Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:15 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Argeș Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Tigveni au desfășurat o activitate informativ-preventivă

ro

13 Oct, 2023 14:03 525 Marime text
Nr. 657 din 13 octombrie 2023
 
 
BULETIN DE PRESĂ
 
 
Reținut de polițiști
 
 
Polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară Argeș au continuat cercetările într-un dosar penal, aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, privind săvârșirea infracțiunilor de lovirea sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice, și reținut un minor de 16 ani.
Din cercetări s-a stabilit că, în ziua de 04 octombrie a.c., în timp ce se afla în curtea unui liceu din Pitești, unde este elev, în urma unui conflict preexistent, minorul ar fi lovit un alt elev, tulburând, astfel, ordinea și liniștea publică.
După administrarea probatoriului, la data de 12 octombrie a.c., minorul a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, urmând ca, în cursul zilei de astăzi, să fie prezentat în fața Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.
Menționăm faptul că, polițiștii au desfășurat, la unitatea de învățământ în cauză, activități specifice la data de 02 octombrie a.c.
 
 
  •  
 
Acțiuni desfășurate de polițiștii argeșeni, în sistem integrat, pentru asigurarea ordinii publice
 
 
În ultimele 24 de ore, polițiștii argeșeni au continuat acțiunile în sistem integrat, alături de jandarmi argeșeni și de reprezentanți ai altori instituții, cu scopul prevenirii și combaterii unor situații de risc pentru cetățeni, precum și al menținerii unui climat de ordine și siguranță publică.
Au fost desfășurate activități informativ-preventive și s-a acționat în zonele în care se înregistrează aglomerări de persoane, pentru prevenirea și combaterea criminalității stradale, a faptelor ce implică acte de violență, dar și pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.
Au fost legitimate 828 de persoane, au fost verificate 696 de autoturisme și au fost efectuate 346 de testări cu aparatele etilotest sau Drugtest.
Ca urmare a abaterilor constatate în cele 24 de ore, au fost aplicate 379 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 95.000 de lei, dintre care 343 de sancțiuni au fost aplicate conform O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, iar 27 de sancțiuni au fost aplicate conform Legii 61/1991, privind normele de conviețuire socială.
În cadrul abaterilor constatate în filtrele rutiere instituite, au fost reținute 26 de permise de conducere și au fost retrase 14 certificate de înmatriculare.
 
  •  
 
Acțiuni de menținere a ordinii publice în Pitești
 
 
În ziua de 12 octombrie a.c., polițiștii de ordine publică din cadrul Secțiilor 1-4 Poliție Pitești au desfășurat acțiuni de menținere a ordinii și liniștii publice, prevenire a faptelor contra patrimoniului prin verificarea oganizării pazei, precum și creștere a gradului de disciplină rutieră.
Totodată, au fost efectuate verificări cu privire la modul de organizare și executare a serviciului de pază, la mai multe societăți comerciale și unități de învățământ.
Ca urmare a abaterilor constatate, polițiștii piteșteni de ordine publică au aplicat, în total, 89 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 16.530 de lei, fiind reținute șase permise de conducere și retrase cinci certificate de înmatriculare.
Sancțiunile au fost aplicate astfel:
- 12, în valoare de 2.000 de lei, au fost ca urmare a unor abateri privind normele de conviețuire socială;
- 55, în valoare de 6.235 de lei, privind abateri de la normele de circulație pe drumurile publice;
De asemenea, s-a acționat pentru depistarea și sancționarea actelor de cerșetorie, precum și a persoanelor care practică prostituția stradală.
Cu aceeași ocazie, au fost purtate discuții și cu privire la modificările legislative referitoare la modul de pedepsire a unor infracțiuni rutiere, precum și cu privire la riscurile asociate consumului de substanțe cu efect psihoactiv.
 
  •  
 
Acțiuni pentru reducerea riscului rutier
 
 
În ziua 12 octombrie a.c., polițiștii Biroului Rutier Curtea de Argeș au continuat acțiunile de prevenire a încălcărilor normelor rutiere cu risc crescut de provocare a unor accidente de circulație, cum sunt conducerea cu viteză excesivă, sub influența substanțelor psihoactive sau a alcoolului, în acțiuni de tip blitz.
Activitățile au fost desfășurate atât pe raza municipiului Curtea de Argeș, cât și în localitățile din mediul rural de pe raza de competență.
În urma abaterilor constatate în cele 24 de ore, polițiștii rutieri au aplicat 50 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 28.710 lei, au reținut 11 permise de conducere (dintre care 10 pentru viteză) și au retras 4 certificate de înmatriculare.
De asemenea, a fost întocmit un dosar penal privind conducerea sub influența alcoolului:
 
Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Curtea de Argeș au depistat un bărbat de 52 de ani, din Curtea de Argeș, care conducea un autoturism pe raza localității de domiciliu, în timp ce se afla sub influența alcoolului.
Având în vedere că rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost peste limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, cel în cauză a fost condus la o unitate medicală, în vederea recoltării de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 336 alin.1 din Codul Penal, iar dreptul de a conduce a fost suspendat, fiind eliberată dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
 
  •  
 
Cercetări finalizate de polițiști
 
 
Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș au finalizat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune privind asigurările, în formă continuată, în modalitatea de participație a complicității, fals în declaraţii, în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în fomă continuată şi uz de fals, în formă continuată.
Din cercetări s-a stabilit că, în perioada ianuarie 2016-august 2019, trei persoane au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat alte trei persoane, cu scopul de a obține, în mod repetat, la diferite intervale de timp, sume de bani de la societățile de asigurare - reasigurare, prin solicitarea și primirea plăților necesare efectuării reparaților unor autovehicule distruse, în mod intenționat, în cadrul unor accidente de circulație regizate, prezentate ca fiind accidente de circulație reale.
Autoturismele avariate ar fi fost reparate la aceeași societate service auto, prejudiciul creat în dauna societăților de asigurare și reasigurare fiind de aproximativ 80.000 de euro.
Pentru recuperarea prejudiciului, în cauză au fost instituite și aplicate măsuri asiguratorii.
Reamintim faptul că, la data de 18 ianuarie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, au pus în executare 14 mandate de percheziție domiciliară, în localitățile Pitești, Topoloveni, Poiana Lacului și Izvoru, la sediul unei societăți comerciale și la locuinţele unor persoane bănuite de săvârşirea infracțiunilor.
 Dosarul cauzei a fost înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, cu propunere de trimitere în judecată.
 
  •  
 
Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș au finalizat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, privind săvârșirea infracțiunilor de infracțiunilor  de  înșelăciune în formă continuată, delapidare în formă continuată, instigare la fals în declarații în formă continuată și fals informatic în formă continuată.
Din cercetări s-a stabilit că, în perioada octombrie-decembrie 2022, în mai multe rânduri, un bărbat de 38 de ani, din Mioveni, în calitate de administrator în fapt al unei firme, ar fi indus în eroare mai multe persoane fizice, din mai multe județe, cărora le-ar fi prezentat ca adevărat faptul că au comandat un produs on-line, deși în realitate nu făcuseră acest lucru, produse pe care persoanele le-au primit prin curier și pentru care au plătit suma de 69,99 lei.
Totodată, în aceeași perioadă, în calitate de administrator al societății în cauză, ar fi retras mai multe sume de bani provenite din activitatea firmei, în valoare totală de 55609,24 lei, pe care și le-ar fi însușit fără drept.
Pentru recuperarea prejudiciului, s-a instituit sechestru asigurator asupra mai multor bunuri mobile aparținând bărbatului.
La data de 20 ianuarie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, au pus în executare 4 mandate de percheziție domiciliară, în localitățile Pitești, Mioveni și Carpen, județul Dolj, la sediul a două societăți comerciale și la locuinţele unor persoane bănuite de săvârşirea infracțiunilor.
De asemenea, la data de 21 ianuarie a.c., Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești a dispus față de bărbatul de 38 de ani, din Mioveni, măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
 Dosarul cauzei a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu propunere de trimitere în judecată.
 
  •  
 
Polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Pitești au finalizat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, privind săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
În seara zilei de 23 martie a.c., în jurul orei 23.30, un bărbat de 32 de ani, din Bradu, a fost depistat de polițiști, în timp ce conducea un autoturism pe bulevardul Republicii din Pitești, având dreptul de a conduce suspendat.
Dosarul cauzei a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu propunere de trimitere în judecată.
 
  •  
 
Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Lunca Corbului au finalizat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Costești, privind săvârșirea infracțiunilor de violare de domiciliu și distrugere.
Din cercetări, s-a stabilit că, în ziua de 31 august a.c., un bărbat de 46 de ani, din Stolnici, cu antecedente penale, ar fi pătruns, fără drept, în curtea locuinței unei persoane din aceeași localitate, și ar fi incendiat ușa de la intrarea în locuință.
Bărbatul în cauză a fost depistat de polițiști, iar după administrarea probatoriului, a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță.
În ziua de 02 septembrie a.c., acesta a fost prezentat de către procurorii din cadrul Parchetul de pe lângă Judecătoria Costești în fața instanței competente, iar Judecătoria Costești a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.
Dosarul cauzei a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Costești, cu propunere de trimitere în judecată.
 
  •  
 
Activități preventive desfășurate de polițiști în școli
 
 
În ziua de 11 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș au desfășurat activități informativ-preventive, la Liceul Tehnologic Auto din Curtea de Argeș.
În cadrul activităților au fost prezentate aspecte privind răspunderea contravențională și penală  a acestora, reguli de circulație rutieră, prevenirea fenomenului de bullying și ciberbullying, prevenirea implicării tinerilor, ca autori sau victime în infracțiuni de criminalitate informatică,  prevenirea și combaterea consumului și a traficului de substante stupefiante, dar și prevenirea traficului de persoane.
La activități au participat 38 de elevi și 2 cadre didactice.
 
  •  
 
Tot în ziua de 12 octombrie a.c., polițiștii de proximitate din cadrul Secției 3 Poliție Pitești au desfășurat o activitate informativ-preventivă la Școala Gimnazială Ion Pillat.
În cadrul activităților, au fost prezentate aspecte privind prevenirea fenomenului de bullying, prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, a victimizării în rândul minorilor, dar și privind răspunderea contravențională și penală a minorilor și majorilor.
 La activitate au participat un cadru didactic și 25 de elevi.
 
  •  
 
Polițiștii de proximitate din cadrul Poliției Orașului Topoloveni au desfășurat o activitate informativ-preventivă cu trei clase din cadrul Liceului Teoretic Ion Mihalache din Topoloveni.
În cadrul activităților, au fost prezentate aspecte privind prevenirea fenomenului de bullying, prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, a victimizării în rândul minorilor, dar și privind răspunderea contravențională și penală a minorilor și majorilor.
 
  •  
 
          De asemenea, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Câmpulung au desfășurat activități în cadrul Proiectului Educația Rutieră - Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, ocazie cu care au fost efectuate instruiri educativ-preventive și interactive, la care au participat un număr de 75 de copii și 6 cadre didactice din cadrul Grădiniței cu program prelungit Sf. Marina din Câmpulung.
 
  •  
 
Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Tigveni au desfășurat o activitate informativ-preventivă, la Școala Gimnazială din Tigveni.
Cu ocazia acestei activități, au fost dezbătute teme privind :
          -prevenirea violenței în școli – tipuri de violență (emoțională, fizică, agresivitatea din partea membrilor familiei, violența stradală);
          -prevenirea fenomenului bullying;
          -reguli de circulație și prevenirea evenimentelor rutiere în care ar putea fi implicate elevi;
          -prevenirea consumului de droguri sau substanțe psihoactive.
Activitatea s-a desfăşurat pe baza unui dialog, fiind abordate problemele specifice temelor prezentate, precum şi alte probleme cu care se confruntă elevii.
La activitate au participat peste 30 de persoane.
 
 
          BIROUL DE PRESĂ
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii