Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:06 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Argeș Acțiuni desfășurate de polițiștii argeșeni, în sistem integrat, pentru asigurarea ordinii publice

ro

27 Sep, 2023 14:28 474 Marime text
Acțiuni desfășurate de polițiștii argeșeni, în sistem integrat, pentru asigurarea ordinii publice
 
În ultimele 24 de ore, polițiștii argeșeni au continuat acțiunile în sistem integrat, alături de jandarmi argeșeni și de reprezentanți ai altori instituții, cu scopul prevenirii și combaterii unor situații de risc pentru cetățeni, precum și al menținerii unui climat de ordine și siguranță publică.
Au fost desfășurate activități informativ-preventive și s-a acționat în zonele în care se înregistrează aglomerări de persoane, pentru prevenirea și combaterea criminalității stradale, a faptelor ce implică acte de violență, dar și pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, fiind organizate 35 de filtre.
Au fost legitimate 968 de persoane, au fost verificate 704 autoturisme și au fost efectuate 291 de testări cu aparatele etilotest sau Drugtest.
Ca urmare a abaterilor constatate în cele 24 de ore, au fost aplicate 401sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 83.000 de lei, dintre care 353 de sancțiuni au fost aplicate conform O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, iar 43 de sancțiuni au fost aplicate conform Legii 61/1991, privind normele de conviețuire socială.
În cadrul abaterilor constatate în filtrele rutiere instituite, au fost reținute 13 permise de conducere și au fost retrase 10certificate de înmatriculare.

Acțiuni de menținere a ordinii publice în Pitești
 
În ziua de26 septembrie a.c., polițiștiide ordine publică din cadrul Secțiilor 1-4 Poliție Pitești au desfășurat acțiuni de menținere a ordinii și liniștii publice, prevenire a faptelor contra patrimoniului prin verificarea organizării pazei, precum și creștere a gradului de disciplină rutieră.
În cadrul acțiunilor, polițiștii de ordine publică au legitimat peste 200 de persoane și au verificat aproximativ100 de autovehicule.
Totodată, au fost efectuate verificări cu privire la modul de organizare și executare a serviciului de pază, la mai mulți agenți de pază, precum și la obiective ale unor societăți comerciale.
Ca urmare a abaterilor constatate, polițiștii au aplicat, în total, 84 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 7.500 de lei, fiind reținutetrei permise de conducere și retras un certificat de înmatriculare.
Dintre sancțiunile aplicate, 14, în valoare de 1.700 de lei, au fost conform Legii 61/1991privind normele de conviețuire socială și 69, în valoare de 5.800 lei, conform O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
De asemenea, s-a acționat pentru depistarea și sancționarea actelor de cerșetorie, precum și a persoanelor care practică prostituția stradală, fiind continuate și activitățile de informare şi prevenire desfășurate cu persoane vârstnice, referitor la infracţiuni de furt din locuinţă şi înşelăciune comise de persoane care pretind că lucrează la diferite companii, precum şi a infracţiunilor de înşelăciune comise prin intermediul reţelelor de telefonie mobilă.
 
Exemple:
 
Polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Pitești au depistat un bărbat de 66 de ani, din Mărăcineni, care conducea un autoturism pe strada Exercițiu, și nu a respectat semnificația culorii roșii a semaforului.
Ca urmare a abaterii constatate, cel în cauză a fost sancționat contravențional, conform OUG 195/2002R privind circulația pe drumurile publice, iar permisul de conducere a fost reținut în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 30 de zile, fiind eliberată dovadă înlocuitoare.

Polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Pitești au depistat un bărbat de 25 de ani, din Leordeni, care conducea un autoturism pe strada Smeurei, având modificări la sistemul de evacuare a gazelor, poluând fonic.
Ca urmare a abaterii constatate, cel în cauză a fost sancționat contravențional, conform OUG 195/2002R privind circulația pe drumurile publice, fiind aplicată și măsura complementară de reținere a certificatului de înmatriculare.

Acțiuni pentru creșterea gradului de siguranță rutieră
 
În ziua 26 septembrie a.c., polițiștii Biroului Rutier Piteștiau continuat acțiunile de prevenire a încălcărilor normelor rutiere cu risc crescut de provocare a unor accidente de circulație, cum sunt conducerea cu viteză excesivă sau sub influența substanțelor psihoactive sau a alcoolului.
Activitățile au fost desfășurate atât pe raza municipiului Pitești, cât și în localitățile din mediul rural de pe raza de competență.
În urma abaterilor constatate în cele 24 de ore, polițiștii rutieri piteșteni au aplicat 76 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 14.140 de lei(32 dintre acestea ca urmare a unor constatări privind conducerea cu viteză excesivă), au retras două certificate de înmatriculare și au reținut 5 permise de conducere,
 
Exemple:

În ziua de 26 septembrie a.c., polițiștii Biroului Rutier Pitești au depistat un bărbat de 28 de ani, din Ploiești, care conducea un autoturism pe strada Calea Câmpulung, fiind înregistrat de aparatul RADAR cu viteza de161 de km/h.
Ca urmare a abaterii, cel în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă, conform OUG 195/2002R, iar permisul de conducere a fost reținut în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 120 de zile, fiind eliberată dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație.

În ziua de 26 septembrie a.c., polițiștii Biroului Rutier Pitești au depistat un bărbat de 26 de ani, din Pitești, care conducea un autoturism pe strada Calea Câmpulung, fiind înregistrat de aparatul RADAR cu viteza de131 de km/h.
Ca urmare a abaterii, cel în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă, conform OUG 195/2002R, iar permisul de conducere a fost reținut în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 120 de zile, fiind eliberată dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație.

Conducea fără drept
 
În ziua de 26 septembrie a.c., polițiștii Biroului Rutier Câmpulungau depistat un bărbat de 68 de ani, din Coșești, care conducea un moped, pe DN 73D, în localitatea Davidești, iar din verificările efectuate în bazele de date ale Poliției Române a rezultat că cel în cauză nu figurează ca deținător de permis de conducere.
În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 335 din Codul Penal, iar cercetările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care fapta a fost săvârșită.

Cercetări finalizate de polițiști
 
Polițiștii din cadrul Biroului Investigații Criminale Pitești au finalizat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, privind săvârșirea infracțiunilor de agresiune sexuală și ultraj contra bunelor moravuri.
Din cercetări, s-a stabilit că, în ziua de 14 septembrie a.c., un bărbat de 56 de ani, din Călinești, ar fi săvârșit acte de exibiționism și ar fi agresat sexual o minoră, în timp ce se afla într-un mijloc de transport în comun, în municipiul Pitești.
Reamintim că în ziua de 15 septembrie a.c., după administrarea probatoriului, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, ulterior fiind prezentat, de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești, în fața instanței, care a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.
Dosarul cauzei a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu propunere de trimitere în judecată.

Polițiștii de investigații criminale din cadrul Secției 1 Poliție Pitești au finalizat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, privind săvârșirea infracțiunii de delapidare.
Din cercetări, s-a stabilit că, în ziua de 14 octombrie 2019, un bărbat de 27 de ani, din Vedea, în calitate de supraveghetor jocuri în cadrul unei societăți comerciale din Pitești, și-ar fi însușit suma de 12.544 lei, reprezentând încasările de la aparatele de joc.
Dosarul cauzei a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu propunere de trimitere în judecată.

Activităţi de combatere a delictelor silvice
 
 Polițiștii Secției de Poliție Rurală Domnești au depistat un bărbat din Nucșoara, care transporta material lemnos cu o autoutilitară, fără a deține documente care să ateste proveniența legală și fără documente specifice de însoțire a transportului de material lemnos.
Cu sprijinul unui specialist silvic, s-a stabilit că în mijlocul de transport se afla cantitatea de 2 mc de material lemnos, de esență rășinoase.
Ca urmare a abaterii constatate, bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform Legii 171/2010R privind contravențiile silvice, iar materialul lemnos a cărui proveniență legală nu a fost dovedită, a fost confiscat și predat reprezentanților Ocolului Silvic Domnești.

Activități preventive desfășurate de polițiști
 
În ziua de 26 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară Argeș au desfășurat activități cu caracter informativ-preventiv laȘcoala Gimnazială „Negru Vodă” și Școala Gimnazială „Ion Pillat”, ambele din municipiul Pitești.
În cadrul activităților au fost prezentate aspecte privind prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, a victimizării în rândul minorilor, privind răspunderea contravențională și penală a minorilor și majorilor.
Totodată, au fost prezentate și riscurile consumului substanțelor cu efect psihoactiv,fiind prezentate aspecte specifice Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
La activitățile desfășurate de polițiștii Biroului Siguranța Școlară au participat aproximativ 70 de persoane.
De asemenea, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au acționat în incinta unității școlare, pentru creșterea siguranței elevilor și a cadrelor didactice în spațiile școlare și adiacente acestora, pe linia prevenirii și combaterii faptelor antisociale, conform Legii 61/1991 privind normele de conviețuire socială, precum și a respectării prevederilor legale privind comercializarea și consumul  produselor din tutun, fapte ce constituie contravenții prevăzute de Legea nr. 349/2002, ocazie cu care un minor a fost depistat consumând produse din tutun.
 
Și polițiștii de proximitate din cadrul Secției 2 Poliție Pitești au desfășurat o activitate informativ-preventivă, la Școala Gimnazială ”Nicolae Bălcescu” din Pitești.
Cu ocazia acestei activități, au fost dezbătute teme privind :
-  „Prevenirea violenţei în şcoli” – tipuri de violenţă (emoţională, fizică, agresivitatea din partea membrilor familiei,violenţa stradală);
- „Prevenirea traficului de fiinţe umane in rândul minorilor” – informarea şi consilierea în legătură cu fenomenul traficului de persoane, riscurile şi consecinţele acestui fenomen, drepturile omului;
- „Siguranţa pe internet” – conştientizarea modului în care este utilizat internetul, descrierea pericolelor internetului, stabilirea limitelor privind prieteniile online, - jocurile online și lumea virtuală, ”roblox” – pericolul real din mediul virtual;
- „Prevenirea fenomenului bullying în unităţile de învăţământ” – forme (verbale, fizice, relaţionale, cyberbullying, mobbing, sociale); - caracteristici (intenţionat, repetat, dezechilibrul de forţe), - participanți (agresor, victimă, spectatorul/martorul),  - efecte;
Activitatea s-a desfăşurat pe baza unui dialog, fiind abordate problemele specifice temelor prezentate, precum şi alte probleme cu care se confruntă elevii.
La activitate au participat peste 120 de persoane.
 
Polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au desfășurat o activitate preventivă cu elevii Liceului „Iulia Zamfirescu” DIN Mioveni.
În cadrul activităților,au fost prezentate riscurile consumului substanțelor cu efect psihoactiv,fiind prezentate aspecte specifice Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
La activitate au participat peste 250 de elevi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii