Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:31 23 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Argeș Percheziție domiciliară într-un dosar privind infracțiunea de ,,practicarea tirului pe animale domestice sau animale sălbatice captive”

ro

17 Jul, 2023 15:51 598 Marime text
Nr.  455 din 16 iulie 2023
 
 
ACTIVITĂȚI DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTII BIROULUI PROTECȚIA ANIMALELOR
 
 
Percheziție domiciliară într-un dosar privind infracțiunea de ,,practicarea tirului pe animale domestice sau animale sălbatice captive”
 
 
În ziua de 14 iulie a.c., polițiștii Biroului Protecția Animalelor Argeș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, au continuat cercetările într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de ,,practicarea tirului pe animale domestice sau animale sălbatice captive”, conform art. 25 din Legea 205/2004 privind protecția animalelor.
Astfel, în baza autorizării din partea instanței, la primele ore ale dimineții, polițiștii, împreună cu luptărori ai Serviciului Acțiuni Speciale Argeș, un lucrător din cadrul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș și un technician criminalist din cadrul Serviciului Criminalistic Argeș au efectuat o percheziție, la domiciliul unui bărbat de 37 de ani, din Pitești.
Din cercetări s-a stabilit că în perioada ianuarie-iunie 2023, cel în cauză ar fi utilizat în mod repetat un pistol de tip airsoft și petarde asupra câinilor vecinului său.
În urma percheziției, au fost descoperite și ridicate un pistol de tip airsoft cu bile din plastic aferente și o butelie cu gaz, 2 cutii articole pirotehnice tip petarde fiecare având câte 20 bucăti și 190 articole pirotehnice tip petarde categoria F2, precum și alte mijloace de probă.
Cercetările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurăilor în care faptele au fost săvârșite și luarea măsurilor legale care se impun.
 
  •  
 
Sancționată contravențional pentru abandonarea unor pisicuțe
 
 
Polițiștii Biroului Protecția Animalelor Argeș au depistat, în baza unei sesizări, o femeie de 48 de ani, din Leordeni, despre care s-a stabilit, în urma verificărilor, că a abandonat doi pui de pisică, în vârstă de aproximativ 21 de zile, pe un teren viran de pe raza localității de domiciliu.
Având în vedere că în aceste condiții, cele două exemplare feline se aflau într-o situație cu potențial letal, polițiștii au emis un ordin de plasare a animalelor într-un adăpost, cele două exemplare feline fiind preluate și cazate la un asăpost specializat de pe raza comunei Moșoaia.
Ca urmare a abaterii constatate, femeia în cauză a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 12.000 de lei, conform Legii 205/2004 privind protecția animalelor.
 
  •  
 
Deținerea unei pisici, a unui câine sau a oricărui animal, implică ca omul să fie responsabil.
 
Chiar și lipsirea de supraveghere sau lipsa de îngrijire față de animalul deținut poate să ducă la situații care să implice răspunderea materială, răspunderea civilă, sau chiar răspunderea penală a proprietarului sau deținătorului. Multe dintre aceste situații sunt fapte ce constituie în mod evident o încălcare a legii, cum ar fi actele de cruzime, rănirea, schinguirea, omorârea fără drept a unui animal.
 
Polițiștii Biroului Protecția Animalelor Argeș recomandă tuturor posesorilor de câini și pisici să se preocupe de bunăstarea animalelor, de hrană, adăpost, starea de sănătate, precum și de supravegherea animalelor, astfel încât să prevină neplăcerile față de alte persoane, pentru a se bucura de beneficiile deținerii de animale.
 
Având în vedere numărul mare de animale care au nevoie de adopție din cele două specii amintite, polițiștii transmit că sterilizarea exemplarelor deținute este foarte importantă în acest context.
 
Abandonarea animalelor de vârste foarte mici, dar și lăsarea fără hrană și adăpost, sunt sancționate de Legea 205/2004 privind protecția animalelor.
 
De asemenea, reamintim faptul că identificarea exemplarelor canine prin microcipare, precum și sterilizarea acestora, cu unele excepții, reprezintă aspecte obligatorii conform O.U.G. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.
 
Alte fapte ce atrag răspunderea sunt lăsarea în libertate fără supraveghere, precum și deținerea unor câini din rase periculoase ori cu comportament agresiv, fără îndeplinirea condițiilor legale, sunt sancționate de Legea 61/1991 privind normele de conviețuire socială, OUG 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi și Legea 205/2004 privind protecția animalelor. Totodată din punct de vedere al răspunderii legale, proprietarii sau deținătorii temporari sunt obligați să ia toate măsurile pentru prevenirea atacului canin, nerespectarea acestui aspect putând fi sancționată contravențional, sau putând chiar întruni elementele constitutive ale unei infracțiuni.
 
BIROUL DE PRESĂ
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii