitățile de învățământ și îmbunătățirii climatului educațional, fiind desfpșurate sub forma unui dialog, pe teme privind:
  • prevenirea violenţei în şcoli – tipuri de violenţă (emoţională, fizică, agresivitatea din partea membrilor familiei,violenţa stradală);
  • prevenirea fenomenului bullying – forme (verbale, fizice, relaţionale, cyberbullying, mobbing, sociale), caracteristici (intenţionat, repetat, dezechilibrul de forţe), participanti (agresor, victimă, spectatorul/martorul), efecte;
  • reguli de circulație și prevenirea evenimentelor rutiere în care ar putea fi implicați elevii.
La activități au participat peste 100 de elevi și 7 cadre didactice.
 
 
Sancțiuni aplicate de polițiștii rutieri
 
 
În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri argeșeni au continuat acțiunile pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere, în mod deosebit a conducerii sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv.
Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate aproape 200 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproape 52.000 de lei. Totodată au fost reținute, în vederea suspendării dreptului de circulație, 12 permise de conducere și au fost retrase 9 certificate de înmatriculare.
Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş şi cei ai structurilor rutiere municipale şi orăşeneşti vor continua acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie.
 
 
Acțiuni pentru respectarea normelor de circulație pe drumurile publice
 
 
În ziua de 04 mai a.c., polițiștii Biroului Rutier Pitești au desfășurat acțiuni pentru creșterea siguranței în deplasările pe drumul public prin respectarea normelor de circulație, precum și verificarea respectării obligațiilor legale în domeniul transportului rutier de marfă și de persoane.
În cele 24 de ore, polițiștii rutieri piteșteni au constatat 42 de abateri la normele rutiere, fiind aplicate 42 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 25.395 de lei, totodată fiind aplicate măsurile complementare de reținere a unui permis de conducere și retragere a unui certificat de înmatriculare și a unui set de plăcuțe cu numărul de înmatriculare.
De asemenea, a fost constatată o infracțiune privind conducerea sub influența alcoolului, conform art. 336 din Codul Penal.
Exemple:
 
 
1. Conducea sub influența alcoolului:
În ziua de 04 mai a.c., polițiștii Biroului Rutier Pitești au depistat un bărbat de 80 de ani, din Pitești, care conducea un autoturism pe str. Frații Cătina din municipiul Pitești, în timp ce se afla sub influența alcoolului.
În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare mai mare decât limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care cel în cauză a fost condus la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 336 din Codul Penal, iar dreptul de a conduce a fost suspendat, fiind eliberată dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație.
 
 
2. Transporta contracost persoane fără îndeplinirea condițiilor legale:
În ziua de 04 mai a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Pitești au desfășurat, la primele ore ale dimineții, o acțiune pentru verificarea transportului rutier de marfă și persoane, în cadrul căreia au depistat un bărbat de 45 de ani, din Pitești, care conducea un autovehicul mixt (7+1 locuri), pe str. Costache Negri din municipiul Pitești, efectuând activități de transport de persoane contracost, având un număr de 3 pasageri, fără a deține autorizație de taxi valabilă, sau copie conformă valabilă.
Ca urmare a celor constatate, bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 5.000 de lei, conform Legii 38/2003, cu măsura complementară de retragere a certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare, pentru o perioadă de 6 luni.
Acțiunile pe această linie de muncă vor continua.
 
 
          BIROUL DE PRESĂ
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii